Διέρρευσε έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή – Παγκόσμια ανησυχία
Συναγερμό για τη ραγδαία κλιματική αλλαγή προκαλεί το προσχέδιο μιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε στον διεθνή τύπο.
Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2040, προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση στα μετεωρολογικά φαινόμενα και τα οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι στο σενάριο που οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο καταστροφικά και για τον λόγο αυτό τα κράτη πρέπει να κάνουν «ταχύτατες και μεγάλης κλίμακας» αλλαγές.
Στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, περίπου 200 χώρες υπέγραψαν τον μεσομακροπρόθεσμο περιορισμό των ρύπων τους, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με άνοδο της μέσης θερμοκρασίας (κατά 2 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο).
Όμως η νέα έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο, καταδεικνύει ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί ο αντίκτυπος του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Τα κράτη θα πρέπει να στραφούν άμεσα σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, διασώζοντας τα δάση τους και ελέγχοντας τις αγροτοκαλλιέργειες.
Ο ειδικός κλιματολόγος Μπιλ Χάρε εξηγεί πως μία υπέρβαση των +1,5 βαθμών Κελσίου θα είναι σαρωτική για τη ζωή στον πλανήτη.
«Αν μέχρι το 2040 η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν θα έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν. Αν κρατήσουμε την αύξηση κάτω από τους +1,5 βαθμούς, υπάρχει μία μικρή, έως και αξιοπρεπής, πιθανότητα να αντέξουν».
Η διευθύντρια του διεθνούς τμήματος της Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν, συντάσσεται με τις προειδοποιήσεις της έκθεσης.
«Οι ηγέτες του κόσμου έχουν ακόμα χρόνο να κάνουν αυτό που πρέπει. Με διεθνή συνεργασία, πραγματική φιλοδοξία και δουλειά στις τοπικές κοινωνίες», λέει.
«Αυτό δεν σημαίνει μόνο την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αλλά και την προστασία των δασών και των ωκεανών, με αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλάζοντας τις μεθόδους παραγωγής τροφής».
Με πληροφορίες από Guardian και Reuters