«Δυνατό» ξεκίνημα για τον Βαγγέλη Γερολιόλιο στο Λιτόχωρο – ΣΥΝθεση το όνομα της δημοτικής παράταξης (VIDEO)
Ηχηρή πρεμιέρα για τον υποψήφιο Δήμαρχο Δίου Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο που το βράδυ της Κυριακής παρουσίασε στους δημότες την πρότασή του για τον δήμο Δίου Ολύμπου, στο κατάμεστο από κόσμο πάρκο του Λιτοχώρου.
Ο Βαγγέλης Γερολιόλιος άνοιξε ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο για το δήμο Δίου Ολύμπου με την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση στο Λιτόχωρο, δίνοντας το στίγμα της δημοτικής του παράταξης, το όνομα της οποίας είναι ΣΥΝθεση.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, τον Βαγγέλη Γερολιόλιο παρουσίασε στο κοινό ένας μαθητής του, γιατρός πια, o Mενέλαος Κυριακάκης, που μίλησε για τον «καθηγητή του» και τον κάλεσε στο βήμα.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δίου Ολύμπου μίλησε για την απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου, κατέθεσε τις προτάσεις του για σημαντικούς τομείς ανάπτυξης της περιοχής όπως η γεωργία, ο τουρισμός, ο Όλυμπος, στηλίτευσε τη διοίκηση του δήμου, ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα συγκροτηθεί ο προγραμματικός του λόγος και έδωσε το στίγμα της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγείται.
Έκανε εκτενή αναφορά στον Τουρισμό και ειδικά στον Όλυμπο και τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου πλεονεκτήματος που δίνει σε όλο το δήμο το ισχυρό brand name.
Ανέπτυξε τις δράσεις στις οποίες θα δώσει έμφαση η δημοτική του παράταξη, σε θέματα βασικών υποδομών όπως η άρδευση, η διαχείριση των λυμάτων, η προστασία των ακτών από τη διάβρωση, η προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου, η βελτίωση των παροχών προς τους δημότες, η σωστή και διαφανή διαχείριση των οικονομικών.
Μίλησε για τις σημαντικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που άφησε ανεκμετάλλευτες η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Δίου Ολύμπου και δράσεων που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βαγγέλης Γερολιόλιος κάλεσε τους δημότες σε συμπόρευση λέγοντας: «Ένας και μόνο είναι ο στόχος αυτής της υποψηφιότητας. Να προσφέρω στον τόπο μου όλες μου τις δυνάμεις, όπως έμαθα όλα αυτά τα χρόνια να κάνω, από όποια θέση ευθύνης είχα. Γνωρίζω ότι το ίδιο θέλετε κι εσείς. Ξέρω πως όσοι ζούμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, τον αγαπάμε και θέλουμε να τον δούμε να ανεβαίνει, να “ψηλώνει”, να φτάνει μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου. Σας καλώ λοιπόν να βαδίσουμε μαζί αυτή την όμορφη διαδρομή. Σας καλώ να περπατήσουμε μαζί το δρόμο αυτό. Σας καλώ να δώσουμε στον τόπο μας ό,τι του αξίζει»!
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Καραϊσκος, Γιάννης Τσαρούχας, Γιώργος Παπαθανασίου, Μάκης Παπαδημητρίου και Θανάσης Τσιφοδήμος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέφανος Μπιτόπουλος και Τάκης Τσιμήτρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Δίου – Ολύμπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μίνα Στρίμπα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά Λάμπρου, οι Πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνης, Σπύρος Κουλκουδίνας και Δίου – Ολύμπου, Θεόδωρος Πυρόβολος, και πλήθος δημοτών από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Δίου Ολύμπου.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΥ
Φίλες και φίλοι
Πριν δέκα, περίπου, χρόνια, κατασκευάστηκε αυτό το μικρό θέατρο εδώ στο πάρκο, από την τότε δημοτική αρχή της οποίας ήμουν μέλος, επί δημαρχίας Τσιφοδήμου. Δεν πίστευα – τότε – ότι ο χώρος αυτός θα αποτελούσε το βήμα, από όπου θα μοιραστώ μαζί σας τις θέσεις μου για τη αυτοδιοικητική πραγματικότητα, με μια νέα ιδιότητα αυτή τη φορά, αυτή του υποψηφίου δημάρχου για το Δήμο Δίου – Ολύμπου .
Εδώ και επτά μήνες , από τη μέρα της δημόσιας ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από σας και να ακούσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας. Συναντήθηκα και είχα ενδιαφέρουσες συζητήσεις με δημότες, από όλες τις δημοτικές ενότητες και τους επαγγελματικούς κλάδους, με τα Διοικητικά Συμβούλια φορέων, συλλόγων, συνεταιρισμών και με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ανθρώπους που προσέγγισα με πνεύμα καλής διάθεσης και συνεργασίας. Και παρά τις διαφορετικές, αυτονόητες και εύλογες προσεγγίσεις των δημοτών κάθε κοινότητας, κοινή και ταυτόσημη είναι η διαπίστωση ότι η εικόνα του δήμου μας δεν είναι αυτή που του αξίζει, δεν είναι αυτή που ΜΑΣ αξίζει. Το συμπέρασμα λοιπόν που προέκυψε από αυτό το διάλογο, ότι ή η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει, ότι η κατάσταση πρέπει να αναστραφεί.
Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας και για έναν ακόμη λόγο. Για να απαντήσω στα εύλογα ερωτήματα που αφορούν την κάθοδό μου στις εκλογές, αλλά και ταυτόχρονα να παρουσιάσω το βασικό προγραμματικό πλαίσιο , που διαμορφώνουμε με μια ομάδα συνεργατών και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και το οποίο, καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές, θα εμπλουτίζεται και θα εξειδικεύεται περισσότερο, για κάθε δημοτική ενότητα και για κάθε τομέα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, απαντώντας σε ένα πρώτο ερώτημα, για ποιο λόγο καταθέτω την υποψηφιότητά μου στο Δήμο Δίου – Ολύμπου.
Στις 12 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Δίου – Ολύμπου. Αν και αναμενόταν ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που αλλάζει τα δεδομένα και θεσμοθετεί την απλή αναλογική, ΩΣΤΟΣΟ, δεν δίστασα, υπολογίζοντας αν αυτό με βολεύει ή πόσους συνεργάτες χρειάζεται το εγχείρημα. Αντίθετα, προχώρησα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά μου και θέτοντάς την στην κρίση των δημοτών, ξεκάθαρα, έντιμα και απολύτως διακριτά.
Το έκανα, γιατί πίστευα τότε, αλλά και σήμερα, πολύ περισσότερο, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς απέναντι στην κατάσταση που ζούμε στο δήμο μας. Γιατί νομίζω ότι η δημαρχιακή θητεία, όπως εξελίσσεται και σύντομα ολοκληρώνεται, , δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στις στοιχειώδεις, στις αυτονόητες ανάγκες των δημοτών, αφού το παραγόμενο έργο είναι σχεδόν μηδαμινό. Προβάλλεται μόνο ένα κακό ύφος πολιτικής διαχείρισης, που στηρίζεται κυρίως στο ρουσφέτι και την τακτοποίηση των «ημετέρων» – στο μικρόκοσμό μας άλλωστε, όλα είναι γνωστά και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ολοφάνερα- είναι δε τόσο ανεπαρκής η λειτουργία του Δήμου σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, που οι δημότες μας πλέον διαμαρτύρονται έντονα. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση σήμερα.
Στο σημείο αυτό οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξαν φιλότιμες δράσεις δημοτικών και τοπικών συμβούλων, που λειτούργησαν με διάθεση προσφοράς προς τον τόπο τους την τρέχουσα περίοδο. Τους τιμώ και τους σέβομαι . Όμως, βρήκαν απέναντί τους συμπεριφορές εγωιστικές και συγκεντρωτικές, με αποτέλεσμα η προσπάθειά τους να συναντά διαρκώς εμπόδια.
Παρά τις προσπάθειες μεμονωμένων ανθρώπων, δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο , μας πληγώνει.Αδιαφορία, έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού. Γίνονται διορισμοί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του δήμου, η αναξιοκρατία κυριαρχεί παντού. Ο Δήμος μας, ενώ έπρεπε να είναι αρωγός όλων των δημοτών, εξυπηρετεί ουσιαστικά τους λίγους και φίλα προσκείμενους.
Απέναντι λοιπόν σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το κάνουμε. Όχι από προσωπική ματαιοδοξία, όπως συμβαίνει εξάλλου πολλές φορές σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ούτε από εθισμό στην πολιτική, ούτε αναζητώντας πολιτικό μεροκάματο, με κάθε μέσο και σε κάθε περίπτωση, αλλά με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, καταθέτοντας την διαδρομή μας, επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική. Έχουμε όλοι μας ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά, στα παιδιά μας και στον τόπο μας.
Η επόμενη μέρα στο δήμο μας θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και από πολιτική ηθική. Θα δώσουμε αξία στους ανθρώπους που οι τοπικές κοινωνίες θα εκλέξουν. Θα έχουν στη διάθεσή τους προϋπολογισμό και πόρους, μέσα και εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των χωριών τους. Απέναντι στο σημερινό συγκεντρωτισμό, θα αναπτύξουμε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, με καινοτόμες και πρωτοπόρες πρακτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Φίλες και φίλοι
Είμαι ένας από σας, ζω και δουλεύω μαζί σας, γνωρίζετε την διαδρομή μου, τον χαρακτήρα μου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ ως πολίτης και ως αιρετός. Έχω την εμπειρία της πραγματικής ζωής, του έργου, της παραγωγής. Την εμπειρία της σκληρής δουλειάς και της συνεργασίας με άξιους ανθρώπους, που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Αυτές είναι οι παρακαταθήκες που καταθέτω σήμερα ενώπιόν σας.
Εύλογα, πολλοί θα ρωτήσετε: «κατεβαίνεις ανεξάρτητος;»
Απαντώ: Η πολιτική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής και γνωστή. Συμπορεύθηκα με ανθρώπους που πίστεψα, πολλοί απ΄ αυτούς είναι σήμερα εδώ και τους ευχαριστώ, υπερασπίστηκα τις ιδέες μου, έκανα λάθη, όπως όλοι μας. Ήμουν και είμαι πάντα ενεργός πολίτης.
