Χατζηχριστοδούλου: Όλοι σχεδόν οι πυλώνες της τοπικής οικονομίας έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση
Το Επιμελητήριο Πιερίας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για την αποτίμηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της Πιερίας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με την παρουσία του Υπουργού Θ. Καράογλου.
Σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας & Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου προκειμένου να συμμετέχει και η Πιερία στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονεί το Υπουργείο για την αποτίμηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα της Β. Ελλάδας.
Υπεύθυνος της μελέτης είναι ο διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάνας, ο οποίος ανέλυσε στους συμμετέχοντες τη διαδικασία εκπόνησης των συμπερασμάτων της έρευνας μέσα από τη συλλογή των οικονομικών δεδομένων των επιμέρους περιοχών, την ανάλυση και την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της Πιερίας μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην περιοχή.
Όπως είπε:
Τα βασικά μεγέθη τα οποία συνθέτουν την οικονομική και παραγωγική φυσιογνωμία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τα ακόλουθα:
ΑΕΠ 1,5 δις. ευρώ.
ΕΜΠΟΡΙΟ 610 εκ. ευρώ. Ποσοστό 41,8% του ΑΕΠ.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 345 εκ. ευρώ. Ποσοστό 23,5% του ΑΕΠ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΕΣΤΙΑΣΗ 126 εκ. ευρώ. Ποσοστό 8,63% του ΑΕΠ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 134 εκ. ευρώ. Ποσοστό 9,17%
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 64 εκ. ευρώ. Ποσοστό 4,38%
«Εάν εξαιρεθεί η πρωτογενής παραγωγή, όλοι οι υπόλοιποι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας έχουν πληγεί καίρια» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέροντας συγκεκριμένα:
- το εμπόριο, εξαιτίας των διαδοχικών lockdown.
- η μεταποίηση, λόγω των συνεχώς μειούμενων παραγγελιών, εξαιτίας της υπολειτουργίας του εμπορίου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- ο τουρισμός και οι μεταφορές, λόγω των αναγκαστικών περιορισμών των μετακινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
- ο τομέας των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
- ο κατασκευαστικός τομέας και γενικότερα κάθε επενδυτική προσπάθεια, εξαιτίας της αβεβαιότητας και του κάκιστου οικονομικού κλίματος.
«Συμπερασματικά διαπιστώνουμε, ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα προβληματική για την Πιερία, όπως και για το σύνολο της χώρας.
Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη χειρότερη, αν λάβουμε υπόψη ότι η ανεργία κρατιέται πλασματικά σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της ουσιαστικής απαγόρευσης των απολύσεων και ότι η υποτονική κίνηση της αγοράς θα ήταν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα εάν δεν υπήρχαν οι κρατικές επιδοτήσεις και παρεμβάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος εκτός από την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ανακτηθεί, όπως είπε, το χαμένο έδαφος και να ανασυγκροτηθεί σε νέες υγιείς βάσεις το σύνολο της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας.
«Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, καινοτόμες προτάσεις, επαρκής χρηματοδότηση και προπαντός ισχυρή πολιτική βούληση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κάνοντας λόγο για μία αναπτυξιακή προσπάθεια η οποία θα πρέπει να βασιστεί, όπως τόνισε, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που δεν είναι άλλα από τον τουρισμό, τη διαμετακόμιση (logistics), τη μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή.
Τα προτεινόμενα βήματα, προς αυτή την κατεύθυνση είναι, όπως τα παρουσίασε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, κατά προτεραιότητα τα εξής:
- Καθορισμός των Ζωνών Οικιστικής Ανάπτυξης (Ζ.Ο.Ε.), προκειμένου να οριοθετηθεί ο παραγωγικός και οικονομικός χάρτης του νομού, ώστε να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής σε ποιους χώρους μπορεί να αναπτύξει τα κάθε είδους επιχειρηματικά του σχέδια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανατροπής τους εξαιτίας πιθανών αλλαγών χρήσεως γης.
- Να αποσαφηνιστεί με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες και τις ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις ο χώρος και ο τρόπος της τουριστικής αξιοποίησης του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος της Πιερίας, που είναι Όλυμπος και το παραλιακό του μέτωπο.
- Αξιοποίηση των λιμένων του νομού. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις το βορειότερο λιμάνι του, αυτό των Αλυκών Κίτρους, έχει τις δυνατότητες, λόγω της απόλυτης εγγύτητάς του με τις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας ( ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ) και το κεντρικό σιδηροδρομικό της δίκτυο, να αποτελέσει ζωτικό συμπλήρωμα του αναπτυσσόμενου λιμένος της Θεσσαλονίκης ( ΟΛΘ ).
- Ενίσχυση των ψηφιακών και ενεργειακών υποδομών του νομού και των επιχειρήσεών του, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες παραγωγικές δομές του και να καταστεί ελκυστικός για τις νέου τύπου επενδύσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
- Για να μη παραμείνουν οι ανωτέρω προτάσεις ανεκπλήρωτες ευχές, θα πρέπει να εξασφαλιστούν και οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις. Εκτιμούμε ότι βασική πηγή χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων της Πιερίας, εκτός των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, θα πρέπει να αποτελέσει η εκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, η οποία σε συνδυασμό με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αποδοτικών επενδυτικών συνεργιών με ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. ΦΕΚ Β’ 5304/3-12-2020
- Τέλος θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης, η οποία θα προωθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα υλοποιήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επιθυμητών επενδύσεων.
Πάνω από όλα, όμως θα πρέπει να διεκδικηθεί σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η επιδότηση του χρέους των χωρών, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, από την ΕΚΤ, προκειμένου να αποσοβηθεί μια καταιγίδα λουκέτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινό μας μέλλον. Την πρόταση αυτή ήδη την έχουν εκφράσει και υποστηρίξει δημόσια διαπρεπείς ευρωπαίοι οικονομολόγοι, όπως ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι και θα πρέπει να υποστηριχτεί από όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
(Δελτίο τύπου)