Μήπως τελικά ο εγκέφαλος προτιμά την διασκέδαση αντί της ευτυχίας; Κι ναι, τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Πιο πολλές ώρες ελεύθερο χρόνο, λιγότερη πίεση και στρες, πιο πολύ άνεση και ξεκούραση, λιγότερη απαισιοδοξία και ανησυχία… Αυτά είναι μόνο μερικά, από όσα προσπαθούμε να καταφέρουμε καθημερινά για να βρούμε την πολυπόθητη ευτυχία. Αλλά μήπως, τελικά δεν την… προτιμά ο εγκέφαλός μας;
«Η επιδίωξη της ευτυχίας έχει γίνει πολύ προβληματική», αναφέρει ο ψυχολόγος και επιστήμονας συμπεριφοράς, δρ Michael Rucker. «Όχι επειδή εκτιμούμε την ευτυχία ή επειδή προσπαθούμε να εξελιχθούμε. Κυρίως επειδή έχουμε καταλήξει να ανησυχούμε για το εάν και πόσο γρήγορα θα την βρούμε εξαιτίας των πολλών εξωτερικών ερεθισμάτων που λαμβάνουμε» εξηγεί.
Οι άνθρωποι που βλέπουν την ευτυχία ως ένα μακρινό στόχο, δεν αξιοποιούν τον χρόνο τους σωστά, μας λέει. Σταδιακά το άτομο αρχίζει να νιώθει πιο δυστυχισμένο, μιας και δεν μπορεί να την φτάσει και τότε ξεκινά ένα καθοδικό «σπιράλ» αρνητικής προκατάληψης και επιβεβαίωσης.
Αυτό μόνο εντείνει το αίσθημα δυστυχίας, και το άτομο αρχίζει να βλέπει τα πράγματα πιο αρνητικά και θεωρεί πιο πιθανή την αρνητική έκβαση μιας κατάστασης.
Αντίθετα, ο δρ Michael Rucker προτείνει να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο στην διασκέδαση και όχι στο κυνήγι της ευτυχίας.
Γιατί ο εγκέφαλος προτιμά την διασκέδαση;
«Η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν της διασκέδασης», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Michael Rucker. Όταν κάνουμε πράγματα που θεωρούμε διασκεδαστικά, με την πάροδο του χρόνου, θα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.
«Συνηθίζουμε να βλέπουμε την ευτυχία ως κάτι που έχει αιτία και αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, «αν βρω καλύτερη δουλειά, θα είμαι πιο ευτυχισμένος». Αλλά ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, η νευροεπιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο εγκέφαλος είναι αλγοριθμικός και πιο προγνωστικός.
Καθώς συσσωρεύουμε και καταγράφουμε αυτές τις κατά τα άλλα απλές διασκεδαστικές εμπειρίες, μπορούμε να προκαταλάβουμε τον εαυτό μας και να εκπαιδεύσουμε το μυαλό να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα είναι καλά και ότι απολαμβάνουμε μια ευτυχισμένη ζωή» μας εξηγεί.
Όταν αναζητούμε την ευτυχία, είμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αξιολόγησης, η οποία δεν μας ωφελεί μακροπρόθεσμα.
«Μόλις εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να αποδέχεται την αυτονομία μας, η χαρά και η συνολική ευτυχία θα αυξηθούν αργά αλλά σίγουρα» συμπληρώνει.
Πώς θα την βρούμε
Ο δρ Michael Rucker συνιστά να κάνετε έναν έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ξοδεύετε τον χρόνο σας και να εξαλείψετε ή να αναθέσετε οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο, όποτε είναι δυνατόν.
Μπορείτε να ξεκινήσετε κοιτάζοντας το ημερολόγιό σας και αφαιρώντας δραστηριότητες ή εργασίες που δεν είναι πλέον ευχάριστες αλλά συνηθισμένες. Αλλά η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν παρατηρήσετε πόσο υπέροχα νιώθετε αφού ανακτήσετε λίγο χρόνο για διασκέδαση.
Πηγή:vita.gr