Δημοπρατείται το έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Τ.Κ. Παραλίας – Χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας
Κομβικό έργο με πολλαπλασιαστικά οφέλη & αναπτυξιακό χαρακτήρα
Κώστας Κουκοδήμος: «Κορυφαία προτεραιότητα για τον δήμο μας η θωράκιση και η υγιής – αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση της παραλιακής ζώνης»
Τη διάβρωση των ακτών, δηλαδή τη σταδιακή καταστροφή του εδάφους από τη θάλασσα και την εισχώρηση αυτής στη στεριά, ένα σύνθετο, δυναμικό και εξελισσόμενο έντονα φαινόμενο που ταλανίζει επί σειρά ετών την Τοπική Κοινότητα Παραλίας του Δήμου Κατερίνης αναμένεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έργο με τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών […]», καθώς σήμερα εγκρίθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου του έργου.
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2023 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει το βέλτιστο βαθμό προστασίας της παράκτιας ζώνης, των ιδιοκτησιών – περιουσιών των δημοτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, συνολικού κόστους 1.233.254,22 ευρώ, πρόκειται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να ξεκινήσει στις 30/03/2020 και να ολοκληρωθεί στις 30/06/2023.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, είχε προηγηθεί στις 01/11/2019 η απόφαση (Α.Π. 6392) του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την τροποποίηση της Πράξης «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ∆ΙΑΒΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ Τ.Κ. ΠΑΡΑΛΙΑΣ ∆ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρµογής στην κλιµατική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία», με συγχρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ειδικότερα, τροποποιήθηκε το οικονοµικό αντικείµενο της πράξης, οι µεταβολές του οποίου προέκυψαν από αναλυτικές προµετρήσεις, καθώς και ο χρονικός προγραµµατισµός της πράξης. Με πρακτικούς όρους διενεργήθηκε επανέλεγχος από την τεχνική υπηρεσία, όπου στις βυθομετρήσεις διαπιστώθηκε ότι απαιτείται μεγαλύτερη (διπλάσια) ποσότητα άμμου προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή στις διατομές της μελέτης. Κατά συνέπεια, κατέστη αναγκαία η τροποποίηση της μελέτης με αποτέλεσμα αφενός να καθυστερήσει η έναρξη του έργου κατά ένα χρόνο και αφετέρου να αυξηθεί το συνολικό κόστος της πράξης από 842.000 σε 1.233.254,22 ευρώ.Αναφερόμενος στη θετική εξέλιξη δημοπράτησης του έργου ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος σημείωσε: «Η θωράκιση και η υγιής – αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση της παραλιακής ζώνης έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τον δήμο μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, συστηματικά και με γνώση και ακολουθώντας στην τεχνική μας υπηρεσία έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό δράσης πετύχαμε την οριστικοποίηση ενός σημαντικού έργου. Ενός έργου, το οποίο συνιστά μια καλή προσέγγιση στην συντονισμένη προσπάθειά μας, για να προστατευθούν οι ακτές, οι οικιστικές περιοχές, καθώς επίσης οι τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται παράλληλα επί της ακτογραμμής».
Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος: «Συγχρόνως, το έργο σε ένα κομβικό σημείο της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς η δημιουργία ικανοποιητικού πλάτους αμμώδους ακτής θα επιτρέπει την αξιοποίησή της από κατοίκους, επισκέπτες και από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον τουριστικό τομέα».
Τέλος ο κος Κουκοδήμος τόνισε: «Καταβάλαμε άμεσα από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης τεράστια προσπάθεια με τα στελέχη του Δήμου, τα οποία και ευχαριστώ για την αποτελεσματική συνεργασία, προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος της προηγούμενης περιόδου και να δημοπρατηθεί το έργο».
Ένα χρόνιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά
«Παραμένουμε πάντα δίπλα στους πολίτες, στις υποδομές και στις περιουσίες τους και σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απόρροια της προώθησης από την τεχνική υπηρεσία μας όλων των απαραίτητων διαδικασιών, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο με ευεργετικά για την ποιότητα και την ασφάλεια της παράκτιας περιοχής της Τ.Κ. Παραλίας αποτελέσματα» τόνισε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Συμεωνίδης.
Το έργο προστασίας ακτής, ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με μήκος 1000 m περίπου βρίσκεται στην ακτή μπροστά από τον οικισμό της Παραλίας και βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου. Ειδικότερα, επικεντρώνεται σε έργα προστασίας (ύφαλοι – κυματοθραύστες) και προσάμμωσης.
Πιο συγκεκριμένα η ταυτότητα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει τα εξής:
Επεκτάσεις των υφιστάµενων βυθισµένων κυµατοθραυστών-µώλων συνολικού µήκους 110m, -Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990m. Πιο συγκεκριµένα: Η εξωτερική θωράκιση των βυθισµένων κυµατοθραυστών µε πάχος 1,7 m, θα αποτελείται από φυσικούς ογκόλιθους βάρους 1200-2000 kg, ενώ η δευτερεύουσα στρώση (πυρήνας) από λιθορριπή βάρους 120-200 kg ανά τεµάχιο.
Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο: Η ακτή θα αναπληρωθεί σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990 m µε άµµο ελαφρώς µεγαλύτερη από την υπάρχουσα, δηλ. µε µέση διάµετρο υλικού αναπλήρωσης 0,9 mm. Οι περιοχές είναι µία βόρεια του Ναυτικού οµίλου σε µήκος 450m και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 15m, µία βόρεια του γεφυρωτού προβλήτα στην περιοχή της εκκλησίας σε µήκος 180m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 25m και µία βόρεια του εγκάρσιου µώλου σε µήκος 360m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 30m.
Στην Ελλάδα το 28,6% της ακτογραμμής βρίσκεται υπό διάβρωση
Αξίζει να επισημανθεί, ότι, η παράκτια διάβρωση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή όταν κινδυνεύουν ή απειλούνται: ανθρώπινες ζωές, δραστηριότητες και υποδομές, το τοπικό οικοσύστημα (βιοποικιλότητα) και η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, πλήττει όλες τις Μεσογειακές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, στη χώρα μας, το 28,6% της ακτογραμμής βρίσκεται υπό συνθήκες διάβρωσης.