* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΥΦ.ΥΕΘΑ, ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕ ΤΟ ΦΕΤΧΗ ΜΠΟΥΛΕΝΤ
* Χ.ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ, ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.

«Σας ζητώ να προσπαθήσετε και να σκεφθείτε την Ελλάδα του αύριο, όπως έκαναν οι ηρωικοί μας πρόγονοι στο Λιτόχωρο αφήνοντας να έχουμε μια Ελλάδα που δεν θα μαζεύει τα συντρίμμια της αλλά θα είναι μια Ελλάδα η οποία θα βγει αλώβητη και πιο δυνατή απ’ αυτή που ήταν πριν από την κρίση», ανέφερε σε ομιλία του ο υφυπουργός εθνικής άμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της 135ης επετείου επανάστασης του Ολύμπου που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ
Στην ομιλία του που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, ο κ. Ελευσινιώτης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, προς το τέλος ανέφερε και τα εξής: «Ο εορτασμός της επανάστασης του Ολύμπου είναι σήμερα επίκαιρος παρά ποτέ.
Χρειάζεται να σκεπτόμαστε τις επόμενες γενιές και να πολεμάμε γι αυτές. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για το αύριο της πατρίδας μας, μιας πατρίδας που κάποιοι βιαστικά θεώρησαν να την πουν ότι είναι χρεωκοπημένη, μιας πατρίδας που υποφέρει για να βρει τη θέση που της ανήκει δικαιωματικά τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Πρέπει κι εμείς λοιπόν να κάνουμε την υπέρβασή μας όπως οι πρόγονοί μας. Σας ζητώ, λοιπόν, να προσπαθήσετε και να σκεφθείτε την Ελλάδα του αύριο, όπως έκαναν οι ηρωικοί μας πρόγονοι στο Λιτόχωρο αφήνοντας να έχουμε μια Ελλάδα που δεν θα μαζεύει τα συντρίμμια της αλλά θα είναι μια Ελλάδα η οποία θα βγει αλώβητη και πιο δυνατή απ’ αυτή που ήταν πριν από την κρίση.
Μην ξεχνάτε ότι σε ελάχιστα χρόνια θα εισπράξουν τα παιδιά μας τα αποτελέσματα των πράξεων των δικών μας όπως εισέπραξε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας η γενιά του 1920 ως αποτέλεσμα της θυσίας των αγωνιστών της επανάστασης του Ολύμπου. Ας κάνει λοιπόν καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για την πατρίδα και πιστεύω ειλικρινά ότι στο εγγύς μέλλον θα δικαιωθούμε και θα επανακάμψουμε».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Για τον κ. Ελευσινιώτη μίλησε νωρίτερα ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου και ανέφερε ότι «είναι εγγονός του αείμνηστου Δημητρίου Ελευσινιώτη (του οποίου φέρει και το ίδιο όνομα), του ναύτη – τορπιλιστή που στις 18 Οκτωβρίου 1912 υπηρετώντας στο «τορπιλοβόλο 11» τορπίλισε και βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ».
Επρόκειτο για το θωρηκτό με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του που είχε αναλάβει την προστασία της κατεχόμενης από τους Τούρκους Θεσσαλονίκης. Το γεγονός δε της βύθισης του τουρκικού θωρηκτού είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνόμενων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέα Γαβριηλίδη, ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας – εκπαιδευτικός, Χάρης Μπικηρόπουλος και μίλησε για το ιστορικό της ημέρας. Περί το τέλος δε της ομιλίας του αναφέρθηκε στη σημασία των αγώνων του 1878 και συνέδεσε την επανάσταση του Ολύμπου με το σήμερα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Την Κυριακή 3/3/2013 τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, με την παρουσία του υφυπουργού εθνικής άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, του διοικητή της ναυτικής διοίκησης Βορείου Ελλάδος, πλοιάρχου Χρήστου Παυλούδη, των βουλευτών Γ.Κωνσταντόπουλου και Άννας Μάνη, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου. Ακολούθως, στον χώρο του ηρώου στο πάρκο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και μετά έγινε η ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο του Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Τέλος, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου, ο υφυπουργός κ. Ελευσινιώτης παρέστη στην τελευτή αποκαλυπτηρίων των προτομών του κυβερνήτη του «τορπιλοβόλου 11», ναυάρχου Ν.Βότση καθώς και των Λιτοχωρινών πλοηγών του, Νικόλαου Βλαχόπουλου και Μιχαήλ Κωφού.