Ζητά η Eπιτροπή Aγώνα από τον Δ. Δίου – Ολύμπου
-Τί προτείνει το Υπουργείο στις Κοινοπραξίες για το κόστος των Διοδίων
Την άμεση συζήτηση του θέματος των Διοδίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Δίου – Ολύμπου ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνας κατά των Διοδίων Πιερίας με σκοπό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με επιστολή που έχουν αποστείλει στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υποσχέθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Απριλίου», αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων ζητούν από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια όμως μιας ευρείας τοπικής διαβούλευσης, ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα των διοδίων, με την μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, εκπροσώπηση των φορέων και δημοτών και καλώντας δυνητικά και εμάς για την παροχή αναγκαίων πληροφοριών ή επεξηγήσεων. Επίσης, να λάβουν απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του που θα τεθεί στους δημότες. «Τα πρόβλημα των διοδίων στην Πιερία και οι συνέπειές τους για την οικονομία της, είναι πλέον θέματα γνωστά και κατανοητά από όλους μας.
Ιδιαίτερα μάλιστα για την Νότια Πιερία, το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, αφού η συσσώρευση τριών σταθμών διοδίων στα όρια με τον νομό Λαρίσης, οι παράλογες από κάθε άποψη επιβαλλόμενες τιμές και οι εκάστοτε αλόγιστες αυξήσεις των διοδίων τελών, σε μια μάλιστα περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, οδηγούν την περιοχή αυτή σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να τίθεται θέμα επιβίωσής της στο προσεχές μέλλον.
Το πρόσφατο αίτημα της εταιρίας να αυξήσει από τις 5 Μαρτίου, τα διόδια τέλη σε ποσοστό 33%, αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη των παραπάνω, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εκμετάλλευση των διοδίων από την εταιρία, θα γίνεται για 30 χρόνια, στα οποία τα τέλη θα αυξάνονται συνεχώς. Στην Παμπιερική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 στο Επιμελητήριο Πιερίας, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με σκοπό να εκφράσουν την άποψή τους για τα διόδια, άμεσα και δημοκρατικά, οι τοπικές κοινωνίες του Νομού μας. Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και εκπροσωπήθηκαν πάνω από 30 φορείς του Νομού μας. Ειδικότερα στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε Δήμου και από όλους τους θεσμοθετημένους φορείς του Νομού για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των διοδίων. Μετά μάλιστα την διαδικασία αυτή, θα πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια, για το θέμα των διοδίων, δημόσια διαβούλευση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και το τελικό ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες της Πιερίας στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί. Το δημοψήφισμα θα γίνει με πρωτοβουλία και ευθύνη του κάθε Δήμου, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος, δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Ωστόσο στοχεύει να καταδείξει με τον πλέον δημοκρατικό, άμεσο και αντιπροσωπευτικό τρόπο, την θέληση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο θέμα και να εξαναγκάσει την πολιτική εξουσία (όποια και είναι αυτή), να το αντιμετωπίσει δίκαια και αποτελεσματικά. Εξάλλου το πρόβλημα των διοδίων δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά οι πολιτικοί μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τρία αυτά χρόνια που ταλανιζόμαστε, πήραμε επανειλημμένως υποσχέσεις για την λύση του, που όμως δεν υλοποιήθηκαν», αναφέρουν στην επιστολή του τα μέλη της επιτροπής αγώνα.
Επιπλέον, από την Επιτροπή Αγώνα αναφέρονται το τι ισχύσει σε άλλες χώρες, αλλά και η κοινοτική νομοθεσία, για τη λειτουργία των διοδίων.
1ον : Ότι τα διόδια τέλη, κατά την Οδηγία 1999/62 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και κατά την διεθνή πρακτική, επιβάλλονται μόνο σε αυτοκινητόδρομους ή σε δρόμους με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομων.
2ον : Ότι τα διόδια τέλη είναι ανταποδοτικά και πουθενά στον κόσμο δεν προπληρώνονται, με μόνη εξαίρεση την χώρα μας.
3ον : Ότι η δημόσια κυκλοφορία ανθρώπινου δυναμικού και η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών, σαν στοιχείο της οικονομικής ελευθερίας του ατόμου, πρέπει να ασκούνται ελεύθερα, οποιοσδήποτε δε περιορισμός της δεν πρέπει να είναι τέτοιος που να την αναιρεί.
4ον: Ότι όταν δεν το απαγορεύει ο Νόμος, κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να χρησιμοποιεί το πρωτεύον εθνικό δίκτυο για τις μετακινήσεις του, ειδικά όταν αυτές είναι σύντομες, αντίθετα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιήσει, διότι διαφορετικά υφίσταται τον εξαναγκασμό της πληρωμής διοδίων.«Με βάση όλα αυτά η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι η μη πληρωμή από τους πολίτες της Πιερίας, διοδίων τελών στο Νομό μας, μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση ενός στοιχειώδους και ασφαλούς εναλλακτικού οδικού δικτύου, το οποίο άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών μας υποσχέθηκε, είναι πλέον επιβεβλημένη επιλογή, χωρίς φυσικά να δεχόμαστε τις αλόγιστες τιμές διοδίων, όπως μάλιστα διαμορφώνεται με τις συνεχείς αυξήσεις.