Σήμερα όμως, που η πατρίδα μας ζει τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, τα κόμματα επαναπροσδιορίζουν το λόγο και τη στάση τους. Τα κόμματα λοιπόν, θαρρώ πως, στις μέρες μας, δεν έχουν το περιθώριο, αλλά ούτε και τη διάθεση να καθοδηγήσουν ή να επηρεάσουν τις τοπικές κοινωνίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η αξιοσύνη δεν είναι γνώρισμα ενός μόνο πολιτικού χώρου, άξιοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι επιπλέον, το ίδιο και οι συνεργάτες μου, οι οποίοι προέρχονται από όλους τους χώρους, έχουν τις απόψεις τους που είναι σεβαστές, και διατηρούν την πολιτική τους αυτοτέλεια.
Συνδημότισσες και συνδημότες
Σύνθεση και κοινή λογική χρειάζεται.
Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά.
Οι δρόμοι έχουν λακκούβες αριστερά, στο κέντρο και δεξιά. Όλες πρέπει να κλείσουν.
Ο Όλυμπος, οι παραλίες , ο κάμπος, ο πλούτος μας, δεν χρειάζονται πολιτικό χρωματισμό, έχουν το δικό τους χρώμα.
Ο πολίτης πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Απαντώ λοιπόν, ότι οι συμπολίτες μας, με τους οποίους θα συμπορευθούμε στην κοινή προσπάθεια, δεν ζητούν απαντήσεις σ’ αυτά τα παρωχημένα ερωτήματα. Διατηρούμε την πολιτική ταυτότητα και αυτοτέλεια και συμβαδίζουμε για το καλό του δήμου μας.
Δεν ερχόμαστε να τοποθετήσουμε αυλικούς. Η μάχη αφορά την αλλαγή ύφους άσκησης της πολιτικής και σηματοδοτείται από τους ικανούς ανθρώπους και το κοστολογημένο πρόγραμμα. Θέλουμε διαφάνεια και ίση μεταχείριση, θέλουμε αξιοπρέπεια και νοικοκυροσύνη.
Τέλος οφείλω να πω δυο λόγια για το λόγο που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου τόσο νωρίς. Η πρόταση που θα διατυπωθεί, η παρουσίαση της στο δημότη, οι άνθρωποι που θα την υλοποιήσουν αποτελούν πρωταρχικό μας μέλημα και είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και οργάνωση και δεν αντιμετωπίζονται πρόχειρα, λίγο πριν τις εκλογές. Οι πολίτες, για να πεισθούν ότι η αυτοδιοικητική μας πρόταση αξίζει της εμπιστοσύνης τους πρέπει να έχουν το χρόνο να την αξιολογήσουν σωστά και στο σύνολό της. Εξάλλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές σήμερα, δεν γίνονται με «συλλογή ταυτοτήτων» στο “παρά πέντε”, αλλά με συνεργάτες, που θα υλοποιήσουν το δύσκολο έργο, αυτό που ξεκινά την Δευτέρα το πρωί, και όχι αυτό που τελειώνει το βράδυ τη Κυριακής των εκλογών.
Χρόνια τώρα, κουράστηκε ο κόσμος να ακούει από κάποιους υποψηφίους στις προεκλογικές τους εξαγγελίες μεγάλα λόγια, ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς ίχνος ρεαλισμού, χωρίς κανέναν δισταγμό. Αν λοιπόν σήμερα κάνω και εγώ το ίδιο πράγμα, εύλογα στο νου σας θα δημιουργηθεί η εικόνα του: μια απ΄ τα ίδια.
Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα
… μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς
όπως αναφέρει ο στίχος του Νίκου Γκάτσου, θα πουν οι περισσότεροι.
Σήμερα, απαραίτητο είναι, η όποια εξαγγελία να συνοδεύεται από επιπλέον στοιχεία, όπως το πόσο θα κοστίσει η πρόταση που εξαγγέλλεται και πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η κοστολογημένη πρόταση.
Κι αν μέχρι τώρα η εύκολη απάντηση όλων ήταν πως « θα κατορθώσω να τα πάρω από την Κυβέρνηση γιατί έχω την ικανότητα να πείσω» ή ακόμη χειρότερα «γιατί έχω τις πολιτικές διασυνδέσεις» .
ε! τώρα πια η Πατρίδα μας είναι φτωχή και δεν έχει τα περιθώρια να ικανοποιεί αλόγιστες υποσχέσεις. Και βέβαια όλοι μας τηρούμε κριτική στάση και είμαστε δύσπιστοι απέναντι σε κάθε εξαγγελία.
Αν με τη δική σας στήριξη λοιπόν είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή του τόπου
θα αναπτύξουμε, κατ’ αρχήν, μια ευρύτατη μετεκλογική συνεργασία με όσες δυνάμεις το θελήσουν –θα απευθυνθούμε σε όλους-
θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε όλο το επιστημονικό δυναμικό του δήμους μας ( Έχουμε επιστήμονες με άριστη κατάρτιση. Δεν χρειαζόμαστε μεταγραφές από άλλες περιφέρειες και δήμους.)
θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη κεκτημένη εμπειρία των συμπολιτών μας
ΚΑΙ: Θα διεκδικήσουμε ως ΣΥΝΘΕΣΗ με τεκμηριωμένες προτάσεις από την όποια Κυβέρνηση ό,τι δικαιούται αυτός ο τόπος.
Ωστόσο:
Πέραν από τη διεκδίκηση των εθνικών πόρων, πέραν από την αυτονόητη διεκδίκηση κοινοτικών πόρων, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα διαχειριστούμε με σύνεση και νοικοκυροσύνη τους δικούς μας πόρους. Και θα παλέψουμε να τους αυξήσουμε.
Ας αναρωτηθούμε : Πόσοι ευρωπαϊκοί πόροι εισέρρευσαν στο Δήμο κατά τη διάρκεια της απερχόμενης (οσονούπω) σημερινής Διοίκησης? Δε με ενοχλεί τόσο το ΜΗΔΕΝ της απάντησης γι αυτήν την ερώτηση, όσο το ΜΗΔΕΝ ως απάντηση στην επόμενη ερώτηση: Πόσες προτάσεις υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιες συνεργασίες αναπτύχθηκαν με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας? Ποιες διεθνείς δράσεις μπορούν να αναφερθούν;
Προφανώς και δε θα ισχυριστώ ότι η πρόσβαση στους πόρους αυτούς είναι εύκολη ή άμεση, αλλά θα πω, με βεβαιότητα , ότι υπάρχουν δυνατότητες. Και θα υποσχεθώ προσπάθεια και νοικοκυροσύνη στη διαχείρισή τους, με πνεύμα ισονομίας χωρίς διακρίσεις.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Αφήνουμε πίσω μας την εν κρυπτώ διοίκηση και προτάσσουμε την διαφάνεια και την μετρήσιμη ποιότητα στης εξυπηρέτηση των δημοτών. Πρέπεινα ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη σας. Θα αποκαταστήσουμε την έλλειψη αξιοπιστίας προς το Δήμο με ξεκάθαρη στόχευση και έγκαιρο προγραμματισμό. Ενδεικτικά, ως το τέλος της τετραετίας θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις :
Θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να είναι αποτελεσματικές και φιλικές και προς το δημότη .
Κάθε δημότης, κάτοικος ή επισκέπτης του θα μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε αίτημα, παρατήρηση ή πρόταση είτε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου είτε μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά. Το αίτημα προωθείται στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία μεριμνά για την ικανοποίησή του. Ο δημότης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του ακόμη και αν έχει υποβληθεί εγγράφως.
Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορεί, για πρώτη φορά, να βλέπει στην ιστοσελίδα του Δήμου την πορεία των εσόδων και των εξόδων του Δήμου για το τρέχον έτος σε πραγματικό χρόνο.
Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ανεβάζουν το επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου και αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Υπάρχουν σήμερα δήμοι στην χώρα μας που έχουν ΑΤΜ πιστοποιητικών. Είναι προς το συμφέρον των δημοτών αλλά και των δημοτικών υπαλλήλων. Η εποχή του fax και της αναμονής στο γκισέ ανήκουν στο παρελθόν.
Ο δήμος μας «πάσχει» από υποδομές αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Θα μαζέψουμε τα σκουπίδια – αυτή τη μάστιγα των τελευταίων ετών.
- Η καθαριότητα των οικισμών, με οργανωμένη αποψίλωση και η οργάνωση σημείων εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων, είναι στόχοι που πρέπει άμεσα να επιτευχθούν . Θα καθαρίσουμε τα χωριά μας και οι εικόνες ντροπής που συναντούμε, ντόπιοι και επισκέπτες, θα είναι σύντομα παρελθόν.
Άμεσα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση προγράμματος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Σήμερα κανένας μπλε κάδος στο δήμο μας δεν αφορά ΑΝΑκύκλωση. Άμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του προγράμματος είναι η μείωση των δρομολογίων προς το ΧΥΤΑ, η εξοικονόμηση πόρων από το μειωμένο τέλος πύλης, η δυνατότητα για τήρηση του προγράμματος αποκομιδής και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η διατήρηση της καλής λειτουργίας των διυλιστηρίων νερού αποτελεί ένα « εκ των ων ουκ άνευ» όρο.
Η σήμανση, ο φωτισμός, η συντήρηση του οδικού δικτύου και η ολοκλήρωση ημιτελών δρόμων, και βέβαια, η αύξηση των χώρων στάθμευσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ομαλή λειτουργία των οικισμών.
Ο βιολογικός καθαρισμός πρέπει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα, να συνδεθεί και να καλύψει το σύνολο των λυμάτων .
Θα στηρίξουμε τις δράσεις του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και θα συνδράμουμε τους φορείς και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε τις παραδόσεις και τον χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών και θα τον εντάξουμε στο πολιτιστικό προϊόν μας.
Θα υποστηρίξουμε λοιπόν τον δημότη με παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητά του. Είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την επόμενη μέρα.
