Δ. Λακασάς: Κυκλοφορεί το βιβλίο του «Άνθρωπος 4.0» – Τι λέει για την 4η βιομηχανική επανάσταση
Μια κατανοητή για το ευρύ αναγνωστικό κοινό παρουσίαση των νέων τεχνολογιών και του πόσο αυτές θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα επιχειρεί ο CEO της Olympia Electronics A.E. Δημήτρης Λακασάς μέσα από το βιβλίο του « Άνθρωπος 4.0» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Σε συνέντευξή του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και τη δημοσιογράφο Λεμονιά Βασβάνη, ο κ. Λακασάς μιλά για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με αφορμή την υπογραφή του βιβλίου του στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε, βρισκόμαστε στην αρχική φάση της και στο μέλλον πρόκειται να δούμε αρκετές αλλαγές.
Ο κ. Λακασάς, που έχει διατελέσει πρόεδρος ΣΕΒΕ (2010-2014) και πρόεδρος ΑΖΚ Αλεξάνδρειας Ζωνης Καινοτομίας (2013 εως 2015), αναφέρθηκε στο ποιοι θα προσαρμοστούν πιο εύκολα, ενώ εστίασε και στο ρόλο της μάθησης τονίζοντας πως «Η δια βίου εκπαίδευση και επανεκπαίδευση θα έχουν έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον των ανθρώπων». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισορροπία στην χρήση της τεχνολογίας ώστε να μην εξαρτιόμαστε από αυτήν. «Μπορεί η ζωή μας να zoom-οποιήθηκε, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στον ψηφιακό μας μικρόκοσμο», σχολίασε με αφορμή και την γρήγορη προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Τέλος μίλησε για το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ο Προμηθέας 4.0, να γίνει δηλαδή προνοητικός για να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να διαχειριστεί ορθά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
– Είμαστε έτοιμοι για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση;
-Βρισκόμαστε σε μία αρχική φάση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης κατά την οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σπόρος της μπολιάζεται τώρα και εμείς θα δρέψουμε τους καρπούς της σε μερικά χρόνια. Πρόκειται για μία μακράς διάρκειας διαδικασία που θα αλλάξει πολλά και κυρίως τον ίδιο τον άνθρωπο μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Και ακριβώς επειδή αφορά την τεχνολογία, κάποιοι είναι περισσότερο έτοιμοι και κάποιοι λιγότερο. Υπάρχουν δηλαδή οι ψηφιακοί μετανάστες και οι ψηφιακοί ιθαγενείς. Οι ψηφιακοί μετανάστες είμαστε όσοι γεννηθήκαμε τη δεκαετία του ’70, του ’80 και του ’90, δηλαδή οι γενιές Χ και Υ, οι οποίοι μεγαλώσαμε σε έναν φυσικό κόσμο, γνωρίσαμε στη συνέχεια τον ψηφιακό και εγκατασταθήκαμε ως μετανάστες στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι επόμενες γενιές γεννήθηκαν μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αντιμετωπίζουν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, και όχι ως μία αλλαγή στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν, όπως οι ψηφιακοί μετανάστες. Η σημαντική αυτή διαφορά διαμορφώνει και ένα διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας με αποτέλεσμα οι ψηφιακοί ιθαγενείς να είναι πιο έτοιμοι για τις επερχόμενες αλλαγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης απ’ ότι οι ψηφιακοί μετανάστες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο typosthes.gr