Δημήτριος Δημηνάς: «Οι άνδρες που έγιναν γυναίκες.»
«Οι άνδρες που έγιναν γυναίκες.»
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Η φράση «οι μεν άνδρες γεγόνασι γυναίκες, αι δε γυναίκες γεγόνασι άνδρες» είχε ειπωθεί πριν 2.500 χρόνια από τον Βασιλιά των Περσών Ξέρξη για την τόλμη και τα κατορθώματα της Αρτεμισίας, Βασίλισσας Αλικαρνασσού, κατά την ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η μνημειώδης αυτή φράση είχε έρθει στην επικαιρότητα μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής του Ν.4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. Με μια απλή δήλωση στο Δικαστήριο μια γυναίκα μπορεί πια να γίνει εύκολα άνδρας χωρίς να χρειάζεται να αναδείξει τα ανδρικά της χαρίσματα και κατορθώματα, όπως συνέβη τα χρόνια εκείνα με την Αρτεμισία. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και με ένα γεννημένο άνδρα αν στη πορεία της ζωής του αισθανθεί μέσα του κάποιο σφάλμα της φύσης και θελήσει να γίνει γυναίκα.
To θέμα της αντιμετώπισης των ατόμων που έχουν πρόβλημα με τον προσδιορισμό του φύλου ανάγεται στην αρχαιότητα ,καθόσον ανέκαθεν υπήρχαν οι ιδιαιτερότητες κάποιων ατόμων που παρεμβάλλονταν μεταξύ άρρενος και θήλεος . Η περιθωριοποίηση, ο χλευασμός και η περιφρόνηση της ξεχωριστής αυτής μερίδας ατόμων, που επί αιώνες επικρατούσε ,αλλά ακόμη και σήμερα επικρατεί σε κάποιες κοινωνίες, έρχεται σε αντίθετη με τις κρατούσες αρχές των ατομικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του ατόμου ,της ισότητας και ισοτιμίας του. Διευκρινίζεται ότι εδώ γίνεται λόγος για τα άτομα που γεννήθηκαν με τέτοιες ιδιαιτερότητες και αδυνατούν με οποιοδήποτε τρόπο να τις αποβάλλουν. Τέτοια άτομα αξίζουν της δέουσας νομικής προστασίας και του σεβασμού εκ μέρους της κοινωνίας.
Όμως η ψήφιση του προαναφερομένου Νόμου, άφησε πολλά κενά και δημιούργησε απρόβλεπτες καταστάσεις και προβλήματα κατά την εφαρμογή του. Αναφέρθηκαν π.χ. το θέμα της αποφυγής στράτευσης διεμφυλικών ατόμων, της κάλυψης εγκληματιών με την αλλαγή ταυτότητας των, της φοροδιαφυγής, του γάμου και της υιοθεσίας εκ μέρους των ανηλίκων παιδιών ,ακόμη και της κατάλυσης του άβατου του Αγίου Όρους, όταν αλλάζοντας ταυτότητα μια γυναίκα θελήσει να εισβάλλει στη Μοναστική αυτή Πολιτεία.
Ιδιαίτερα το άρθρο 3 του Νόμου που δίνει τα δικαίωμα σε νέους μόλις 15 ετών, που ως επί το πλείστον δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η προσωπικότητά τους και η ωριμότητα της κρίσης τους, να μπορούν με κάποιες προϋποθέσεις να ζητούν αλλαγή του φύλου τους, θα προξενήσει πρόσθετα προβλήματα στους εν λόγω έφηβους αν με την πάροδο του χρόνου αισθανθούν διαφορετικά και θελήσουν να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσιολογική κατάστασή τους.
Θα χρειασθεί, νομίζω, μετά την πάροδο 5ετίας από την ψήφιση και εφαρμογή του να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις ώστε να αποφευχθούν κάποιες σοβαρές παρενέργειες σαν τις προαναφερόμενες.