Υλικά
1 πανσέτα 1½ – 2 κιλά
290γρ. αλάτι ψιλό
Για τη μαρινάδα
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1/3 φλιτζανιού σόγια σως
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6-7 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό
3 φύλλα δάφνης
6-7 γαρίφαλα
3 ξυλάκια κανέλας

Για τα λαχανικά
4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
½ φλιτζάνι ζωμό ή νερό
1 πακέτο λαχανάκια βρυξελλών
6-7 μικρά καρότα, κομμένα σε 3 κομμάτια διαγώνια
2 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα 4
30-35 πατάτες baby, κομμένες στη μέση
4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Με χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα στεγνώνετε πολύ καλά την επιφάνεια του λίπους της πανσέτας. Βάζετε την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω σε ταψί και περιχύνετε περιφερειακά τη μαρινάδα, έτσι ώστε να μην «βραχεί» καθόλου η επιφάνεια του λίπους. Βάζετε στο ψυγείο για 4-12 ώρες, να μαριναριστεί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί, το ζωμό ή το νερό και περιχύνετε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Βάζετε την πανσέτα πάνω σε 1 σχάρα τοποθετημένη σε ένα δεύτερο ταψί, στο οποίο έχετε βάλει περίπου 2 δάχτυλα νερό. Καλύπτετε όλη την πανσέτα με το ψιλό αλάτι και ψήνετε στο φούρνο για 40 με 50 λεπτά. Μαζί βάζετε και το ταψί με τα λαχανικά.

Βγάζετε και τα 2 ταψιά από το φούρνο. Σε περίπτωση που τα λαχανικά δεν είναι εντελώς ψημένα τα αφήνετε για άλλα 10-15 λεπτά.

Αφαιρείτε το αλάτι από την πανσέτα, το οποίο θα έχει πάρει μια μορφή σαν «πλάκα»και δυναμώνετε το φούρνο στους 240-250οC. Βάζετε ξανά το ταψί μέσα και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη ή έως ότου έχετε μια εξαιρετικά τραγανή επιφάνεια στην πανσέτα, η οποία να φαίνεται σαν να έχει βγάλει μπουρμπουλήθρες.

Σε ένα μικρό μπολ διαλύετε μουστάρδα μαζί με τα υγρά από το ταψί με τα λαχανικών και δημιουργούμε μία παχύρευστη σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρετε την πανσέτα, γαρνίροντας με τα λαχανικά και συνοδεύοντας με τη σάλτσα που ετοιμάσατε. Προσοχή, μην σερβίρετε τη σάλτσα πάνω από τη τραγανή πανσέτα καθώς θα χαλάσει η τραγανότητα της.

 

Πηγή:olivemagazine.gr