Ερώτηση προς τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες Πιερίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, σχετικά με την Ανάπτυξη της Αλιείας και του Τουρισμού και την ξακουστή Γαρίδα του Πλαταμώνα.

Ο κος Τζιουβάρας στην ερώτησή του επισημαίνει την αξία του να επενδύουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας και η Γαρίδα του Πλαταμώνα αποτελεί αναμφίβολα ένα από αυτά.

Η Περιφέρειες σύμφωνα με το Νόμο του Καλλικράτη όπως ισχύει έχουν μία διττή αρμοδιότητα για τον τουρισμό, και αυτήν είναι αφενός μεν η τουριστική προβολή, αφετέρου δε ο σχεδιασμός της ίδιας της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας έχει επανειλημμένα αναδείξει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συστηματικά ασχολείται μόνο με την τουριστική προβολή (δηλαδή με την προβολή του τουριστικού προϊόντος), ενώ δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό για το ίδιο το τουριστικό προϊόν και την τουριστική ανάπτυξη εν γένει.

Με την ερώτησή του αυτή ο κος Τζιουβάρας θέλει να τονίσει ακριβώς αυτό, με το παράδειγμα του Πλαταμώνα που μπορεί να αποκτήσει μία ταυτότητα τόπου μέσα από μία κουζίνα που θα έχει την αναφορά της στη θάλασσα και στο επίκεντρό της την ξακουστή Γαρίδα του Πλαταμώνα, συνδυάζοντας έτσι και μέτρα πολιτικής για την Αλιεία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Θέμα: Ανάπτυξη της Αλιείας και του Τουρισμού. Η περίπτωση της Γαρίδας Πλαταμώνα

Κάθε οικισμός και κάθε περιοχή εν γένει έχουν την ιστορία τους. Μία ιστορία που αν την ανιχνεύσουμε θα βρούμε σε αυτήν σημαντικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε πλούτο για την καθεμία από αυτές τις περιοχές, για τους κατοίκους τους και για την Περιφέρεια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Πλαταμώνας. Η ιστορία του οπωσδήποτε επικεντρώνεται γύρω από το ομώνυμο Κάστρο του Πλαταμώνα, όμως την δεκαετία του 1910 κατασκευάζεται η Σιδηροδρομική Γραμμή και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός. Παράλληλα, κάτω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό υπάρχουν κάποια λίγα ψαρόσπιτα που αλιεύουν την Γαρίδα, η οποία μέσω του Σταθμού ταξιδεύει στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας και γίνεται ξακουστή ως η “Γαρίδα του Πλαταμώνα”. Την δεκαετία του 1920 φθάνουν στον Σταθμό και εγκαθίστανται στον Πλαταμώνα οι πρόσφυγες από την Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν την διαδικασία, ενώ αργότερα φθάνουν στον Σταθμό και οι πρώτοι τουρίστες.

Σε γενικές γραμμές, γύρα από αυτά τα στοιχεία επικεντρώνεται η ιστορία του Πλαταμώνα, ενός οικισμού της Π.Κ.Μ. που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα, σε μία από τις περιοχές της Πιερίας που είναι ξακουστές ως προορισμοί και για τον τουρισμό τους. Αν θέλεις να ξαναφτιάξεις τον Πλαταμώνα ή να τον ενισχύσεις μπορείς να το κάνεις ακριβώς γύρω από αυτά τα στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ενταχθεί η ενίσχυση της ταυτότητας του Πλαταμώνα ως προορισμού γύρω από μία κουζίνα που θα έχει την αναφορά της στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα γύρω από την ομώνυμη Γαρίδα, παράλληλα και με άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν από τον οικείο Δήμο για την πολεοδομική αναβάθμιση και ανάδειξη των αντίστοιχων αυτών ιστορικών τοπόσημων.

 

Ερωτάσθε λοιπόν:

  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε στα πλαίσια της Αλιευτικής και της Τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας για την αξιοποίηση αυτού του συγκεκριμένου και υπαρκτού συγκριτικού πλεονεκτήματος που υπάρχει με την ξακουστή Γαρίδα του Πλαταμώνα;
  2. Τι σκοπεύετε να πράξετε στα πλαίσια της Αλιευτικής σας πολιτικής ώστε αυτός ο πλουτοπαραγωγικός πόρος που βρίσκεται σε αυτήν την γωνία της Περιφέρειας να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, με τρόπο όμως που να μην κινδυνέψει να εξαντληθεί;

 

Ανάλογα ισχύουν και για τον οικισμό του Μακρυγιάλου και τα επίσης ξακουστά Μύδια.

 

Με εκτίμηση

 

Χρήστος Τζιουβάρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας

Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.

Κατερίνη, 15/2/2023