Στόχος η σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων μεταξύ των εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, μόνο τα έξοδα που έχουν δηλωθεί μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνονται δεκτά, καταργώντας κάθε δυνατότητα απόκλισης και επιτρέποντας στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να διασταυρώσει εύκολα τις πραγματικές από τις εικονικές δαπάνες.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει στη σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων μεταξύ των εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία, με τελικό στόχο τη μηδενική απόκλιση τον Ιανουάριο του 2025.

Αυτό θα σημάνει το τέλος της δυνατότητας διόρθωσης των στοιχείων από τους υπόχρεους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς οι δηλώσεις ΦΠΑ και οι φορολογικές δηλώσεις θα βασίζονται αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Η νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, σε συνεργασία με την εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στις δηλώσεις φόρου σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα MYDATA.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 30 Ιουνίου 2024, το ποσοστό απόκλισης παραμένει στο 30% για τα έσοδα και τα έξοδα. Από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, το ποσοστό απόκλισης μειώνεται σε 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.

Από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις μηδενίζονται για τα έσοδα και περιορίζονται σε 5% για τα έξοδα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις ούτε για τα έσοδα ούτε για τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα της πλατφόρμας MYDATA.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο, με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ του Δεκεμβρίου, το ποσοστό ταυτόσημων εσόδων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι με τα ηλεκτρονικά στοιχεία ήταν 67%, ενώ των εξόδων μόλις 30,73%. Τον Απρίλιο, τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 88% για τα έσοδα και 63,64% για τα έξοδα.

 

 

Πηγή:dnews