Δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε Τέμπη και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Βίτσας
Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας (transition camp), όπου οι πρόσφυγες θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα με σκοπό τη μεταφορά τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κ. Βίτσας εξήγησε πως στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι τα δύο κέντρα να δημιουργηθούν στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών.
Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά 10.000 προσφύγων από τα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου στην Ηπειρωτική χώρα. Η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής στη Μόρια, της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Σάμου θα γίνει με τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων σε διαμερίσματα, με τη διαδικασία να εξελίσσεται μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτιάξει αυτό που λέμε «σημείο μηδέν», δηλαδή να φιλοξενούνται σε κάθε δομή όσοι προβλέπονται από την κατασκευή της.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, από τους περίπου 66.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα φιλοξενούνται σε σπίτια 26.000. Το επόμενο εξάμηνο θα φιλοξενηθούν άλλα 6.000 άτομα. Στόχος του νέου αυτού προγράμματος που θα ξεκινήσει το 2019, του οποίου η έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναμένεται, είναι να κερδίσει η χώρα χρόνο έτσι ώστε να εξελιχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων σε διαμερίσματα και των επιπλέον 5.000 θέσεων που θα αφορά ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο.
Όσον αφορά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια αλλά και σε άλλα Κέντρα Υποδοχής του Αιγαίου ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις προσφυγικές ροές. «Το 2018 είχαμε αυξημένες ροές, κυρίως σε Έβρο και Μυτιλήνη. Όλο το 2017 πέρασαν από τον Έβρο 5.651 άνθρωποι, ενώ έως το τέλος του φετινού Αυγούστου 10.814. Και αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να φιλοξενηθούν. Αυτό σημαίνει πως μια σειρά από θέσεις που είχαμε προβλέψει σε σχέση με τα νησιά στην ενδοχώρα, καλύφθηκαν από τις ροές του Έβρου» σημείωσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Μετανάστευσης σχολίασε και τα δημοσιεύματα που μιλούν για κατασπατάληση των κονδυλίων που προορίζονταν για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Το ελληνικό κράτος και οι διεθνείς οργανισμοί υφίστανται έλεγχο από τις δομές της Κομισιόν, η εκπρόσωπος τύπου της οποίας με δηλώσεις της διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για κακοδιαχείριση, τόνισε ο κ. Βίτσας.
Πηγή: voria.gr