Δεκτό το αίτημα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για αφαίρεση προϊόντος λογοκλοπής
Το πρόβλημα της λογοκλοπής στον χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι δεκάδες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες οι οποίες μόνον αντιγράφουν, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να αναγράφουν την πηγή. Οι ιστοσελίδες αυτές δεν έχουν υποδομές, ούτε προσωπικό και ανταγωνίζονται αθέμιτα τους δημοσιογράφους και τους εκδότες Τύπου.
Τον περασμένο Μάρτιο, κατατέθηκε, από τη νομική υπηρεσία της εκδοτικής επιχείρησης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ», αίτημα προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Το αίτημα αυτό ως αντικείμενο είχε την έκδοση διαταγής για την αφαίρεση περιεχομένου, που αναρτήθηκε παράνομα σε ενημερωτική ιστοσελίδα, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού «γαστρονόμος» και επί του οποίου η εφημερίδα είναι αποκλειστική δικαιούχος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για το πρώτο αίτημα που υποβάλλεται προς την ΕΔΠΠΙ και αφορά την αφαίρεση προϊόντος λογοκλοπής, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα διαφορετική από την αρχική, χωρίς άδεια του εκδότη ή αναφορά στην πηγή προέλευσης, με υπογραφή άλλου δημοσιογράφου από τον αρχικό συντάκτη του άρθρου.
Αρχικά, οι «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» επικοινώνησαν με την ιστοσελιδα, αλλά καθώς οι διαχειριστές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα διαγραφής του δημοσιεύματος, η επόμενη κίνηση ήταν η προσφυγή στην ΕΔΔΠΙ και η κατάθεση του σχετικού αιτήματος, το οποίο κρίθηκε επαρκώς στοιχειοθετημένο και ως εκ τούτου έγινε αποδεκτό. Στη συνέχεια η Επιτροπή απευθύνθηκε στους διαχειριστές της ιστοσελίδας γνωστοποιώντας τα στοιχεία της καταγγελίας και ζητώντας τη διαγραφή της παράνομης ανάρτησης. Λόγω της οικειοθελούς συμμόρφωσής τους, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η συνέχιση της προβλεπόμενης διαδικασίας είναι άνευ αντικειμένου.