Δερμιτζάκης: Ανησυχώ, με 2.000 κρούσματα δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς
Τα 2.199 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (01.12.2020) προκάλεσαν ανησυχία στον Μανώλη Δερμιτζάκη γιατί «ανατράπηκε» η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης προειδοποίησε ότι με τα κρούσματα στο επίπεδο των 2.000 δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε άνοιγμα της αγοράς για τα Χριστούγεννα.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι αν η πορεία των κρουσμάτων είναι ανοδική τις επόμενες μέρες, αυτό θα είναι ανησυχητικό.
«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Εξηγώντας το γιατί χθες ήταν τόσα πολλά τα κρούσματα (σε σχέση με την προηγούμενη μέρα) ο Έλληνας καθηγητής τόνισε ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί. «Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε αι συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», είπε.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να αρχίσουν να μειώνονται οι θάνατοι αλλά και ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώνονται. Ήδη, πάντως, όπως σημείωσε, παρατηρείται μια μικρή πτώση στους διασωληνωμένους.
«Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις», επεσήμανε.