Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
Επιστήμονες παρατήρησαν δύο άστρα που φαίνεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή ως Sagittarius A*, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και παραμένει σχετικά ήσυχη, απορροφώντας περιστασιακά αέρια και σκόνη που την πλησιάζουν.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη».
Το νεαρό αυτό ζευγάρι αστεριών, ηλικίας περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών, φαίνεται να ισορροπεί με εξαιρετική ακρίβεια. Αν βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση, η ισχυρή βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας θα τα διαχώριζε, ενώ αν ήταν πιο κοντά, θα συγχωνεύονταν σε ένα ενιαίο άστρο.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη ανακάλυψη, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί τι ακριβώς είναι αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε η αστροφυσικός Άννα Τσιούρλο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Παρά την τρέχουσα σταθερότητα του συστήματος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η «κοσμική χορογραφία» δεν θα διαρκέσει για πάντα. «Τα δύο αστέρια ενδέχεται τελικά να συγχωνευθούν, αν και το πότε θα συμβεί αυτό είναι αβέβαιο», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Φλοριάν Πάισκερ, από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
«Είμαστε πραγματικά τυχεροί που παρατηρήσαμε το σύστημα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.
Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα αστρικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν κοντά σε τέτοια ακραία βαρυτικά περιβάλλοντα.
Με πληροφορίες από Associated Press
Πηγή:lifo