Ο δήμος δεν λειτουργεί όμως μόνο για τα σκουπίδια, τις καμένες λάμπες και τους δρόμους . Ο δήμος πρέπει να διαγνώσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου μας, να προβάλει και να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Τα πλεονεκτήματα αυτά συναρτώνται στις θεματικές ενότητες που συνθέτουν την οικονομική δραστηριότητα στο Δήμο μας:είναι ο πρωτογενής τομέας, ο Όλυμπος και ο τουρισμός.
Ένας λοιπόν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας είναι ο πρωτογενής τομέας. Να επισημάνω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι από παιδί ασχολούμαι και με την γεωργία και επομένως η προσέγγισή μου στο θέμα αυτό έχει και βιωματικό χαρακτήρα .
Ας δούμε λοιπόν την σημερινή κατάσταση.
Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί και οι αγρότες τον τελευταίο καιρό στον τομέα της άρδευσης στον πρώην δήμο Δίου. Περιβόλια μένουν απότιστα, το νερό σε μεγάλες περιοχές παρέχεται με δυσκολία και με δελτίο, και κάποιες εξυπηρετήσεις γίνονται επιλεκτικά. Από την άλλη πλευρά, τα τέλη άρδευσης διπλασιάστηκαν, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον αγροτικό κόσμο.
Καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε, ώστε το νερό, που τόσο απλόχερα δόθηκε στην περιοχή μας, να αξιοποιήσει τον κόπο και τη δουλειά των ανθρώπων αυτών. Κανένας ταμιευτήρας καινούριος, τίποτα που να διευκολύνει τις νέες επενδύσεις, τα νέα περιβόλια. Το υδατικό απόθεμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά μια σταγόνα.
Επιπλέον, η κατάσταση στο επαρχιακό-αγροτικό δίκτυο είναι απογοητευτική. Και ισχυρίζονται, κάποιοι, ότι οφείλεται μόνο στη θεομηνία του Νοεμβρίου (!) . Ακόμη και σήμερα, μήνες μετά, υπάρχουν αγρότες που δεν μπορούνε να πάνε στα χωράφια τους εύκολα γιατί οι υπάρχοντες δρόμοι είναι κομμένοι. Κι όμως, θα μπορούσαμε να διορθώσουμε το κατεστραμμένο αγροτικό οδικό δίκτυο. Τι θα έπρεπε να κάνουμε;
Έχουμε τα τρία από τα τέσσερα μέσα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Έχουμε την πρώτη ύλη (χαλίκια κτλ. δικά μας), έχουμε τα μέσα (φορτηγά και μηχανήματα), έχουμε προσωπικό. Δεν έχουμε το τέταρτο, τα καύσιμα, λένε. Κι αυτά όμως θα μπορούσαν να βρεθούν. Τα χρήματα της υποτιθέμενης ανάπλασης της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο να χρησιμοποιούσαν, ή των περιβόητων απ΄ευθείας αναθέσεων, τότε τα καύσιμα θα επαρκούσαν , για να έχουμε ένα άψογο αγροτικό δίκτυο. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων!
Να θυμίσω εδώ επίσης, ότι το γκρέιντερ του δήμου έχει δύο περίπου χρόνια χαλασμένο και , ότι, σκοπίμως ή όχι, δεν επισκευάζεται. Επίσης πολλά από τα μηχανήματα μας, καταστροφείς και άλλα, μένουν αδρανή, παρατημένα, ανενεργά. Γιατί;;
Οι δράσεις που θα αναλάβουμε είναι οι εξής:
Θα εξασφαλιστεί επάρκεια στην άρδευση, άμεσα θα ενεργοποιηθούν παλιές γεωτρήσεις, μεσοπρόθεσμα με νέους ταμιευτήρες, ιδίως μετά την κατακόρυφη αύξηση νέων φυτεύσεων.
Θα δοθούν διευκολύνσεις σε συνεταιρισμούς – ομάδες παραγωγών – ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα εξυπηρετούν το μεγάλο όγκο προϊόντων που σε λίγα χρόνια θα παραχθούν. Πρέπει να γίνουν καινούριοι και μεγάλοι ψυκτικοί χώροι, ώστε η διαπραγματευτική ισχύς των παραγωγών την συγκεκριμένη στιγμή να μεγαλώσει. Παραχωρήσεις δημοτικών εκτάσεων με μακροχρόνιες μισθώσεις, έναντι εύλογου τιμήματος θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί.
Πρέπει να αναληφθούν καινοτόμες και αμοιβαία ωφέλιμες δράσεις, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μέρος του κόστους λειτουργίας των αγροτικών γεωτρήσεων, ώστε να μειωθούν δραστικά τα τέλη άρδευσης. Ο τρόπος πληρωμής των αρδευτικών τελών θα είναι για όλους ο ίδιος.
Το αγροτικό δίκτυο θα συντηρηθεί άμεσα. Αφορά όλους και όχι επιλεκτικά κάποιους. Έχουμε τα μέσα, θα οργανώσουμε τον τρόπο.
Θα οργανωθούν από την αρχή της δημοτικής θητείας τρία μικρά μηχανοστάσια στους τρεις πρώην Δήμους. Τα μηχανήματα που υπάρχουν , μαζί μ ΄αυτά που θα εμπλουτίσουν το στόλο μας , θα είναι στη διάθεση των τοπικών κοινοτήτων.
