Κώστας Κουκοδήμος: Κομβική εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών

Τη χρηματοδότηση με το ποσό των 2.390.000 ευρώ, για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνων πόλεων» – SMART CITIES, εξασφάλισε ο Δήμος Κατερίνης. Η θετική αυτή εξέλιξη που ουσιαστικά οδηγεί σε ένα συντονισμένο ψηφιακό μετασχηματισμό, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες 315 Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης, γνωστοποιήθηκε με επιστολή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και  κοινοποιήθηκε στους δικαιούχους Δήμους.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, είναι στη θέση να παρέχει στους δήμους ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση εξέφρασε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών μας. Μία καινοτόμα δράση που επικεντρώνεται στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, με ευφυείς εφαρμογές και συστήματα. Οι προτεινόμενες δράσεις θα επιλεγούν από τον Δήμο μας άμεσα και με άξονα τη χρηστικότητα για τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ο τελικός κατάλογος των προτεινόμενων δράσεων θα διαμορφωθεί κατόπιν διαβούλευσης του Υπουργείου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και όλους ανεξαιρέτως τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της χώρας.

Κάθε δήμος μπορεί να προεπιλέξει δράσεις που τον ενδιαφέρουν, λαμβάνοντας υπόψη το μέγιστο ποσό που δικαιούται. Παράλληλα, όμως, έχει τη δυνατότητα να προτείνει την ένταξη έως δύο (2) νέων δράσεων, οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να καλύπτουν επαρκέστερα τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Το σύνολο των προτάσεων που τυχόν θα υποβληθούν, θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με την επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η πρόσκληση, μέρος της οποίας θα είναι ο τελικός πίνακας των προτεινόμενων πράξεων, για την υποβολή των οριστικών προτάσεων αναμένεται να εκδοθεί τον προσεχή Απρίλιο. Μεταξύ άλλων οι προτάσεις θα επικεντρωθούν σε άξονες, όπως π.χ. Βιώσιμης Μετακίνησης, Εξοικονόμησης Ενέργειας – Μείωση Δημοτικών Τελών – Μείωσης Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, Βελτίωσης Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης, Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής, Ενίσχυσης Τοπικής Δημοκρατίας και Διαβούλευσης και διαφάνειας κ.α.