Χημικά στο νερό βρύσης: Πόσο επικίνδυνα είναι – Τι μπορούν να προκαλέσουν
Είναι γεγονός ότι στο νερό της βρύσης έχουν ανιχνευθεί τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά».
Τα «παντοτινά χημικά», τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε συσκευασίες τροφίμων και σαμπουάν μπορούν να περάσουν και στο νερό της βρύσης, προκαλώντας διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους.
Μία νέα έρευνα έδειξε ότι αυτές οι τοξικές ουσίες βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, που ονομάζονται PFAS διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων του εντέρου που αποτρέπουν τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Εκτός από την εξέταση του μικροβιώματος, οι ερευνητές έλεγξαν πόσο υγιή ήταν τα νεφρά των συμμετεχόντων χρόνια αργότερα. Διαπίστωσαν ότι τα «παντοτινά χημικά» μπορεί να ήταν υπεύθυνα για έως και 50% μείωση της νεφρικής λειτουργίας σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Τα PFAS – τα οποία ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο σώμα ή στο περιβάλλον – χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940 για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στους λεκέδες, στα λίπη και στο νερό.
Ωστόσο, η έρευνα που συνδέει τις χημικές ουσίες με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, επιπλοκές εγκυμοσύνης και καρκίνο των νεφρών και των όρχεων έχει κάνει προόδους.
Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου τα τελευταία χρόνια
Τώρα, έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου από τα «παντοτινά χημικά», τα οποία φέρεται να θεωρούνται ως μία από τις πιθανές αιτίες πίσω από την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους, αφού ο αριθμός των ατόμων κάτω των 55 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2024 έδειξε ότι περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να ζουν σε σπίτια με πόσιμο νερό μολυσμένο με PFAS.
Φέτος, η EPA δημιούργησε έναν νόμο που απαιτεί από τα δημόσια συστήματα πόσιμου νερού να αρχίσουν να ελέγχουν το νερό τους για PFAS και να λάβουν μέτρα έως το 2025.
Εκτός από το νερό, το CDC λέει ότι κάποιος μπορεί να εκτεθεί στα «παντοτινά χημικά» τρώγοντας τρόφιμα που παρασκευάζονται κοντά σε εργοστάσια PFAS, τρώγοντας ψάρια που αλιεύονται σε μολυσμένο νερό με PFAS ή ζώντας σε περιοχές σε μολυσμένο έδαφος ή σκόνη.
Η μακροχρόνια έκθεση στα PFAS μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, των νεφρών και των όρχεων, αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά, μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες και διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας του σώματος, σύμφωνα με την EPA.
Πηγή:healthstat