Χρήστος Τζιουβάρας: Κατάθεση Ερώτησης στην Π.Κ.Μ. σχετικά με ελέγχους για τις ανατιμήσεις – ακρίβεια
Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση σχετικά με ελέγχους στην αγορά για τις ανατιμήσεις – ακρίβεια κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας της παράταξης Πράξεις για τη Μακεδονία, Χρήστος Τζιουβάρας, προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κων/νο Γιουτίκα.
Ο κ. Τζιουβάρας αναφέρεται στον πληθωρισμό που κατέγραψε η χώρας μας τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της ΕΕ και στις διαφορές που αυτός παρουσιάζει σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ένωσης, χωρίς η Π.Κ.Μ. και η Πιερία αποτελούν εξαίρεση.
Τονίζει ότι αυτό καταδεικνύει τον χώρο που υπάρχει για άσκηση εθνικής πολιτικής, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ρωτάει αν ασκούνται οι ανάλογοι έλεγχοι στην αγορά για τον εντοπισμό και την αποτροπή τυχόν φαινομένων αθέμιτων πρακτικών (αισχροκέρδειας). Παράλληλα, αναφέρεται σε αρμοδιότητα που καταγράφεται στην Περιφέρεια με βάση την οποία ερευνάται ο προσδιορισμός του κόστους παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης αγαθών, και θέτει το ερώτημα αν αυτήν η αρμοδιότητα ασκείται, και αν ναι ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής.
Ωστόσο, ο κ. Τζιουβάρας επισημαίνει ότι παραμένουν τα σταθερά θέματα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που, όπως επισημαίνει, είναι σημαντικά και που ως πολιτικό όργανο η Περιφέρεια οφείλει να μελετάει και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη στους στόχους και τις αποφάσεις της.
Θέμα: Ερώτηση, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., σχετικά την ακρίβεια και με ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο.
Κείμενο Ερώτησης
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12% σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, και φυσικά από αυτό δεν αποτελούν εξαίρεση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πιερία. Μάλιστα, η χώρα μας κατατάσσεται 5η στην λίστα των χωρών της ΕΕ καταγράφοντας έτσι άλλη μια κακή επίδοση στις λίστες της Ένωσης, όταν ο δείκτης τιμών στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 8,6%.
Βέβαια, οι δείκτες έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό που οι πολίτες βιώνουν ήδη και με επιδεινούμενο ρυθμό όλο το τελευταίο διάστημα, αρχές γενομένης από το προηγούμενο φθινόπωρο, και σαφώς επηρεαζόμενο από τον πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.
Η απόσταση όμως που χωρίζει τον πληθωρισμό της χώρα μας από εκείνο άλλων χωρών της Ευρωζώνης δείχνει ότι υπάρχει χώρος για μία εθνική πολιτική εξετάζοντας και απαντώντας σε βασικές αιτίες των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα, στα τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, στις υπηρεσίες κ.ο.κ.
Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας εντάσσεται και ο έλεγχος στην αγορά για τον εντοπισμό και την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών (αισχροκέρδεια) στις τιμολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Ερωτάσθε λοιπόν, για το αν έχετε προχωρήσει σε τέτοιους ελέγχους, και αν ναι αν υπάρχουν και σε ποιο βαθμό τέτοια φαινόμενα; ποια είναι τα συμπεράσματά σας σχετικά με την λειτουργία της αγοράς;
Επίσης, στον νόμο του Καλλικράτη όπως ισχύει, καταγράφεται αρμοδιότητα (άρθρ. 186, Κεφ. Δ, παρ. 15) σχετικά με την έρευνα και τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης αγαθών.
Ερωτάσθε για το αν ασκείται αυτήν η αρμοδιότητα, και αν ναι ποια είναι τα συμπεράσματα σχετικά με τις μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται στα προϊόντα στον χώρο ευθύνης της Περιφέρειας;
Με εκτίμηση
Χρήστος Τζιουβάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας (Πράξεις για τη Μακεδονία)
– Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.
(Δελτίο τύπου)