Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά
Η εισαγγελέας της Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία κατά την ακροαματική διαδικασία είχε εισηγηθεί να μην κατηγορηθεί ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σήμερα (8/10), εισηγήθηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο δικαστήριο, με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να εκφράζουν αντιρρήσεις. «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών» είπε η κ. εισαγγελέας.
Από την άλλη πρότεινε ελαφρυντικό για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση και υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του, η αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 του παλαιού ΠΚ. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, καθώς άρχισαν να διαμαρτύρονται ο καθένας για τον δικό του πελάτη.
Σύμφωνα με το άρθρο 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Στο δικαστήριο άρχισαν να αιτούνται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό και άλλοι κατηγορούμενοι με την κ. εισαγγελέα να παίρνει το λόγο και να εισηγείται τελικά το ελαφρυντικό να αναγνωριστεί σε όλους όσους δεν είχαν σχέση με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή, σε όσους δεν βαρύνονται με άλλο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, διευκρινίζοντας ότι από τους επτά κατηγορούμενους για διεύθυνση δεν μπορεί να λάβει κανείς. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 6 πρώην βουλευτές.
Το δικαστήριο διέκοψε για ένα τέταρτο για να αποφανθεί περί των ελαφρυντικών.
Υπενθυμίζεται, ότι η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι όλοι χρυσαυγίτες που έπραξαν τα εγκλήματα (σ.σ.: δολοφονία Φύσσα, Λουκμάν, επίθεση σε αλιεργάτες και ΠΑΜΕ) δεν έκαναν τίποτα οργανωμένο κι ότι όλα τα εγκλήματα υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά», εν αγνοία του αρχηγού, των περιφερειαρχών, αλλά και των πυρηναρχών.