Το παραδοσιακό Ουγγρικό γλύκισμα του δρόμου, φτιάχνεται και στο σπίτι. Διάλεξε κάλυψη από ζάχαρη που είναι το πιο σύνηθες, μέχρι σοκολάτα με χρωματιστή τρούφα που τρελαίνει τα παιδιά ή ότι άλλο βάλει ο νους σου και δοκίμασε το!
Ειδικά τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν, κάνε τις έκπληξη στους φίλους ή στα παιδιά ετοιμάζοντας τις σε διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδοχές.

 

 

Υλικά
700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ζεστό γάλα όχι καυτό
8 γρ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 30 γρ φρέσκια)
80 γρ λιωμένο βούτυρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
2 ΚΣ 30 γρ ζάχαρη
2 κγ εκχύλισμα βανίλιας δες ΕΔΩ πώς μπορείς να το φτιάξεις
1 πρέζα αλάτι

Για γαρνίρισμα:
κρυσταλλική ζάχαρη
κανέλα
πραλίνα φουντουκιού
τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή

Οδηγίες
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη, τη μαγιά και 3 ΚΣ αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
Αφήνω 10 λεπτά το μείγμα να ενεργοποιηθεί η μαγιά (αν χρησιμοποιήσω μαγιά στιγμής, δεν χρειάζεται να περιμένω).
Ενσωματώνω ένα ένα πρώτα τα αυγά στο μείγμα, έπειτα τους κρόκους και τέλος αρωματίζω με το εκχύλισμα βανίλιας.

 

Προσθέτω το αλάτι στο αλεύρι και ξεκινώντας και τελειώνοντας με αυτό, το ρίχνω σταδιακά και εναλλάξ με το λιωμένο βούτυρο αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ.
Βάζω τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχω αλείψει με λίγο λάδι, τη σκεπάζω, και την αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο της για 1 ώρα περίπου (ή μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 30*C που έχω κλείσει, αφήνοντας το φως ανοιχτό).

Προετοιμάζω τις κονσέρβες (15×7 εκ) τυλίγοντας τες σφιχτά με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια τις αλείφω με ένα πινέλο με λάδι.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρω σε επίπεδη αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια και την ανοίγω με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους ½ εκ.
Πάλι με το πινέλο την αλείφω με λάδι και με τον κόφτη της πίτσας ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω στενόμακρες λωρίδες πάχους 1 εκ περίπου.

Παίρνω μια μία και αφού την σταθεροποιήσω στο κάτω μέρος της κονσέρβας, την τεντώνω απαλά και την τυλίγω γύρω της (με την πλευρά που έχει λάδι προς το αλουμινόχαρτο). Όταν τελειώσει η πρώτη συνεχίζω με την επόμενη λωρίδα κολλώντας τις άκρες της με την προηγούμενη και συνεχίζοντας μέχρι να γεμίσει η κονσέρβα (ή ανάλογα το ύψος που θέλω την καμινάδα).
Αφού την ολοκληρώσω την αλείφω με λάδι, την ρολάρω στον πάγκο, να ενωθούν οι λωρίδες και να αποκτήσουν ενιαίο πάχος και την κυλάω σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη.
Την τοποθετώ όρθια μέσα σε ένα ταψί και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν το καστανό, καραμελωμένο χρώμα.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει, αφαιρώ προσεκτικά κάθε καμινάδα από την κονσέρβα και ανάλογα την επικάλυψη που θέλω συνεχίζω.
Αν αφήσω την κλασική όσο είναι ακόμα ζεστή την κυλάω για δεύτερη φορά στην κρυσταλλική ζάχαρη που έχω ενώσει με λίγη κανέλα.
Αν θέλω την αλείφω με πραλίνα και από πάνω πασπαλίζω με τρούφα.

Έτοιμες για σερβίρισμα!

 

Πηγή:paxxi.gr