Δήμος Κατερίνης: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η δημιουργία οργανωμένου οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά
Συνάντηση του Δημάρχου Κατερίνης με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας
Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής 56 οικίσκων, για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των 330 περίπου Ρομά της Κατερίνης εξέφρασαν ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Δημαρχείο Κατερίνης.
«Εργαζόμαστε συστηματικά, για την επιτυχία του απαιτητικού αυτού εγχειρήματος. Η συνεργασία μας με τον κο Σταμάτη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι υποδειγματική. Η μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρομά, συνιστά μία μεγάλη πρόκληση, καθώς αναμφίβολα συνδέεται με την αρμονική ένταξη των μελών της στην οικονομικοκοινωνική ζωή της περιοχής μας» ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Γ.Γ., ο κος Κουκοδήμος.
Ακολούθησε στην αίθουσα συνεδριάσεων σύντομη αποτύπωση της προόδου του προγράμματος, αναφορά προγραμματισμού ενεργειών επόμενου διαστήματος, από τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης Κώστα Λιακόπουλο, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως είναι γνωστό, ο συνολικός προϋπολογισμός ύψους 7 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Παράλληλα, δρομολογούνται και τα προγραμματισμένα Έργα Υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Στο έργο συμμετέχει ως Διεθνής Εταίρος και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ο οποίος αποτελεί βασικό συνομιλητή της ΕΕ για θέματα Ρομά και παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίησή του.
Γενικότερα, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ένταξης των κοινοτήτων Ρομά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του ΕΟΧ περιόδου 2014 – 2021. Πέρα από το προκαθορισμένο έργο στον Πέλεκα, περιλαμβάνει και τη Σύσταση Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά (Task Force supporting Romainclusion and empowerment), καθώς και τρεις μικρές επιχορηγήσεις, που επικεντρώνονται ως εξής:
1.Ενδυνάμωση νέων και γυναικών Ρομά
2.Προώθηση και υποστήριξη παιδιών Ρομά σε παιδικές κατασκηνώσεις
3.Μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση και τη στήριξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και τις 31/12/2024.
(Δελτίο τύπου)