Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο ένας έμεινε και δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο της Στοκχόλμης. Ο άλλος δεν άντεξε την ξενιτιά και γύρισε πίσω στην Ελλάδα.

Ας δούμε την ιστορία του καθενός:

Ο πρώτος δούλευε σε κρατικό νοσοκομείο στην Αθήνα κάτω από τις εξής συνθήκες: Αντί για 8ωρο σχολούσε 2 και 3 ώρες αργότερα. Ουρά οι ασθενείς, από τους οποίους συχνά άκουγε το μακρύ και το κοντό τους. Δεν είχε στη διάθεση του όλα τα μέσα για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Πολλοί συνάδελφοι τον υπέβλεπαν, μάλλον γιατί ήταν από άλλο κόμμα ή γιατί φοβόντουσαν ότι θα προαχθεί και θα χάσουν την ανώτερη θέση. Τέλος, ο μισθός πολύ μικρός και οι εφημερίες απλήρωτες ένα χρόνο.

Ο άνθρωπος πήρε τα μάτια του και πήγε στη Σουηδία. Εκεί του παραχώρησαν ένα πολυτελέστατο ιατρείο, βιβλιοθήκη, δωρεάν εστιατόριο κλπ. δουλεύει κανονικά μόνο 8ωρο, όλοι οι συνάδελφοι τον εκτιμούν, το ίδιο και οι ασθενείς – απαγορεύεται αυστηρότατα το φακελάκι – και, το κυριότερο, παίρνει 95.000 κορώνες το μήνα (δηλαδή 9.500 ευρώ, από τα οποία τα 3.500 είναι φόρος, και του μένουν 6.000 ευρώ καθαρά).

Πάμε τώρα στο άλλο Έλληνα γιατρό, τον Θανάση. Αντιγράφουμε την ιστορία του, όπως την περιγράφει ο δημοσιογράφος Σπύρος Πολυχρονόπουλος:

“Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει κάνει καραμέλα το braindrain και ο επίδοξος επόμενος Πρωθυπουργός βάζει το θέμα ψηλά στην ατζέντα παρουσιάζοντας το δικό του στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του, η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τα φωτεινά μυαλά της. Ακόμα και αυτά που έφυγαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν υπό αντίξοες συνθήκες στην πατρίδα τους.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Θανάσης, που σπούδασε γιατρός στην Ελλάδα, μετανάστευσε στη Σουηδία, έφτασε στο επίπεδο να έχει δουλειά με απολαβές που σε καμιά περίπτωση δεν θα βρει στη χώρα μας (μάλλον ποτέ), και, παρ’ όλα αυτά, επέστρεψε.Πήγε μάλιστα και εγκαταστάθηκε στη Σέριφο, το νησί που αγάπησε όταν έκανε εκεί το αγροτικό του.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχτηκαν ακριβώς όπως τα περίμενε. Την ιστορία του την περιγράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ένας άλλος Έλληνας, που διαπρέπει στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος του Bloomberg Νίκος Χρυσολωράς:

“Αν αναρωτιέσαι ακόμη γιατί έφυγαν τόσες χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και δεν ξαναγυρίζουν πίσω στην πατρίδα, μην πας μακριά, πήγαινε στη Σέριφο. Εκεί είναι η ιστορία του Θανάση, του γιατρού, που σπούδασε στην Ελλάδα με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την κρίση.

Ο Θανάσης, λοιπόν, πήγε στη Σουηδία, εκεί έμαθε τη γλώσσα, έκανε την ειδικότητα, τις μετεκπαιδεύσεις του, έγινε ένας εξαιρετικός γιατρός – όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω δεκάδες φορές εγώ ο ίδιος προσωπικά. Είχε τη δουλειά του εκεί και έπαιρνε παλαβά λεφτά σε σύγκριση με όσα θα έπαιρνε αν δούλευε στην Ελλάδα.

Αλλά, ο Θανάσης είχε ένα πρόβλημα, του έλειπε η πατρίδα, και κυρίως το νησί, εκεί όπου είχε κάνει το αγροτικό του, η Σέριφος. Παράτησε λοιπόν τη ζωάρα και τις ταξιδάρες σε όλο τον κόσμο, και πήγε πήρε τη θέση του μόνιμου γενικού γιατρού στη Σέριφο – που ήταν κενή για πολλά χρόνια, επειδή κανείς άλλος γιατρός δεν την ήθελε.

Παντρεύτηκε κι όλας στο νησί και βάλθηκε να οργανώσει το ιατρείο, Αλλά σε λίγο καιρό τα σουηδικά πρότυπα και ο αριστερός του ρομαντισμός στούκαραν στον τοίχο της ελληνικής πραγματικότητας. Καθώς δεν εύρισκε ανταπόκριση διά της υπηρεσιακής οδού, αυτοσχεδίασε: Έβγαλε ένα δελτίο τύπου στην τοπική εφημερίδα, όπου εξηγούσε ότι ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανεφάρμοστος (οι Σεριφιώτες πρέπει να πηγαίνουν σε νοσοκομειακό γιατρό σε άλλο νησί (!) – λες και είναι εύκολο με 10 μποφόρ το χειμώνα). Καλούσε επίσης σε αυτοοργάνωση.

Έκανε, λοιπόν, μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που χρειάζεται το αγροτικό ιατρείο, διαρκώς ανανεούμενη, ώστε όσοι θέλουν (και μόνο) κάτοικοι και παραθεριστές, να συνδράμουν και να το ενισχύσουν, για να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Σήμερα ο Θανάσης αντιμετωπίζει Ένορκη Διοικητική Εξέταση με την κατηγορία ότι ρεζίλεψε και παρέκαμψε την Υπηρεσία του. Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του Δημάρχου, ο οποίος του είχε πει, αντί να κάνει λίστες, να παίρνει ο ίδιος λεφτά. Ο Θανάσης του απάντησε “Είμαι επιστήμονας, όχι ψάλτης να βγάζω πανέρι”.

Αν όλα πάνε όπως τα θέλει το ελληνικό σύστημα, ευτυχώς η Σουηδία, καλή της ώρα, είναι πάντα εκεί και τον περιμένει με τις μισθάρες της και τη ζωάρα για τον Θανάση, που γύρισε στην πατρίδα του για να νοιώσει “σαν ξένος, σαν ξενάκι, σαν πεντάξενος”.

(πηγή: reporter.gr)