ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «Ο ΝΤΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ – GUERNICA», ΣΤΟ ΔΙΟΝ.
2011-07-09_-_-11_-__._._-_________11ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «Ο ΝΤΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ – GUERNICA», ΣΤΟ ΔΙΟΝ.
* Η Γ.Γ. ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ & ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΕΠΑΙΝΕΣΕ ΔΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ.
«Με τον εθελοντισμό τους οι άνθρωποι του ΟΡΦΕΟ στηρίζουν τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ για 40 χρόνια. Αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που σίγουρα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, να προσφέρουν στην πατρίδα, να προσφέρουν στον τόπο τους.  Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη προσφορά που θα μας οδηγήσει αφενός μεν να βγούμε απ’ αυτή την κρίση, αφετέρου δε να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που πολλές φορές μας καταλαμβάνει, μας διακατέχει», υποστήριξε η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην εκδήλωση πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Νταλί και τα βιβλία – Guernica, η ιστορία ενός πίνακα», που λαμβάνει χώρα στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών στο Δίον.  Την εκδήλωση που προηγήθηκε των εγκαινίων της έκθεσης, συντόνισε ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Ο Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ασκούντος χρέη δημάρχου στον Δ.Δίου-Ολύμπου, Γ. Φαρμάκη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Είναι πολύ σημαντική η παρουσία όλων σας, αρχών και πολιτών, εδώ σ’ αυτόν τον χώρο ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα κέντρο πολιτισμού όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικές εκθέσεις.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό που η έναρξη του 40ου φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιείται με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη.  Το φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός όχι μόνο της Πιερίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας θεσμός που συνέβαλε στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας και κράτησε τον πολιτισμό σε υψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την καινοτομία της τιμώμενης χώρας, το φεστιβάλ Ολύμπου πήρε διεθνή χαρακτήρα και έδωσε τη δυνατότητα γνωριμίας με την κουλτούρα άλλων χωρών.  Τον κορυφαίο αυτό θεσμό οφείλουμε όλοι να τον στηρίξουμε. Να τον στηρίξει η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι του πνεύματος.
Εμείς από την πλευρά του δήμου Δίου-Ολύμπου αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιείται σε χώρους του δήμου μας, όπως το αρχαίο θέατρο του Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα, τα Λείβηθρα και η Παναγία της Κονταριώτισσας.  Είναι δεδομένη η βούληση και της νέας διοίκησης του δήμου για τη συνεχή στήριξη του φεστιβάλ.  Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία στον θεσμό του φεστιβάλ».
Ο Δ. ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε και προχώρησε το φεστιβάλ Ολύμπου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το φεστιβάλ Ολύμπου έζησε την ευεργετική επίδραση του (Αριστοτελείου) πανεπιστημίου (Θεσσαλονίκης). Ξέρετε, συνέβη κάτι το οποίο ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό: Το φεστιβάλ Ολύμπου προχώρησε παράλληλα με την ανασκαφή. Δεν υπήρξε χρονιά που δεν έγινε ανασκαφή ή δεν έγινε φεστιβάλ στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Αυτό δεν ήταν πάντοτε εύκολο.  Κάποτε θα άξιζε τον κόπο να θυμίσει κανείς πάρα πολλά που περάσανε. Ήταν μια ιστορία ευχάριστη με πολλές δράσεις και με πολλά σκαμπανεβάσματα…».
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗΣ
Ο πρόεδρος του οργανισμού φεστιβάλ Ολύμπου, Ιάκωβος Τασχουνίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον θεσμό της τιμώμενης χώρας, που πέρσι ήταν η Γαλλία και φέτος είναι η Ισπανία:
«Τιμούμε φέτος τη χώρα του Θερβάντες, του Λόρκα, Καουντί, Πικάσο, Νταλί, τη χώρα που σφράγισε κατά τους τελευταίους αιώνες την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αναμφίβολα επηρεασμένη και από τον ελληνικό πολιτισμό», σημείωσε.  Και ευχαρίστησε τον δήμο Δίου-Ολύμπου για τη φιλοξενία της έκθεσης στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτ
ών Δίου.
Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ
Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής:  «Αυτό το οποίο μπορεί κανείς να δει, αν ξεφυλλίσει λίγο πρόχειρα τα προγράμματα των 40 αυτών χρόνων του φεστιβάλ Ολύμπου, θα δει μια ποιοτική αναβάθμιση η οποία τελικά οδήγησε στην πρωτοβουλία να ανοιχθεί το φεστιβάλ προς ένα πιο διεθνή χώρο με πιο ευρωπαϊκές και διεθνείς προοπτικές (θεσμός τιμώμενης χώρας).  Κυρίες και κύριοι, δεν χρειάζεται να πούμε πόσο δύσκολες στιγμές περνάει η χώρα μας, πόσο δύσκολες στιγμές περνάει η πατρίδα μας. Κι αν μη τι άλλο, όλοι όσοι είμαστε ενεργοί πολίτες, όσοι από εμάς πραγματικά λέμε ότι ασχολούμαστε και αγαπάμε τον πολιτισμό και αυτόν τον τόπο, οφείλουμε να αναπτύξουμε έναν νέο πατριωτισμό.  Να αναπτύξουμε έναν νέο πατριωτισμό ο οποίος πολύ απλά, κατά τη γνώμη μου, συνοψίζεται στο να κάνει καθένας τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να προσφέρει σ’ αυτόν τον τόπο, σ’ αυτή την πατρίδα ό,τι περισσότερο μπορεί.  Θεωρώ πραγματικά ότι εδώ ανάμεσά μας οι άνθρωποι οι οποίοι με τον εθελοντισμό τους στηρίζουν τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ για 40 χρόνια, ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που σίγουρα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, να προσφέρουν στην πατρίδα, να προσφέρουν στον τόπο τους.
Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη προσφορά που θα μας οδηγήσει αφενός μεν για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση, αφετέρου δε να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που πολλές φορές μας καταλαμβάνει, μας διακατέχει.  Δεν θέλω να πω πολλά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη χαρά και την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι σήμερα ανάμεσά σας. Και να ευχηθώ, από καρδιάς, «καλή επιτυχία» στις εκδηλώσεις που είναι βέβαιον ότι αυτές οι επιτυχίες θα υπάρξουν», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού.  Και κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ένταξη του φεστιβάλ στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την περίοδο 2011 – 2013, με το ποσό των 800.000 ευρώ.  Την κίνηση αυτή τη χαρακτήρισε ως «σοφή και προνοητική» και αναφέρθηκε στο πρόσωπο της τ. γενικής γραμματέως της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μαρίας Λιονή, που το έτος 2010 σε συνεργασία με τη διοίκηση του φεστιβάλ Ολύμπου, εξασφάλισε μια τέτοια χρηματοδότηση σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο.
ΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση πραγματοποίησαν η αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ζέρβας, όπως επίσης χαιρετισμούς απέστειλαν για να διαβαστούν, ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Νικητιάδης και ο πρέσβης της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που για πολύ σοβαρούς λόγους απουσίαζε από μια εκδήλωση όπου τιμώμενη χώρα είναι η πατρίδα του, η Ισπανία. Τους χαιρετισμούς αυτούς διάβασε η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα από τις προαναφερόμενες παρουσίες, το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν η βουλευτής Μ. Μίχου, ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο τ. νομάρχης της τ. νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Δίου-Ολύμπου Μαρία Τσιμήτρη και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δίου Κυριάκος Αγαθαγγελίδης.  Παρέστησαν ακόμη, εκπρόσωπος του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου, ο διευθυντής της ασφάλειας Κατερίνης Γιώργος Τζήμας, εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Λιτοχώρου, η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Δίου κ. Αλβανού καθώς και άλλοι αρχαιολόγοι της αρχαιολογικής εφορείας Κατερίνης.
Τέλος, παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δίου-Ολύμπου Γ. Κωτούλης και Μ. Κρεμέτης, τοπικοί σύμβουλοι κ.ά., αρκετοί φίλοι του φεστιβάλ από την Πιερία, ενώ προς το τέλος των εγκαινίων προσήλθε στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών και η Ισπανίδα τραγουδίστρια Λουθ Κασάλ που λίγο αργότερα πραγματοποίησε και συναυλία στο αρχαίο θέατρο του Δίου.