Χρήστος Στεφόπουλος – «Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγγυητής της πολιτικής αυτονομίας και της προοπτικής νίκης του ΠΑΣΟΚ»
Συνέντευξη του καρδιολόγου Χρήστου Στεφόπουλου
Συνέντευξη στον Ντελάλη παραχώρησε ο καρδιολόγος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές κ. Χρήστος Στεφόπουλος, ενόψει της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, την προσεχή Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024.
Στη συνέντευξή του ο κ. Στεφόπουλος προχώρησε σε αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, τόσο όσον αφορά τη δική του παρουσία όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο κ. Στεφόπουλος αξιολόγησε τη θητεία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του Προέδρου και αναφέρθηκε στον στόχο που θα πρέπει να έχει το κόμμα του στο πολιτικό σκηνικό. Τέλος, ο κ. Στεφόπουλος μίλησε για τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να προσέλθουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες για να επιλέξουν Πρόεδρο, αλλά και για το πρόσωπο το οποίο θα στηρίξει ο ίδιος.
Όπως ανέφερε, «ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός ο οποίος γίνεται να διαφυλάξει την πολιτική του αυτονομία, την ιδεολογική ταυτότητα αναλλοίωτη, διαθέτει αδιαμφισβήτητο ηθικό κεφάλαιο, πατριωτική συνείδηση και αφοσίωση, συνιστώντας για όλα αυτά εγγύηση, προκειμένου να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να καταστεί κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπηρετώντας τον βασικό στόχο του κινήματος ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χειραφέτηση αυτής καθαυτής της κοινωνίας».
Κύριε Στεφόπουλε, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Ενημέρωση & Αγγελίες» μετά τις Ευρωεκλογές, θα ήθελα το σχόλιο σας για το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως για την προσωπική σας συμμετοχή, η οποία ήταν ιδιαιτέρως θετική.
Η αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σε βάθος χρόνου.
Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα φέρει δύο βασικά χαρακτηριστικά: η τεράστια καταγεγραμμένη αποχή και μάλιστα σε κάλπη Ευρωεκλογών, η οποία θεωρείται λιγότερο πιεστική, συνιστά το κυριότερο.
Θεωρώ ότι οι πολίτες δεν εκφράζουν την αποστροφή τους για την ουσία της πολιτικής αυτή καθαυτή, αλλά για τον τρόπο εκείνο, με τον οποίο πορεύεται στις μέρες μας το πολιτικό σύστημα.
Η αλαζονεία, η έπαρση, η τεράστια απόκλιση μεταξύ δεσμεύσεων και πράξεων, οι αναχρονιστικές λογικές και τόσα άλλα, απωθούν τον πολίτη από τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες.
Δεύτερο χαρακτηριστικό του εκλογικού αποτελέσματος, συνιστά η κατάρρευση της κυβερνητικής παράταξης, λόγω απόλυτης αδυναμίας να επιλύσει άμεσα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας, καθώς και το οριστικό τέλος αυτού του ιδιότυπου διπόλου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασίστηκε συνειδητά στη μισαλλοδοξία και στην τοξικότητα.
Όσον αφορά στη δική μας παράταξη, επανέρχομαι σε αυτό το οποίο ανέφερα αρχικά: αναλογιστείτε το βράδυ των εκλογών, όταν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το αποτέλεσμα ως καταστροφικό και παρατηρήστε που βρισκόμαστε σήμερα.
Η τρίτη θέση προφανώς και δεν ικανοποιεί, εύλογα προσδοκούσαμε διαφορετικό αποτέλεσμα, εντούτοις το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό, συνιστά μία αφετηρία για την άνοδο της παράταξης.
Προσωπικά, είμαι μέλος γενιάς επιστημόνων, των οποίων τα πρώτα επαγγελματικά βήματα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης: ανυπέρβλητα εμπόδια, αβεβαιότητα για το μέλλον, ελάχιστες ευκαιρίες, ανύπαρκτες υποδομές, ανάγκασαν τους περισσότερους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χώρα να στερηθεί πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Υπήρξα από τους τυχερούς καθώς παρέμεινα και δημιούργησα στην Ελλάδα της κρίσης.
Με τη συμμετοχή μου στην εκλογική διαδικασία θέλησα να εκφράσω όσο περισσότερο μπορούσα όλους αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως της περιφέρειας. Η παρουσία μου εφόσον αποτιμάται ως θετική, παρά τον πολύ περιορισμένο χρόνο, υπήρξε αποτέλεσμα δημιουργικής δουλειάς, σχεδιασμού, αφοσίωσης και έμπνευσης των φίλων και συνεργατών μου.
Σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας, όπου ήρθε τρίτο, το ΠΑΣΟΚ στην Πιερία έλαβε τη δεύτερη θέση, χάρη στην υποψηφιότητά σας, η οποία αγκαλιάστηκε από πολλούς συμπολίτες μας. Θεωρείτε πως η τρίτη θέση στην επικράτεια έπαιξε ρόλο στην αμφισβήτηση του Προέδρου;
Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τη 2η θέση σε δεκαεννέα περιφέρειες της χώρας, η δε Κρήτη έγινε πράσινη ξανά, μετά από πολλά χρόνια. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η καταγραφή του κόμματος δεν ήταν η προσδοκώμενη, στέρησαν τη δεύτερη θέση.
Κατά την άποψή μου, η αδυναμία αυτή θα έπρεπε να αποτελέσει τη κύρια συζήτηση εσωκομματικά, καθώς και να εστιάσουμε στα ζητήματα της επαφής με τους πολίτες, στη χρήση των σύγχρονων μέσων, στην αξιοποίηση της ψηφιακής προσέγγισης.
Προφανώς η μη κατάκτηση της δεύτερης θέσης ήταν η αφορμή για την αμφισβήτηση. Δεν υφίσταται θεωρώ κανένα νόημα στη συζήτηση γύρω από τους λόγους αμφισβήτησης του Προέδρου, μία στιγμή όπως αυτή, κατά την οποία βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις κάλπες.
Σε γενικές γραμμές, πώς αξιολογείτε τη θητεία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη;
Τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από μία μαζική διαδικασία, εξελέγη Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Παρά τη μη ολοκλήρωση της θητείας του, σημειώθηκε σημαντική στελεχιακή ανανέωση, καθώς η παράταξη πραγματοποίησε άνοιγμα προς όλες τις δημιουργικές ομάδες της κοινωνίας, επετεύχθη η πολιτική αυτονομία η οποία αποτελούσε ζητούμενο και καταγράφηκε ξεκάθαρα ο πολιτικός του λόγος, με πηγή έμπνευσης την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όταν την ίδια στιγμή συγγενή ευρωπαϊκά κόμματα χαρακτηρίζονται από σημαντική κρίση ταυτότητας.
Με τη στάση του ανέδειξε πλείστα φλέγοντα ζητήματα όπως το στεγαστικό, το δημογραφικό, το ενεργειακό, την κλιματική κρίση, τα οποία διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, η αποτίμηση της θητείας του Προέδρου δεν μπορεί παρά να φέρει θετικό πρόσημο.
Ποιος θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό; Είναι εφικτή η άσκηση διακυβέρνησης ή θα πρέπει η στόχευση να αφορά τη συγκρότηση συμμαχιών με κυβερνητικό ορίζοντα;
Το ΠΑΣΟΚ φέρει ξεκάθαρα κυβερνητικό DNA. Δημιουργήθηκε και αναδείχθηκε, διότι εξυπηρέτησε τις λαϊκές ανάγκες, εξέφρασε ελπίδες και προσδοκίες ολόκληρης χώρας.
Οφείλουμε να τοποθετούμαστε με όρους του αύριο και όχι του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, διότι οι προκλήσεις είναι πολλές και οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες έχουν εντελώς διαφορετική μορφή.
Η ενεργειακή κρίση, η ψηφιακή μετάβαση, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή βρίσκονται εδώ, απαιτώντας σύγχρονες λύσεις και επαρκείς συνθέσεις.
Καθώς απομένουν πλέον λίγες ημέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών, τι θεωρείτε πώς προέχει την επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ; Με ποια κριτήρια θα πρέπει να προσέλθουν τα μέλη του κόμματος στις κάλπες;
Φρονώ ότι προέχει η ενότητα και η δημιουργία ενός στοχευμένου κυβερνητικού προγράμματος με βασικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το που θέλουμε να οδηγήσουμε το κόμμα και ποιους εκφράζουμε.
Φυσικά, επιβάλλεται να περιγράψουμε με σαφήνεια και καθαρότητα το πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά.
Η στιγμή την οποία διανύουμε συνιστά χρυσή ευκαιρία για τη παράταξη η οποία οφείλει να αναδείξει την κυβερνητική της πρόθεση και να προβεί σε μία εκλογικευμένη, στοχευμένη διαχείριση της απόλυτης κοινωνικής αποδόμησης την οποία η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει.
Εσείς ποιον υποψήφιο Πρόεδρο θα στηρίξετε στην προσεχή εκλογική διαδικασία;
Κατ’ αρχάς να τονίσω ότι και οι έξι υποψηφιότητες είναι εξαιρετικές και η καθεμία και ο καθένας έχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη πολιτική διαδρομή.
Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός ο οποίος γίνεται να διαφυλάξει τη πολιτική του αυτονομία, την ιδεολογική ταυτότητα αναλλοίωτη, διαθέτει αδιαμφισβήτητο ηθικό κεφάλαιο, πατριωτική συνείδηση και αφοσίωση, συνιστώντας για όλα αυτά εγγύηση, προκειμένου να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να καταστεί κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπηρετώντας τον βασικό στόχο του κινήματος ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χειραφέτηση αυτής καθαυτής της κοινωνίας.