Ερευνητές δημιούργησαν χρυσόσκονη από ίνες κυτταρίνης.

Όσο εντυπωσιακή και να είναι η χρυσόσκονη όταν στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: αποτελείται από συνθετικές χημικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνητικά επιβλαβείς για το περιβάλλον. Νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Materials, δείχνει ότι η χρυσόσκονη μπορεί να κατασκευαστεί από οικολογικά υλικά.

Χρυσόσκονη από κυτταρίνη
Συγκεκριμένα, για τη σύνθεση οικολογικής χρυσόσκονης οι ερευνητές αξιοποίησαν την κυτταρίνη, έναν πολυσακχαρίτη ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων. Οι πολυσακχαρίτες αυτοί σχηματίζουν νανοκρυστάλλους οι οποίοι αντανακλούν το φως σε ένα συγκεκριμένο φάσμα, δίνοντας λαμπερά χρώματα. Στη φύση, η ιδιότητα αυτή των νανοκρυστάλλων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζωηρών χρωμάτων σε κάποιους καρπούς των φυτών.

Από τη φύση στο προϊόν
Αρχικά οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εκχύλισμα το οποίο περιείχε φυτικές ίνες κυτταρίνης. Έπειτα από ειδική επεξεργασία του εκχυλίσματος, οι ραβδοειδείς ίνες αναδιπλώθηκαν σχηματίζοντας ελικοειδείς ίνες στην επιφάνεια ενός πλαστικού φιλμ. Η διάταξη αυτή επέτρεψε τη δημιουργία φιλμ τα οποία μπορούσαν να αλλάζουν χρώματα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο πέφτει το φως στους νανοκρυστάλλους. Σε ένα επόμενο βήμα, οι επιστήμονες απέσπασαν τους νανοκρυστάλλους από το πλαστικό φιλμ και τους τεμάχισαν έτσι ώστε να έχουν τη μορφή χρυσόσκονης. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε την παραγωγή χρυσόσκονης η οποία αποτελείται από φυσικά υλικά. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η παραγωγή χρυσόσκονης με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο ενεργοβόρα σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο παραγωγής, αφού παραδοσιακά για να παραχθεί χρυσόσκονη απαιτείται επεξεργασία υλικών σε θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Προς εμπορική χρήση
Η οικολογική χρυσόσκονη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για λόγους ψυχαγωγίας αλλά και σε εφαρμογές όπως η παραγωγή καλλυντικών. Παρόλο που χρειάζεται μία τυποποίηση της διαδικασίας παραγωγής του συγκεκριμένου υλικού, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δημιουργήσουν μία νεοφυή εταιρεία η οποία, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη πατέντα, θα προχωρήσει στην ευρεία παραγωγή του συγκεκριμένου υλικού και την προώθησή του στο εμπόριο.

 

Πηγή:in.gr