Η θέση μας για μη πληρωμή διοδίων, δεν υπαγορεύεται από θέληση ανυπακοής ή αντίστασης σε όποιες κυβερνητικές επιλογές ή από πρόθεση να κλονίσουμε τις δομές του συστήματος, όπως κάποιοι «εκ του πονηρού» θα ισχυρισθούν και θα διαδώσουν. Ο λαϊκίστικος και ψευδεπίγραφος ισχυρισμός τους ότι εάν δεν πληρώσουμε διόδια δεν πρόκειται να γίνουν τα έργα, είναι εντελώς αναληθής και περίτρανη απόδειξη αυτού αποτελεί το μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, χωρίς μέχρι τέλους το κράτος να λειτουργήσει ούτε ένα σταθμό διοδίων.
Η θέση μας λοιπόν να μη πληρώνουμε, υπαγορεύεται από την οικονομική ανάγκη των περισσοτέρων κατοίκων της Πιερίας. Και κυρίως από την βεβαιότητά μας ότι τα διόδια όχι απλά θα υποβαθμίσουν τουριστικά το Νομό μας και ιδιαίτερα την περιοχή της Νότιας Πιερίας αλλά σταθερά και σε λίγα μόλις χρόνια, θα οδηγήσουν στην οικονομική μας εξαθλίωση. Βιώσαμε ήδη μόλις πέρυσι με αφορμή το ατύχημα των Τεμπών, τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας αγωνίας. Για ένα λοιπόν τόσο σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της επιβίωσής μας, έχουμε όλοι μας όχι απλώς δικαίωμα αλλά καθήκον να παρέμβουμε. Εξάλλου η κάθε παρέμβασή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, που κατά το Σύνταγμά μας, αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Σ’ αυτήν όμως την προσπάθεια παρέμβασης, καθοδηγητές από την φύση τους και από το σκοπό τους είναι οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια του κάθε Δήμου και οι θεσμοθετημένοι φορείς της κάθε περιοχής», σημειώνεται στην επιστολή.
Θα επιδιωχθεί μείωση διοδίων έως και 50%
Μειώσεις στο ύψος των διοδίων από 25% έως 50% για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, θα επιδιώξει το υπουργείο Υποδομών. Οπως εκτιμά, οι μειώσεις μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόλις υπογραφεί η ενδιάμεση συμφωνία με παραχωρησιούχους και τράπεζες. Παράλληλα προτείνει τη θέσπιση ειδικών «πακέτων» για τις τοπικές μετακινήσεις, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συχνούς χρήστες των δρόμων, αλλά και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών διοδίων για μια αναλογικότερη χρέωση. Τέλος, ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας για μια ακόμα φορά στράφηκε εναντίων όσων αρνούνται να πληρώσουν διόδια, κατηγορώντας τους ότι θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των έργων. Ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας έδωσε χθες μια σαφέστερη εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική των διοδίων. «Το ύψος των διοδίων έχει καθορισμένη τιμή εκκίνησης τα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε τιμές 2003, με αποτέλεσμα σήμερα, με την προσαρμογή του στο ΦΠΑ και τον πληθωρισμό να φθάνει τα 0,065 ευρώ ανά χιλιόμετρο», ανέφερε. «Επειδή θέλουμε να συμφιλιώσουμε τον χρήστη με τον αυτοκινητόδρομο, έχουμε αποφασίσει να τον επιδοτήσουμε με πόρους που θα αντληθούν από το ταμείο της εταιρείας που θα ιδρύσει το Δημόσιο. Δηλαδή να αναλάβει το Δημόσιο το βάρος για τη μείωση και σταθεροποίηση της τιμής για 3 έτη, για την περίοδο μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και λίγο μετά». Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η μείωση αυτή θα φτάσει στα υπό κατασκευή τμήματα το 50%, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα θα κυμανθεί στο 25 – 30%. Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το υπουργείο προτείνει και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις σχετικά με την πολιτική διοδίων, οι οποίες έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες, να επιδοτήσουμε τη διέλευση των διοδίων από άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους δρόμους μέσα σε δύο χρόνια». Τέλος, όσον αφορά τους παραδρόμους, για τις τοπικές μετακινήσεις, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση ή συμπλήρωσή τους έχει συμπεριληφθεί στο «πακέτο» της λύσης που προωθείται.
Για όσους αρνούνται να πληρώσουν
Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε σε εκείνους που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των έργων. «Η πληρωμή του αντιτίμου είναι ένα έσοδο καθοριστικό για την υποστήριξη των έργων. Αν πάρει εκτεταμένη μορφή η αδυναμία είσπραξης των διοδίων, προκαλείται ανισορροπία στο οικονομικό μοντέλο εκτέλεσης των έργων (…). Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο ως κλασικό δημόσιο έργο, να καταγγείλουμε τη σύμβαση, να δανειστούμε με τα σημερινά επιτόκια για να εκτελέσουμε τα έργα. Είναι και αυτή μια αντίληψη, τη σέβομαι. Ομως εμείς συζητάμε με αυτά που έχουμε ως δεδομένα: το Δημόσιο είναι συμβεβλημένο και οι νόμοι ισχύουν».
Πηγη: kathimerini.gr