Ο λόγος για τον Περιφερειακό Δρόμο της Κατερίνης , ένα έργο προϋπολογισμού 56,5 εκ. ευρώ, το πράσινο φως για την κατασκευή του οποίου άναψε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, με τη δημοπράτησή του.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική μέρα χαράς για τον δήμο μας τη χθεσινή.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το δήμο μας» τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης και συνέχισε: « εργαστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα και θα προχωρήσουμε εξίσου δυναμικά για να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς προβλήματα» Ο κ. Χιονίδης εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη του μεγάλου στόχου και ειδικότερα προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη της Περιφέρειας»
Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τη δημοπράτηση του Περιφερειακού δρόμου συμμετείχαν συνολικά 14 εταιρείες και εντός των ημερών αναμένεται η γίνει η ανακήρυξη του αναδόχου. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και η προκήρυξη των απαλλοτριώσεων των ακινήτων απ’ όπου διέρχεται ο περιφερειακός δρόμος.
Η απαλλοτριώσεις αφορούν έκταση 611.346,50 τ.μ. , ενώ ήδη πιστώσεις ύψους 7 εκ. ευρώ έχουν κατατεθεί στην τράπεζα προκειμένου άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Ο περιφερειακός δόμος θα είναι μήκους 10 χλμ.. Στο επόμενο πεντάμηνο το έργο θα συμβασιοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η εγκατάσταση του εργολάβου θα γίνει πριν την άνοιξη του 2013 η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες
Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως δευτερεύουσα εθνική οδός και εντάσσεται στο εθνικό οδικό δίκτυο σύμφωνα με Απόφαση Υπουργού.
Με βάση το χαρακτηρισμό, τη λειτουργία του αλλά κυρίως με τον πολύ υψηλό αναμενόμενο φόρτο, η διατομή της οδού περιλαμβάνει συνολικό εύρος κατάληψης περίπου 29,00 μ. που αναλύονται σε δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. και 3,50 μ., διαχωριστική νησίδα πλάτους 3,50 μ., εσωτερική καθοδηγητική λωρίδα πλάτους 0,80μ. και Λ.Ε.Α. 2,50 μ. ανά κατεύθυνση, καθώς και έρεισμα πλάτους 1,4 μ. ανά κατεύθυνση.
Το μήκος του οδικού τμήματος είναι 10,3 χλμ. Επίσης θα κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο διπλής κατεύθυνσης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων.
Ακόμη θα κατασκευαστούν πέντε (5) ισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι (κόμβος Ν. Εφέσου, κόμβος Αγ. Δημητρίου, κόμβος Νοσοκομείου, κόμβος Γανόχωρας και κόμβος με Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κατερίνης), δύο (2) μεγάλες γέφυρες ανοίγματος 136 και 106 μ. στο χείμαρρο Πέλεκα, τρεις (3) κάτω διαβάσεις τοπικών οδών, τέσσερις (4) κιβωτοειδείς οχετοί και τεχνικό περιφερειακής τάφρου.
Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με μεταφορά δικτύου ΟΚΩ, σωστική αρχαιολογική έρευνα, απόκτηση γης και σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας/κόστους οφέλους μεγάλου έργου.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Περιφερειακή Οδός της Κατερίνης θα συνδέσει την 13η Εθνική Οδό, με την ΠΑΘΕ, και ευρύτερα την Εγνατία Οδό και το νέο ηλεκτροδοτούμενο Σιδηροδρομικό Δίκτυο, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού Πιερίας.
Θετική παρεπόμενη συνέπεια των ανωτέρω αποτελεί:
•Η σύνδεση όλων των δικτύων (πρωτεύον Εθνικό Δίκτυο – δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο (Επαρχιακό Δίκτυο) μεταξύ τους, χωρίς την χρήση του αστικού οδικού δικτύου της πόλης.
•Η σύνδεση των κάτωθι οδών μετά κύρια οδικά δίκτυα:
– Ν. Έφεσος – Κατερίνη (5η Επαρχιακή Οδός)
– Κονταριώτισσα – Κατερίνη
– Νέο Κεραμίδι – Κατερίνη (4η Επαρχιακή Οδός)
– Παλαιό Κεραμίδι – Κατερίνη (3η Επαρχιακή Οδός)
– Γανόχωρα – Κατερίνη (2η Επαρχιακή Οδός)
– Περίσταση – Κατερίνη (1η Επαρχιακή Οδός)
•Η σύνδεση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου με τους κατοίκους των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας:
•Τέλος, θα δοθεί οριστική λύση στην προβληματική πρόσβαση, μέσω του αστικού ιστού της πόλεως, στο νέο Νοσοκομείο της Κατερίνης που αυξάνει δραματικά το χρόνο πρόσβασης
•Το έργο θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τον Δήμο Κατερίνης, με παρεπόμενες συνέπειες την βελτίωση ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της μείωσης εκπομπής ρύπων
•Θα δώσει ώθηση στον τομέα των μεταφορών και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
•Επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων
Για να επιτευχθεί η ένταξη προς χρηματοδότηση του έργου απαιτήθηκε η εκπόνηση από τον Δήμο Κατερίνης μίας σειράς μελετών όπως οριστική μελέτη οδοποιίας, σήμανσης, αποχέτευσης, αποστράγγισης, εδαφοτεχνική, τεχνικών έργων, κτηματολογίου, οριστική μελέτη οδοποιίας, συμπληρωματική γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνική μελέτη επιχωμάτων, οριστική τεχνικών έργων και αξιολόγηση γεωτεχνικών, τοπογραφικά και κτηματολόγιο, καθώς και μελέτη φύτευσης.