Ο πρώτος Πιεριέας που θα συμμετέχει στον «Ευχίδειο Υπεράθλο», έναν αγώνα δρόμου 215 χιλιομέτρων!

Πόσα σωματικά και κυρίως ψυχικά αποθέματα απαιτούνται για να τρέξει κάποιος μια απόσταση 215 χιλιομέτρων; Ο καταλληλότερος ίσως για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι ο Κατερινιώτης Χρήστος Τονγιαλίδης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων και υπεραποστάσεων, ο οποίος θα συμμετέχει στον «Ευχίδειο Υπεράθλο», που θα διεξαχθεί στις 10-12 Μαΐου 2019.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Πιεριέας συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα, ο οποίος διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Θεωρείται δικαίως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα, αφού οι δρομείς πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 215 χλμ. από τους Δελφούς στις Πλαταιές και να επιστρέψουν πάλι στους Δελφούς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 36 ωρών.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Χρήστος Τονγιαλίδης, είναι μεγάλη του τιμή που θα τρέξει στον συγκεκριμένο αγώνα με τα χρώματα του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «Ζευς» φιλοδοξώντας όχι μόνο να τερματίσει αλλά και να διακριθεί. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το κάνει πράξη, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται μόνο με υπεραποστάσεις.

Ειδικότερα, ξεκίνησε το τρέξιμο πριν από 7 χρόνια συμμετέχοντας σε αγώνες των 10-21 χλμ. (ημιμαραθώνιος) και έπειτα από 2 χρόνια μεταπήδησε στους μαραθώνιους αγώνες (42 χλμ.) στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα τελευταία 2 χρόνια ασχολείται κατά βάση με αγώνες υπεραποστάσεων, δηλαδή με αγώνες άνω των 100 χλμ. ή με αγώνες συγκεκριμένης διάρκειας 12 και 24 ωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει συμμετάσχει στους περισσότερους αγώνες υπεραποστάσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πέρυσι, μάλιστα, σε έναν από αυτούς, τον αγώνα «Τρέξε χωρίς Τερματισμό», διάρκειας 24 ωρών, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη έχοντας φιλανθρωπικό χαρακτήρα, κατέλαβε την 2η θέση στη γενική κατάταξη καταφέρνοντας να διανύσει συνολικά 168 χλμ! Επίσης το 2016, το 2017 και το 2018 συμμετείχε στον «Ευχίδειο Άθλο», απόστασης 107,5 χλμ. (η μισή διαδρομή του «Ευχίδειου Υπεράθλου»).

Για να γίνει ωστόσο κατανοητή η δυσκολία του συγκεκριμένου αγώνα αξίζει να υπογραμμιστεί πως στον τελευταίο «Ευχίδειο Υπεράθλο», που διεξήχθη το 2017, συμμετείχαν 41 δρομείς αλλά κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 20! Από αυτούς οι 12 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι 8 δρομείς άλλων χωρών.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί έναν δρομέα στις υπεραποστάσεις; Την απάντηση τη δίνει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Χρήστος Τονγιαλίδης: «Θα έλεγα ότι κάτι βαθιά μέσα μου με έκανε να αγαπήσω τα μεγαλύτερα “ταξίδια”, όπως τα λέω εγώ, που είναι αγώνες πολύωροι ή πολλές φορές και άνω της μιας μέρας. Σε αυτούς τους αγώνες έχεις την άνεση του χρόνου να ψάχνεις βαθιά μέσα στην ψυχή σου. Βέβαια, είναι και αγώνες αρκετά μοναχικοί».

Και πώς καταφέρνει να ανταπεξέλθει σωματικά και ψυχικά σε αυτούς τους αγώνες; Ο ίδιος εξηγεί:

«Το σώμα, σε κάποιον που τρέχει αγώνες αποστάσεων έως μαραθώνιους (42 χλμ.) βρίσκει έναν “τοίχο” μπροστά του περίπου στα 30-32 χλμ. Εκεί το σώμα δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι κουράστηκε και ότι πρέπει να σταματήσει. Αυτό στους αθλητές που τρέχουν αγώνες άνω των 100 χλμ. συμβαίνει όταν έχουν διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Εγώ προσωπικά στα 70 χλμ. περίπου συναντώ για πρώτη φορά τον “τοίχο” μου και ίσως τον ξανασυναντήσω και αργότερα. Τι κάνω για να το ξεπεράσω; Τρέχω μηχανικά. Δηλαδή, παρόλο που σε αυτό το σημείο το σώμα δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι κουράστηκε και πρέπει να σταματήσει, ο εγκέφαλος πρέπει να επιβληθεί και τελικά επιβάλλεται δίνοντας εντολή ότι δεν κουράστηκες, δεν πονάς, συνέχισε μηχανικά να τρέχεις. Ακούγεται λίγο τρελό, όμως γίνεται».

