Δήμος Δίου-Ολύμπου: «Μια οφειλόμενη απάντηση. Η αλήθεια απέναντι στο ψέμα»
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δίου-Ολύμπου αναφέρει τα ακόλουθα:
Είναι πραγματικά άξιο απορίας και παράλληλα θλιβερό, πως κάποια blogs αναδημοσιεύουν και υιοθετούν αναρτήσεις αμφισβητούμενων προφίλ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώσουν τις πληροφορίες.
Η πρακτική αυτή, εξόφθαλμα στοχευμένη, προσπαθεί να δημιουργήσει θέματα και εντυπώσεις. Τα κίνητρα τέτοιων δημοσιεύσεων τα αντιλαμβάνονται όλοι.
Τους πληροφορούμε, λοιπόν, την αλήθεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους Δημότες μας, με αντικειμενικό τρόπο τα εξής:
Α) Στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (Δημόσια Πρόσκληση Νο4/2020 του ΟΑΕΔ), ο Δήμος Δίου-Ολύμπου απασχολεί 112 ωφελουμένους, ενώ 116 απασχόλησε το 2018-2019. Την ευθύνη των προσλήψεων αυτών έχει αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου. Όλοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος εργάζονται στις θέσεις που τοποθετήθηκαν, χωρίς εξαιρέσεις.
Β) Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, η πολιτεία αντιλαμβανόμενη τη δεινή θέση των δήμων σε πόρους και έλλειψη προσωπικού, λόγω πανδημίας, έδωσε τη δυνατότητα μέσω επιχορηγήσεων και προσλήψεων έκτακτου προσωπικού να αντιμετωπίσουν οι δήμοι την κατάσταση αυτή.
Στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, από τους 131 υπαλλήλους (μόνιμοι και ΙΔΑΧ), από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, λείπουν από την εργασία τους, με φυσική παρουσία, σχεδόν οι μισοί (άδειες, ευπαθείς ομάδες, κρούσματα, επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ περιτροπής εργασία, κ.λπ.). Επομένως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο Δήμος λειτουργεί με το μισό δυναμικό, έχοντας απολέσει 400 μήνες εργασίας. Για να φανεί συνεπής στις ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, στο διάστημα αυτό προσέλαβε, λόγω COVID-19, με εντελώς νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες (Διαύγεια) 46 άτομα προσωπικό (39 ΥΕ στην Καθαριότητα, 7 ΔΕ Γενικών Καθηκόντων), που απασχολήθηκε συνολικά έως σήμερα 270 μήνες. Είναι προφανές ότι έγιναν πολύ λιγότερες προσλήψεις απ’ ότι πραγματικά χρειαζόταν. Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση τι έπρεπε να γίνει; Έπρεπε να αφήσουμε το Δήμο να βρωμίσει; Έπρεπε να μην εκκαθαρίσουμε τις δηλώσεις τετραγωνικών; Έπρεπε η υπηρεσία πρασίνου να μείνει ανενεργή; Ίσως βόλευε κάποιους μια τέτοια κατάσταση, αλλά σίγουρα όχι τον δημότη.
Όσο για την νομιμότητα των προσλήψεων, αν έχουν ενδείξεις ή αποδείξεις ότι αυτές έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες «ιδού η Ρόδος…». Εξάλλου, οι συκοφαντίες και οι φαντασιοπληξίες ενώπιον των θεσμών δεν κρύβονται πίσω από ψεύτικα ονόματα.
Καλούμε, επομένως, την κάθε κυρία ή κύριο, που χρησιμοποιεί τέτοια προφίλ και καταγγέλλει, καθώς και αυτούς που αναδημοσίευσαν και προφανώς υιοθέτησαν τις αναρτήσεις και τις καταγγελίες, να προσέλθουν ή να επικοινωνήσουν με τον Δήμο, να ενημερωθούν και κατόπιν να ενημερώσουν με αντικειμενικό τρόπο τους δημότες. Ενδεχομένως, κάποιες φορές, να είναι οι ίδιοι, που ζητούν να τύχουν «ειδικής μεταχείρισης» και αν το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί επινοούν με τη φαντασία τους «όργια προσλήψεων», «Σόδομα και Γόμορρα».
Ειδικά για τις επαναλαμβανόμενες αναφορές για «δικά μας παιδιά» τους καλούμε, καθώς τα στοιχεία των προσλήψεων βρίσκονται όλα αναρτημένα στη Διαύγεια, να γνωστοποιήσουν όλες τις προσλήψεις. Να δούμε ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι ψεύτης. Τους καλούμε επίσης να μην προσβάλλουν εργαζομένους, που καταβάλλουν αυτόν τον καιρό μεγάλες προσπάθειες για να σταθεί ο Δήμος όρθιος.
Ο δημόσιος διάλογος οφείλει να είναι θεσμικός, με αίσθημα αντικειμενικότητας και μακριά από πολώσεις και χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους. Τουλάχιστον από την δική μας μεριά αυτά θα τα τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Το ύφος και το ήθος της αντιπαράθεσης όπως και τα κίνητρα όλων μας τα αξιολογούν πάντα οι δημότες.