Χρόνιες παθήσεις: Γιατί δεν τις μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας;
Πολλοί άνθρωποι δεν λένε στους συντρόφους τους για χρόνιες παθήσεις υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί…
Όσο κοντά και αν είμαστε στους ανθρώπους στην ζωή μας, συντρόφους, οικογένεια και φίλους, υπάρχουν πάντα ορισμένα πράγματα που κρατάμε για τον εαυτό μας. Μερικές φορές είναι μικρά και δευτερεύοντα, όπως το γεγονός ότι δεν αγαπάμε στην πραγματικότητα την περίφημη και διαβόητη καρμπονάρα του.
Αλλά μερικές φορές κρύβουμε μεγαλύτερα ζητήματα, ανησυχώντας ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν ή ότι μπορεί να τους ανησυχήσουμε.
Γιατί δεν μιλάμε για τις χρόνιες παθήσεις;
Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων κρατούν για τον εαυτό τους σοβαρά προβλήματα προβλήματα όπως χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως για παράδειγμα το άσθμα. Σύμφωνα με έρευνα από το Asthma and Allergy Foundation of America, τα άτομα με άσθμα:
Το 56% δεν λένε στον σύντροφό τους ότι έχουν άσθμα εάν «δεν χρειάζεται».
Το 47% πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα – από τους φίλους μέχρι την οικογένεια και τους συντρόφους – δεν λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς που συνοδεύουν το άσθμα όταν προγραμματίζουν συναθροίσεις.
Το 46% συμφωνεί ότι η πάθησή τους παρεμβαίνει σε σημαντικές στιγμές που μοιράζονται με έναν σύντροφο.
Λαμβάνοντας υπόψιν επικίνδυνο μπορεί να είναι το άσθμα (κοστίζοντας την ζωή 455.000 ατόμων, συν άλλες επιπλοκές) αλλά και της συχνότητάς του, ο αριθμός των ανθρώπων που το κρατούν για τον εαυτό τους είναι ανησυχητικός. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να καταλάβουμε.
«Οι άνθρωποι μπορεί να είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για χρόνιες παθήσεις, επειδή φοβούνται ότι θα τρομάξει τον σύντροφό τους, ή στη χειρότερη περίπτωση, πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τους εγκαταλείψει επειδή είναι άρρωστοι», λέει ο δρ Κρίστοφερ Χάνσεν, θεραπευτής που ειδικεύεται στις σχέσεις, τις χρόνιες παθήσεις και τις δεξιότητες αντιμετώπισης.
«Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν θέλουν να γίνουν βάρος στους συντρόφους τους και δεν θέλουν να τους ανησυχούν ή να τους λυπούνται» συμπληρώνει.
Η άγνοια είναι κίνδυνος
Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε μια έξαρση αυτή τη στιγμή, η προληπτική ενημέρωση του συντρόφου σας δεν είναι μόνο το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας, αλλά και την υγεία της σχέσης σας.
Με το να μην μοιράζεστε την κατάσταση της υγείας σας με αγαπημένα πρόσωπα και άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή σας από την αρχή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναγκαστείτε να το μοιραστείτε όταν η υγεία σας βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και έλλειψη ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι ανοιχτές πρώιμες συζητήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις σας και ακόμη και να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για τον σύντροφό σας να μοιραστεί τις δικές του ανάγκες από εσάς.
Το να μιλήσετε στο σύντροφό σας μπορεί να πάει τελικά καλύτερα από αυτό που φαντάζεστε. Μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ελαφρύνετε το ψυχικό φορτίο ενώ θα δώσετε στον σύντροφό σας την πολύτιμη ευκαιρία να σταθεί στο πλάι σας.
Πώς θα ξεκινήσουμε
Το να μιλάτε για την υγεία σας δεν θα είναι απαραίτητα εύκολο, γι’ αυτό αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει αυτήν την συναισθηματική δυσφορία καθώς του μιλάτε.
Ενώ μπορεί να μην αισθάνεστε ποτέ 100% έτοιμοι να κάνετε αυτή τη συζήτηση, οι ειδικοί τονίζουν την σημασία του να μην αισθάνεστε αναγκασμένοι αλλά να μην το αναβάλλετε επ’αόριστον. Εάν η σκέψη δεν σας προκαλεί άγχος ή άλλο αρνητικό συναίσθημα, τότε πιθανότατα είστε έτοιμοι.
Μόλις αποφασίσετε να μιλήσετε, αναφέρετε με τι νιώθετε άνετα, πώς μπορεί ο σύντροφός σας να σας υποστηρίξει, ποια είναι η θεραπεία ή η διαχείριση και πώς η κατάστασή σας επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή.
Εάν δεν είστε σίγουροι για την αντίδρασή τους, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους πείτε ένα μικρό μέρος των πληροφοριών για να δείτε περίπου την νοοτροπία του γύρω από το ζήτημα.
Πηγή:vita.gr