Ο αγροτικός τομέας θα στηριχθεί, γιατί δίνει δουλειά και κρατά τους νέους στον τόπο μας. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε.
Ας περάσουμε τώρα στην επόμενη θεματική ενότητα, τον Όλυμπο.
Κατοικούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού, γνωστού στην οικουμένη, με τις αρχαιότητες στα πόδια του, τα Μοναστήρια στις χαράδρες του, τους όμορφους παλιούς οικισμούς στις πλαγιές του να αντικρίζουν τη θάλασσα, ένα βουνό τυλιγμένο στην αχλή του μύθου και της ιστορίας.
Κι ενώ , ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως υφιστάμενη υποδομή ορεινού τουρισμού στη σημερινή Ελλάδα ξεκίνησεαπό δω, σχεδόν ένα αιώνα πριν,με τη θεμελίωση το 1930 του πρώτου ορειβατικού καταφυγίου …
Κι ενώ, ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ορεινής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης ξεκίνησε με την ίδρυση του πρώτου Εθνικού Δρυμού το 1938 …
όταν τα chalets στον Παρνασσό και στην Αράχωβα δεν τα διανοούνταν και ο πλέον ευφάνταστος νους, σήμερα είναι απλή διαπίστωση ότι ο τουρισμός (που σε τελική ανάλυση αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας) δεν παρέχει σε μας που κατοικούμε εδώ, αυτά που θα μπορούσε να δώσει.
Και εννοώ χειμερινό τουρισμό με την υποτυπώδη του παρουσία, αλλά και τον θεωρητικά αναπτυγμένο θερινό τουρισμό. Υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στη δομική συγκρότηση αυτού του τομέα, που τον κρατούν μακριά από τα οικονομικά μεγέθη που του αντιστοιχούν.
Δε θα ισχυριστώ ότι αυτή η ευθύνη βαρύνει τους Δήμους που δημιούργησαν το σημερινό μεγάλο μας Δήμο, ούτε τις Κοινότητες που προϋπήρξαν. Ούτε είμαι αιθεροβάμων για να υποστηρίξω ότι μπορώ άμεσα να αλλάξω αυτές τις δομές. Όμως θα υποστηρίξω ότι μπορούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί
τη συνολοκλήρωση κοινωνικής ανάπτυξης,
προστασίας του περιβάλλοντος και
οικονομικής ανάπτυξης
και αυτό παραμένει ένας κλασικός ορισμός εδώ και 30 χρόνια.
Δεν είναι δυνατόν αυτή η παρολύμπια περιοχή να εισπράττει ένα διαρκές “απαγορεύεται” στο όνομα μιας δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Πάνω σε αυτό το σημείο θα έχουμε πολλά να πούμε στο προσεχές διάστημα. Και δηλώνουμε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” με πολιτευόμενους και ειδικούς, ανοικτή όμως και στους δημότες.
Θα επαναλάβω: Δεν θα υποστηρίξω ότι μπορώ άμεσα να αλλάξω τις υφιστάμενες δομές. Υπάρχει όμως στρατηγική παρεμβάσεων. Και ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά:
Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα να εισέρχονται χιλιάδες επισκέπτες μέσα στον Εθνικό Δρυμό, χωρίς να πληρώνουν ένα ελάχιστο τέλος εισόδου. Θυμίζω ότι για την είσοδο στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς υπάρχει εισιτήριο που κοστίζει πέντε (5) ευρώ. Εδώ, για παράδειγμα, ένα (;;;) συμβολικό εισιτήριο των 50 λεπτών, ως ανταποδοτικό τέλος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παρουσία φυλάκων που θα έδιναν την αίσθηση ότι το αμπέλι δεν είναι ξέφραγο. Θα απέτρεπαν την αλόγιστη εγκατάλειψη απορριμμάτων στη χαράδρα του Ενιπέα, θα απέτρεπαν το ανεύθυνο άναμμα φωτιάς, θα απέτρεπαν το κολύμπι στις πηγές που μας υδροδοτούν. Αξίζουν έπαινο οι ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι που δρουν στην περιοχή, καθώς η δράση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαφύλαξη του βουνού , δεν αρκεί όμως μόνο ο εθελοντισμός στη λύση των προβλημάτων. Οφείλουν η πολιτεία και ο δήμος να σταθούν αρωγοί στο έργο τους.
Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί άριστα το λεγόμενο visitorsmanagement, δηλ. η διαχείριση επισκεπτών, όπως σε όλα τα αξιόλογα Πάρκα του κόσμου. Σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας είναι πολύ εύκολο στον καθένα να ενημερωθεί με ένα κλικ πότε έχει τη δυνατότητα της επίσκεψης στο Δρυμό χωρίς να φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει εκείνο το αδιαχώρητο των αυτοκινήτων, ή κακές καιρικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις στον επισκέπτη και να τονώσουμε κι άλλες διαδρομές σε ένα δίκτυο μονοπατιών, όπως στην Άνω Σκοτίνα, στον Παλιό Παντελεήμονα και στα χωριά του πρώην Δήμου Δίου. Μπορεί να υπάρξει διαχείριση που θα τη χαρεί ο ίδιος ο επισκέπτης. Σήμερα που η τεχνολογία δημιουργεί τόσο απλά τις «έξυπνες πόλεις» (smartcities) μπορούμε να φτιάξουμε τον πρώτο έξυπνο δρυμό και να πρωτοπορήσουμε.
Στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα (στο Ζαγόρι για παράδειγμα) το να βρίσκεται ένα χωριό εντεταγμένο μέσα στα όρια ενός Δρυμού, είναι προνόμιο και παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πώς τα καταφέραμε, Αγαπητοί Συμπατριώτες, κι εδώ τα όρια του Δρυμού έγιναν εμπόδιο και ανάσχεση για τον τόπο;
Κι αν είπα πολλά για το βουνό, δεν παραβλέπω ότι την αίγλη του δεν την παίρνει μόνον από τη μεγαλοπρέπεια του ύψους του, αλλά κι από τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Κι αυτό είναι γνωστό χιλιετίες τώρα, από τα χρόνια του Ομήρου. Έχουμε ιδέες, προτάσεις, πρόγραμμα και για τη διαχείριση της παραλιακής μας ζώνης. Ο νότος του δήμου μας , ο πρώην δήμος Ανατολικού Όλύμπου, στηρίζει την οικονομία του στον τουρισμό, περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα. Είναι εύλογος λοιπόν ο προσανατολισμός του σχεδιασμού μας προς την στήριξη, την ανάπτυξη και την προβολή του τουριστικού προϊόντος.
Ποιος είναι ο στόχος;
ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της αποδοτικότερης προβολής του Δήμου μας ως ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Δουλειά του δήμου είναι η παροχή υποδομών και πλαισίου ώστε
να υλοποιηθούν και επιπρόσθετοι στόχοι όπως:
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Αύξηση μέσης παραμονής επισκεπτών
Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως και διευρύνουν την θερινή περίοδο.
Η πλήρης ανάλυση του προγράμματος μας για τον τουρισμό απαιτεί χρόνο, γι αυτό και θα περιοριστώ σε μια επιτομή του.
1ον :Θα αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα και θα επιλύσουμε προβλήματα που θίγουν τον τόπο, όπως:.
Η ολοκλήρωση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε τον αριθμό των ακτών μας με γαλάζια σημαία. Είναι προφανές ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής θα έχουν σημαντικό πρόβλημα για την πιστοποίησή τους από τη μη λειτουργία του βιολογικού. Έχουμε 4,5 χρόνια αδράνειας και ολιγωρίας στο θέμα αυτό!
Οι ακτές του Πλαταμώνας, της Λεπτοκαρυάς και της Πλάκας Λιτοχώρου πρέπει να προστατευθούν από τη διάβρωση.
Η καθαριότητα των οικισμών, η έγκαιρη καθαριότητα και οργάνωση των ακτών, η ενίσχυση του προσωπικού το καλοκαίρι κρίνονται αναγκαία για την υποστήριξη της τουριστικής περιόδου. Δεν είναι δυνατόν οι ακτές μας κατά τον Ιούνιο και Ιούλιο να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής.
Οφείλουμε να στηρίξουμε τους δημότες που επιχειρούν στον τομέα του τουρισμού με τον εξορθολογισμό του αντιτίμου για την μίσθωση της χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστων χώρων.
Για όλα αυτά λοιπόν πρέπει να οργανωθεί και να υποστηριχθεί Αντιδημαρχία Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα δοθούν αρμοδιότητες και χρηματοδότηση. Θα συνεργαστούμε με φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Φορέας Τουρισμού, Προβολής και Ανάπτυξης Λεπτοκαρυάς, η Ένωση Κάμπινγκ Πιερίας, οι Σύλλογοι ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Πόρων, Παντελεήμονα και άλλες ομάδες Επαγγελματιών από το Λιτόχωρο, από το χώρο της εστίασης. Και επιτέλους η Επιτροπή Τουρισμού η οποία με ευθύνη του Δήμου δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, θα αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο.
Κεντρική στόχευση είναι, κάτω από το δυνατό όνομα του Ολύμπου, να προβάλουμε την παρολύμπια περιοχή , με δράσεις που αφορούν όλα τα χωριά και που καλύπτουν τομείς όπως ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, η οινογνωσία, η ορειβασία, δράσεις πεζοπορίας, και άλλες.
Αφού λοιπόν αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπρέπεια του τόπου, θα περάσουμε στον δεύτερο στόχο . Αυτόν , που αφορά την ενημέρωση και την τουριστική προβολή του τόπου μας . Ο στόχος αυτός υπηρετείται , όχι βέβαια μέσα από τις απευθείας αναθέσεις, αλλά αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και ενημέρωσης, υλοποιώντας συγκεκριμένες δράσεις , οργανώνοντας προωθητικές ενέργειες, στελεχώνοντας εκθεσιακές συμμετοχές, προκειμένου να προσεγγίσουμε τις αγορές – στόχους.
