Διάμετρο 160 χλμ. και ριπές ανέμου 132 χλμ/ώρα είχε η φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική (VIDEO)
Νέα μετεωρολογικά στοιχεία για την καταιγίδα που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019 δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr, την οποία αποτελούν μεταξύ άλλων οι: Α. Καραγιαννίδης, Στ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Η ομάδα των ειδικών συνέλεξε και ανάλυσε δορυφορικές μετρήσεις αλλά και δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Χαλκιδική, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και ενημέρωσης του κοινού. Η λειτουργία των σταθμών αυτών (Νέα Μηχανιώνα, Πολύγυρος, Στρατώνι, Κασσάνδρεια, Νέος Μαρμαράς) στην περιοχή δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κατά το δυνατόν πλήρους εικόνας για το φαινόμενο και καταδεικνύει την προσφορά του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ και την ανάγκη για ενίσχυση και ανάπτυξή του.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται κάποια από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της υπερκυτταρικής καταιγίδας που έπληξε της Χαλκιδική το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019, και τα οποία συνοπτικά είναι:
– Πολύ μεγάλη οριζόντια διάμετρος της καταιγίδας (~160 Km)
– Κορυφές νεφών άνω των 13 Km
– Ισχυρότατες ριπές ανέμου που έφτασαν τα 132 Km/h
– Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, που έφτασε τους 7 περίπου βαθμούς σε 10 λεπτά
– Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα
Το makthes.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Λαγουβάρδο, έναν εκ των συντακτών της έκθεσης και ο οποίος ανέπτυξε τα στοιχεία που εντόπισαν. Αναφέρθηκε σε ένα «ακραίο φαινόμενο» έναν ορισμό στον οποίο κατέληξαν εφόσον είχαν πλέον τη δυνατότητα να ερευνήσουν την υπερκυτταρική καταιγίδα βάσει των δεδομένων και όλης της ακολουθίας του.
Καταρχάς αναφέρθηκε στην έκταση της διαμέτρου της καταιγίδας την οποία συνέκρινε με άλλες που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Τα περίπου 160 χιλιόμετρα της διαμέτρου αυτής απέχουν πάρα πολύ από το σύνηθες των 5, 10 μέχρι και 15 χιλιομέτρων που καταγράφονται σε αυτή την περιοχή. Κατόπιν ανέφερε το πολύ μεγάλο ύψος των νεφών και τους ισχυρότατους ανέμους (130 χλμ) οι οποίοι επίσης απείχαν πολύ από τα 100χλμ που είθισται να μετριούνται στις συγκεκριμένες περιοχές. Πως είχε συγκεντρωθεί μια πολύ μεγάλη πίεση η οποία και εξηγεί και το εύρος του φαινομένου το οποίο επηρέασε μια πολύ μεγάλη περιοχή – από την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία μέχρι τον Πολύγυρο και το Στρατώνι. Πως τελικά και για όλους αυτούς τους λόγους μπορούν πλέον να μιλήσουν για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο και να το χαρακτηρίσουν και ακραίο.
Ερωτώμενος για το αν το φαινόμενο σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, ο διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο ανέφερε πως δεν σχετίζεται, πως είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία και δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο άρα για τον λόγο αυτόν δεν θα το συνέδεε με την κλιματική αλλαγή. Είπε χαρακτηριστικά πως «είχαν προκληθεί οι συνθήκες για να εκδηλωθεί και εκδηλώθηκε με αυτόν τον τρόπο».
Ο κος Λαγουβάρδος ρωτήθηκε, μια που είναι ο επιστήμονας που «βαφτίζει» τα φαινόμενα, γιατί δεν δόθηκε στην υπερκυτταρική καταιγίδα ένα όνομα αφού είχε προβλεφθεί το καιρικό φαινόμενο. Απάντησε πως εκ των υστέρων και λόγω της μορφής του τελικά θα έπρεπε να το είχε βαφτίσει. Ο λόγος; Πίσω από την ονοματοδοσία των φαινομένων κρύβεται η ανάγκη προστασίας του πολίτη. Έτσι, αν είχε βαφτίσει το φαινόμενο θα μπορούσε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα να προστατευθεί ο κόσμος.