Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η γρίπη, το κρυολόγημα, οι κεφαλόπονοι, η εξάντληση και άλλα τέτοια προβλήματα υγείας μας ταλαιπωρούν συχνά το χειμώνα. Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην κακή διατροφή, στη μικρή ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που καταναλώνουμε το χειμώνα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν, εκτός από τα άλλα, και λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.
Είναι αλήθεια ότι το χειμώνα μας λείπουν τα άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, που έχουμε τις άλλες εποχές. Γι’ αυτό η διατροφή μας πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα εποχιακά προϊόντα, ιδιαίτερα τα λαχανικά και τα φρούτα.
Πρώτα-πρώτα, πρέπει να συνηθίσουμε να τρώμε το πρωί: Τσάι με μέλι, ταχίνι, γάλα, αβγό βραστό, τραχανά και κουσκούσι.
Τα ψάρια πρέπει να τα προτιμάμε απ’ το κρέας, τώρα μάλιστα που υπάρχουν άφθονα και δεν πάνε στα εστιατόρια όπως το καλοκαίρι.
Το σπανάκι, το πράσο, το λάχανο, γίνονται πολύ νόστιμα φαγητά και μας δίνουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό.
Ο χειμώνας είναι η κατ’ εξοχή εποχή που πρέπει να δουλεύει το κουτάλι: Φασολάδα, φακές, ρεβίθια, τραχανάς, κουσκούσι, ψαρόσουπα, κοτόσουπα, πατσάς, γιαουρτάκι, κρεμούλες. Δεν υπάρχει πιο νόστιμο και πιο υγιεινό φαγητό, λ.χ. από μια παραδοσιακή φασολάδα, με κρεμμύδι, καρότα και σέλινο, που συνοδεύεται με τουρσί ή αλμυρές σαρδέλες Λήμνου.
Το χειμώνα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ ωραίες και βιταμινούχες σαλάτες: Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολα, ραπανάκια, καρότα, πατατοσαλάτες, με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο.
Να μη ξεχνάμε, τέλος, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, και τα λεμόνια, που είναι άφθονα και πάμφθηνα αυτή την εποχή, μας δίνουν πλούσιες βιταμίνες, και αποτελούν το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα, τη γρίπη και τις άλλες ασθένειες του χειμώνα.