Οφείλουμε να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής Θα οργανώσουμε την τουριστική προβολή του τόπου με τρόπο συστηματικό και με σεβασμό στο κάθε ευρώ των δημοτών μας, με πλήρως κοστολογημένες δράσεις , οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις του σύγχρονου τουριστικού Μarketing . Έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να το κάνουμε.
Επιτέλους, θα φροντίσουμε την αξιοπρεπή παρουσία του Δήμου στο διαδίκτυο, την δημιουργία μιας ενιαίας οπτικής ταυτότητας και την αξιοποίησή της στην προώθηση του τουριστικού προιόντος της περιοχής μας.
Θα προβούμε σε διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εθνικά και διεθνή blogs και sites, φιλοξενία δημοσιογράφων, ανθρώπων της επικοινωνίας και ταξιδιωτικών πρακτόρων.
Θα αναδείξουμε περαιτέρω τους αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον, το Κάστρο του Πλαταμώνα και τα Λείβηθρα.
Έντυπο για την ενιαία Προβολή των Μουσείων του Δήμου.
Θα προωθήσουμε και θα υποστηρίξουμε το συνεδριακό τουρισμό (επιτέλους αποπεράτωση του συνεδριακού κέντρου)
Για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας χρειάζονται άνθρωποι που τις πιστεύουν και θα δουλέψουν ΜΑΖΙ γι΄ αυτές. Τα τελευταία χρόνιαέλειψε από το Δήμο μας η ομαδική δουλειά, και το πνεύμα συνεργασίας . Αντίθετα περίσσεψε το «εγώ»και η ιδιοτέλεια . Γι΄αυτό λοιπόν, στο όνομα του συνδυασμού μας βάζουμε το πρόθεμα «συν». Γιατί «έλειψε» αυτά τα χρόνια από τον τόπο μας. Έλειψαν η ΣΥΝεργασία, η ΣΥΝεννόηση, η ΣΥΝαπόφαση, η ΣΥΝαντίληψη. Ιδρύουμε τη δημοτική παράταξη «ΣΥΝΘΕΣΗ» γιατί εμείς πιστεύουμε στη ΣΥΝθεση απόψεων, στη ΣΥΝθεση δυνάμεων και ιδεών, προτάσεων, αξιών και προσεγγίσεων.
Βάζουμε λοιπόν το πρόθεμα «συν» στο λόγο μας και δεσμευόμαστε ότι αυτό το «συν» θα σφραγίσει και το έργο μας στη διοίκηση του Δήμου Δίου Ολύμπου.
ΣΥΝΘΕΣΗ, στο δήμο Δίου Ολύμπου για να αποκτήσει βηματισμό, προοπτική, ταυτότητα.
ΣΥΝΘΕΣΗ προτάσεων για να ορίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου μας.
ΣΥΝΘΕΣΗ δυνάμεων για να πετύχουμε την υλοποίηση τους.
Εμείς πιστεύουμε στη ΣΥΝθεση, γιατί αυτή είναι και η φυσιογνωμία του δήμου μας.
Η περιοχή μας συνδυάζει πολλά από τα δυναμικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης που εμείς πρέπει να συνδέσουμε και να τα συνθέσουμε, έτσι ώστε να επιτύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη, την ευημερία για όλους.
Αυτό είναι και το έμβλημα της δημοτικής μας παράταξης. Αποτελεί τη σύνθεση των τριών χαρακτηριστικών συμβόλων του Δήμου μας,
το αρχαίο θέατρο του Δίου, που είναι το πολιτιστικό μνημείο της ελληνικής αρχαιότητας
το κάστρο του Πλαταμώνα, που αποτελεί το αποτύπωμα της βυζαντινής μεσαιωνικής περιόδου της περιοχής, και
τον Όλυμπο, το «βουνό που λάμπει» κατά την ετυμολογία του, που οριοθετεί την παρολύμπια περιοχή και αγκαλιάζει όλα τα χωριά του Δήμου μας.
ΣΥΝΘεση λοιπόν, είναι το όνομα,
ΣΥΝΘεση είναι το μεγάλο ζητούμενο,
ΣΥΝΘεση είναι η βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε.
Το πιστεύω και σας ζητώ να το πιστέψετε κι εσείς.
Δεν σας κρύβω ότι η απόφαση να θέσω την υποψηφιότητά μου στις δημοτικές εκλογές δεν προέκυψε εύκολα, ούτε ανώδυνα.
Στην τελική απόφασή μου όμως, βάρυνε ιδιαίτερα η σκέψη των παιδιών μου και των συνομηλίκων τους, του νέου αίματος του τόπου μας, της νέας γενιάς συνδημοτών μας, που με γερό εξοπλισμό αναζητούν να σταθούν στα πόδια τους και διεκδικούν τη θέση τους στη ζωή και τον τόπο τους.
Αυτή τη νέα, την επόμενη από μας γενιά, πρέπει να την στηρίξουμε, πρέπει να την κρατήσουμε στον τόπο που τη γέννησε, πρέπει να της τον παραδώσουμε φιλόξενο και καλύτερο, απ΄ ό,τι τον παραλάβαμε. Για αυτά τα παιδιά λοιπόν, για τα παιδιά μας , πίστεψα ότι αξίζει να το τολμήσω.