Άρθρο του Δημήτρη Μπέη

Ο κόσμος μας άλλαξε. Η ζωή μας μπήκε ήδη σε καινούργιους κανόνες οι οποίοι μεταμορφώνουν κοινωνικές συμπεριφορές, αλλάζουν ρυθμούς και οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε νέα κρίση, από την οποία θα προκύψει καινούργιο μοντέλο λειτουργίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και θα έλεγα ότι έχει επιτύχει παίρνοντας μέτρα έγκαιρα και στηρίζοντας το εθνικό σύστημα υγείας προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και συνέπειες. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα με τις δωρεές είναι σημαντική.

Οι Έλληνες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν βάλει στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν. Ενωμένοι συμβάλουν στο να βγούμε από την κρίση. Έχουν θυσιάσει προσωρινά ατομικές ελευθερίες για να προασπίσουν το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας.

Αυτή την ώρα τον λόγο πρέπει να έχουν η συντεταγμένη Πολιτεία και οι επαγγελματίες υγείας. Από τους υπόλοιπους απαιτείται όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να «Μένουμε Σπίτι» και να τηρούμε τις οδηγίες του υπουργείου υγείας. Η μέχρι τώρα εφαρμογή από τους πολίτες των νέων αυστηρότερων μέτρων στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, καθώς η συμμόρφωση κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Το ζητούμενο ωστόσο είναι η διάρκεια.

Το θέμα της δημόσιας υγείας μας αφορά όλους, το θέμα της οικονομίας επίσης . Δεν πρέπει κάποιοι να παρασύρονται σκεπτόμενοι κοντόφθαλμα. Το εξασφαλισμένο εισόδημα είναι προσωρινό με τις παρούσες συνθήκες . Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνάνθρωποι μας που δεν είχαν και δεν έχουν εισόδημα. Αυτοί που χάσανε την δουλειά τους. Οι άνθρωποι που κλείσανε τις επιχειρήσεις με εντολή του κράτους λόγου Κορονοϊού ή έχουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους αλλά ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός. Ο πρωτογενής τομέας που θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα για να μην έχουμε μείωση της παραγωγής. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται προσπάθειες από το κράτος για στήριξη αλλά μέχρι πότε και πόσο; κ.α

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και η οικονομία δεν έχουν συνέλθει ακόμη από την δεκαετή οικονομική κρίση.

Όσο γρηγορότερα βγούμε από την κρίση τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.

Για να πετύχει αυτή η εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ» και η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη να κατακλύζουν τις πράξεις μας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας δεν θα μας βρει ίδιους. Το ζητούμενο είναι να μας βρει και μάλιστα όρθιους.

Ο ιός δεν δοκιμάζει μόνο την υγεία και την οικονομία μας αλλά και συνειδήσεις, χαρακτήρα, παιδεία. Την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση.

Να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής τους επαγγελματίες υγείας. Η υγεία μας είναι στα χέρια τους και γι’ αυτό η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς. #woldhealthday

Είμαι αισιόδοξος, υπομονή για λίγες μέρες ακόμη. Φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα διαφορετικά από τις άλλες χρονιές αλλά και φέτος η ζωή θα νικήσει τον θάνατο.

Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

#μενουμεσπιτι

 

Μπέης Δημήτριος

Οικ. Ψυχοθεραπευτής   

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική