Χρήστος Τζιουβάρας: Η Αξία του Δάσους ως πηγή πλούτου, υγείας και πολιτισμού
Την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη δασική πολιτική και πολιτική πρόληψης που να αναδεικνύει την Αξία του Δάσους ως πηγή πλούτου, υγείας και πολιτισμού τονίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, κατά την «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πιερίας.
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που διαρκεί από 1/5 έως 31/10, το Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Πιερίας συνεδριάζει με θέμα τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου κατά των δασικών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, τα δάση των μεσογειακών χωρών στις οποίες υπάγεται και η χώρας μας, οι δασικές πυρκαγιές αποτελεούν μέρος της οικολογίας τους και η πλήρης εξάλειψή τους είναι αδύνατη, ακόμα και αν υπήρχε ένας ιδανικός αντιπυρικός σχεδιασμός. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, τα στοιχεία από την πυροσβεστική υπηρεσία δείχνουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των συμβάντων για την φετινή χρονιά και, το βασικότερο, το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο και την δραστηριότητά του. Καθίσταται έτσι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή από την μία δημιουργεί ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση πυρκαγιών, όμως είναι αναγκαία και μια πολιτική πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο κος Τζιουβάρας κατά την τοποθέτησή του επισήμανε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους και την αποφυγή καύσεων – σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, την δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από οικισμούς σε υψόμετρα από 0-600μ. όπου και καταγράφονται οι περισσότερες πυρκαγιές, αλλά και στην ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών για περιπτώσεις όπως αυτήν του Ολύμπου που παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και που το ανάγλυφό του είναι απαγορευτικό για την καταστολή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε μία ευρεία δράση ενημέρωσης σε όλες τις εισόδους του Ολύμπου (Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Βροντού, Ορλιάς κλπ) κατά την διάρκεια του Ιουλίου, όποτε και η πυροσβεστική δέχεται τις περισσότερες κλήσεις. Μία δράση όπου μπορεί να γίνει με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δασαρχείου, του Φορέα Διαχείρισης, εθελοντικών ομάδων, αλλά και τοπικών συλλόγων.
Οι δασικοί συνεταιρισμοί και οι άνθρωποί τους που εργάζονται μέσα στο δάσος είναι επίσης πολύτιμοι για το έργο της πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών, και για αυτό πρέπει να ενισχυθεί οι συνεργασία μαζί τους, σημειώνει.
Ωστόσο, πέρα από λεπτομέρειες πάνω σε ζητήματα συντονισμού και προετοιμασίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, επισημαίνει την ανάγκη για μία συζήτηση πάνω σε σταθερά μέτρα πρόληψης, τα οποία όμως – όπως τονίζει – πρέπει να αποτελούν τμήμα μιας ολοκληρωμένης δασικής πολιτικής που δεν θα «φοβάται» τον άνθρωπο μέσα στο δάσος, αλλά αντιθέτως θα αντιλαμβάνεται το δάσος ως «Αξία», ως πηγή πλούτου, υγεία και πολιτισμού με τον άνθρωπο μέσα σε αυτό.