Οι αγώνες δρόμου και ειδικά οι υπεραποστάσεις είναι ένα μεγάλο «σχολείο» και ο Χρήστος Τονγιαλίδης το επιβεβαιώνει: «Το συμπέρασμα που έχω βγάλει αυτά τα λίγα χρόνια που τρέχω είναι ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τα πάντα, να καταφέρει και το πιο ακατόρθωτο τόλμημα, αρκεί να το πιστέψει βαθιά μέσα του. Τα πάντα γίνονται και αυτό το “μότο” μου προσπαθώ να το περάσω σε κάθε νέο αθλητή που δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του».

 

 

Τι είναι ο «Ευχίδειος Υπεράθλος»

Πρόκειται για αγώνα δρόμου 215 χλμ., που πραγματοποιείται ανά δύο έτη. Φέτος θα είναι η 7η φορά που θα διεξαχθεί, καθώς ξεκίνησε το 2005. Η εκκίνηση θα γίνει το πρωί της 10ης Μαΐου στους Δελφούς. Ο τερματισμός θα είναι και πάλι στους Δελφούς, αφού οι δρομείς θα τρέξουν έως τις Πλαταιές, όπου θα κάνουν αναστροφή για να επιστρέψουν. Ο αγώνας θα κλείσει το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου.

Επιπλέον, ο αγώνας έχει χρονικό περιθώριο 36 ωρών, μέσα στο οποίο οι αθλητές πρέπει να καλύψουν τα 215 χλμ. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν 38 σταθμοί τροφοδοσίας και υδροδοσίας, οι οποίοι αποτελούν συγχρόνως και σταθμούς αποκλεισμού-«κόφτες». Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος δρομέας δεν περάσει από έναν σταθμό στο ανάλογο χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί, τότε αυτομάτως αποκλείεται. Για παράδειγμα, τα πρώτα 107,5 χλμ. πρέπει να καλυφθούν μέσα σε διάστημα 16 ωρών.

Ο αγώνας είναι μια πιστή αναπαράσταση ενός γεγονότος που συνέβη το 479 π.Χ., όταν στη Μάχη των Πλαταιών 110.000 Έλληνες με αρχηγό τον Σπαρτιάτη στρατηγό Παυσανία νίκησαν τους 300.000 Πέρσες με αρχηγό τον Μαρδόνιο.

Μετά τη νίκη των Ελλήνων οι Πλαταιείς θεώρησαν ότι ο τόπος τους μολύνθηκε από την παρουσία των βαρβάρων Περσών και αποφάσισαν να στείλουν τον πολεμιστή και ημεροδρόμο της εποχής Ευχίδα να πάει στους Δελφούς και να φέρει με τη δάδα το ιερό φως για να εξαγνιστούν τα μολυσμένα εδάφη των Πλαταιών. Η απόσταση ήταν 1.000 στάδια (περίπου 200 χλμ.), μέσα από βουνά, λαγκάδια και ποτάμια. Μετά από 24 ώρες ο Ευχίδας επιστρέφει με τη φλόγα και αμέσως μετά αφήνει την τελευταία του πνοή.

Να σημειωθεί τέλος πως η διοργάνωση περιλαμβάνει 3 αγώνες: α) τον «Δρόμο των 9 Μουσών», απόστασης 55 χλμ., που διοργανώνεται για 2η φορά φέτος, β) τον «Ευχίδειο Άθλο», 107,5 χλμ., που διοργανώνεται κάθε χρόνο και φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση και γ) τον «Ευχίδειο Υπεράθλο».

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Χρήστο Τονγιαλίδη κάθε επιτυχία!

 

Μαρία Τσιώνη