Το μέγεθος της απελπισίας των προσφύγων, αναδεικνύει το περιστατικό με τη διάσωση ναυαγού στη θαλάσσια περιοχή της Χίου.

O  ναυαγός που διεσώθη στις δώδεκα το μεσημέρι από το πλοίο Blue Star Mykonos, επέβαινε σε ξύλινη αυτοσχέδια σχεδία, με την οποία επιχείρησε να διέλθει τον δίαυλο Τσεσμέ-Χίου.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Χίου και στη πορεία του για Πειραιά, όταν έγινε αντιληπτός ένας άνδρας που κολυμπούσε ανοικτά της παραλίας της Bella Vista. Το πλοίο διέσωσε τον ναυαγό με δικά του μέσα και ειδοποίησε το λιμεναρχείο που τον παρέλαβε με περιπολικό σκάφος.

Πρόκειται για εικοσάχρονο πιθανόν Σομαλικής υπηκοότητας – όπως προέκυψε μετά από σχετική προανάκριση του Λιμεναρχείου Χίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα alithia.gr. Εκεί ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι στη σχεδία επέβαινε μόνος του και δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες.

Στη θαλάσσια περιοχή διεξήχθησαν έρευνες από ναυαγοσωστικό και δύο πλωτά του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων, αλλά με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ο ναυαγός κρατείται στη δομή απομόνωσης της Λευκωνιάς.