Αυθόρμητα οι στρατηγικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και ενδιαφέροντος που έχει πάρει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου είναι αυτές του Τουρισμού, της Αγροτικής Παραγωγής και του υψηλής σημασίας πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος (Όλυμπος, Αρχαίο Δίον, Λείβηθρα, Κάστρο του Πλαταμώνα, Παραδοσιακοί οικισμοί κ.ο.κ.). Μέσα από τις ρυθμίσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έρχεται προς διαβούλευση πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να ενισχυθούν αυτοί οι τομείς με τρόπο που να οργανώνονται, να αναπτύσσονται και παράλληλα να προστατεύονται με έναν βιώσιμο τρόπο.

Το κρίσιμο θέμα που πρέπει να απαντήσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι αυτό της οργάνωσης της Δόμησης. Λόγω της «ζήτησης» για Δόμηση τόσο για σκοπούς α’ και β’ κατοικίας όσο και την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων, με τον υπάρχων πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό δεν έχει επιτευχθεί μια ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και που να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους μέσα από την αυθαίρετη δόμηση και την αναρχία στην δόμηση, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου, την έλλειψη δημόσιων χώρων, και έλλειψη οργάνωσης στον χώρο και τελικά στην ίδια την ανάπτυξη.

Εν τοις πράγμασι κάποιος θα απέρριπτε το 1ο Σενάριο που διατηρεί κατά κάποιο τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στον χρόνο, αφού αυτού του τύπου η οργάνωση δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της κοινωνίας με όλα τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Το Σενάριο 2 διατηρεί και ενισχύει το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης με προτάσεις για χώρους οικιστικής οργάνωσης β’ κατοικίας στην περιοχή κάτω από την Εθνική Οδό και με διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των πόρων. Δεν θα το απέρριπτε κάποιος όμως δεν δίνει την αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να έχει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου μέσα από τους πλούσιους φυσικούς του πόρους και την προοπτική που του δίνεται για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Το Σενάριο 3 φαίνεται να είναι αυτό που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Στην ουσία συγκεντρώνει όλη την τουριστική ανάπτυξη και τις υποδομές στην περιοχή κάτω από την Εθνική Οδό με τρόπο οργανωμένο και ενοποιημένο και δημιουργεί μια ενιαία ζώνη τουριστικής ανάπτυξης με χώρους υποδοχής τουριστικών επιχειρήσεων και περιοχές β’ κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο απαντάει με οργανωμένο τρόπο στην ζήτηση για δόμηση που υπάρχει στην περιοχή και με τρόπο που να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και οι πόροι, και παράλληλα διατηρεί το τοπίο και το περιβάλλον με πιο αυστηρούς όρους σε όλη την περιοχή πάνω από την Εθνική Οδό διατηρώντας και την χρήση της Αγροτικής Παραγωγής.

Πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της αλλαγής χρήσης στην παραλιακή ζώνη του Βαρικού Λιτοχώρου και της μετατροπής του από Γεωργική Γη σε χρήσεις συναφείς με την τουριστική ανάπτυξη. Άλλωστε, αυτό θα ήταν σκόπιμο και σε μια προσπάθεια ενοποίησης όλου του παραλιακού μετώπου της Πιερίας συνολικά – ένα συλλογικό μας όραμα – και της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος που θα είχε πολλαπλά οφέλη, σαφώς μεγαλύτερα από την παραμονή αυτής της περιοχής ως αγροτικής. Ενστάσεις επίσης θα μπορούσαν να διατυπωθούν και για την διατήρηση του νταμαριού χαλικιού και του χώρου ταφής απορριμάτων στους πρόποδες του Ολύμπου που επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή και αντίκειται στους στρατηγικούς στόχους του Δήμου μας που όπως προαναφέρθηκε σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Τέλος, η περιοχή της Τοπόλιανης Λιτοχώρου, πέρα από το φυσικό τοπίο και την αγροτική παραγωγή, προσφέρεται για αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα και ήπιες χρήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τον τουρισμό.

Συνοψίζοντας, προσωπικά θα πρότεινα να υιοθετηθεί το Σενάριο 3 ως το πιο σύγχρονο, το πιο ολοκληρωμένο δεδομένης της νέας αρχιτεκτονικής του Καλλικράτη και ως αυτό που απαντάει καλύτερα στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και δίνει την μεγαλύτερη προοπτική στον Δήμο μας.

24-10-2024

Χρήστος Τζιουβάρας

Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικος Α.Π.Θ.

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας