Λίγες ώρες πριν ψηφιστούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι της Πιερίας βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Κατερίνης για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδομάτων  και την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία προβλέπονται στο μνημόνιο 3. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσαν  το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και το Νομαρχιακό Τμήμα ΔΕΔΥ Πιερίας, το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων δικαστηρίων Πιερίας, ο Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Πιερίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Νομού Πιερίας, ο Σύλλογος Καθηγητών Ειδικής Αγωγής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, το Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ, ο φαρμακευτικός σύλλογος, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Επίσης,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, το Σωματείο Καθαριστριών, το σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, Οικοδόμων, εργαζόμενων στις σαλάτες Κάλας-Καλαμαράκη.

Το ομόφωνο ψήφισμα
Αμέσως μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών σωματείων, ακολούθησε η ανάγνωση ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.
Με τη συγκέντρωση της Τετάρτης οι συμμετέχοντες θέλησαν να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αγώνα και διαπιστώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει ήδη τα όρια της αντοχής, αλλά και της ανοχής σε μία πολιτική που με διαδοχικά μνημόνια υπόσχεται συνεχώς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τη σωτηρία της χώρας.
«Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ακόμα και τις προγραμματικές θέσεις και στα πλαίσια συνέχισης και έντασης των μνημονιακών πολιτικών προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση. Τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα εκτός από απαράδεκτα, είναι και καταστροφικά για την κοινωνία και την οικονομία.
Μας οδηγούν στη φτώχεια και την απελπισία μέσα από τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φορολογική λεηλασία, την αύξηση της ανεργίας και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζουν σε βάρος των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία στη χρεοκοπία.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε όλες εκείνες τις συκοφαντικές, υπονομευτικές και διασπαστικές επιθέσεις κατά των συνδικάτων και της συλλογικής δράσης που ως μόνο στόχο έχουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα», ανέφερε το ψήφισμα.

 

Τα αιτήματα
*  Ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και των νέων αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αναποτελεσματικών μέτρων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης, οδηγούν στην εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία.
*  Ουσιαστική διαγραφή του χρέους με την παράλληλη εφαρμογή αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών.
*  Κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που ακυρώνει το θεσμό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
*  Επαναλειτουργία  των  Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας  & Εργατικής Εστίας.
*  Απόκρουση των πολιτικών της Κυβέρνησης και της Τρόικας για κατάργηση του πενθήμερου, κατάργηση των τριετιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιβολή δήθεν ευέλικτων ωραρίων με διευθυντικό δικαίωμα, περιορισμό της αμοιβής για πρόσθετη εργασία, περαιτέρω μείωση της αποζημίωσης απόλυσης και όποιο άλλο εφεύρημα, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των δύο τελευταίων ετών, οδηγούν το ατομικό και συλλογικό δίκαιο σε πλήρη αποσάθρωση και τους εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας.
*  Δραστικές και άμεσες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων, καθώς η ανεργία έχει λάβει στη χώρα μας δραματικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμό του χρόνου χορήγησής του στους ανέργους, συμπεριλαμβανομένων των εποχικά απασχολουμένων.
* Νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα αντιμετωπίζει το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες και θα ενισχύε
ι την κοινωνική συνοχή.
*  Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις,
*  Καμία απόλυση και κανένα καθεστώς εφεδρείας για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου.
*  Διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Όχι στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
*  Δημιουργία δηµόσιου και ισχυρού πόλου στο πιστωτικό σύστημα. Αυστηρό έλεγχο, εποπτεία και φορολόγηση των κεφαλαίων, του τραπεζικού συστήματος, των κερδών, και των χρηµατοοικονομικών δραστηριοτήτων. Όχι στην εκποίηση της ΑΤΕ και του Τ. Ταμιευτηρίου.
*  Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιστροφή των κλεμμένων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία λεηλατήθηκαν. Δήμευση περιουσιών για μεγαλοοφειλέτες και εισφοροκλέπτες της Κοινωνικής Ασφάλισης.
*  Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δηµόσιου Ασφαλιστικού Συστήµατος ,διεύρυνση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Καθιέρωση κοινωνικού πόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης. Χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
*   Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Ποινικοποίηση των αθέμιτων μονοπωλιακών συναλλαγών. Πάγωμα Τιμών και όχι μισθών και συντάξεων.
*   Μείωση και όχι αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών του Δημοσίου και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
*  Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, των off-shore εταιριών, των «τριγωνικών» συναλλαγών της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, του λαθρεμπορίου καυσίμων με δημεύσεις περιουσιών και αυστηρές ποινές.
*  Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων, της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων.
*  Απόρριψη και ακύρωση της απόφασης της Ε. Ένωσης περί «σταθερότητας του ευρώ» που νομοθετεί τη λιτότητα και την κατάργηση των κοινωνικών παροχών των εργαζομένων.
*  Αναβάθμιση και ενίσχυση της Δηµόσιας Δωρεάν Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας.
*  Καθιέρωση του θεσμού “Συνήγορος του εργαζόμενου”. Προώθηση εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου.
* Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Ένταση στην πλατεία
Λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στην κεντρική πλατεία της  Κατερίνης επικράτησε ένταση όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να απομακρύνουν δύο πανό κατά των μέτρων που είχαν αναρτήσει μέλη της «Χρυσής Αυγής». Τα «πνεύματα» λίγο αργότερα ηρέμησαν και ξεκίνησε κανονικά η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.