ΔΥΠΑ: 4 νέα προγράμματα για 52.000 ανέργους το φθινόπωρο
Τέσσερις νέες δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης για 52.000 ανέργους προϋπολογισμού 184 εκατ. ευρώ από τη ΔΥΠΑ.
Στην υλοποίηση τεσσάρων νέων προγραμμάτων για την κατάρτιση και εύρεση απασχόλησης σε 52.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 184,37 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η ΔΥΠΑ το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για επιπλέον 30.000 ανέργους σε κλάδους υψηλής ζήτησης, θα υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης της απασχόλησης 15.000 νέων 25- 45 ετών, αλλά και πρόγραμμα κατάρτισης 5.000 ατόμων για προσωπικό ιδιωτικής ασφαλείας ηλικίας 18-50 ετών. Ακόμη θα επιχορηγηθούν επιπλέον 2.000 άνεργοι ηλικίας 30- 55 ετών με το ποσό των 14.800 ευρώ για την δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.
1. Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, για 30.000 ανέργους
Μετά την κάλυψη των θέσεων, καθώς έως σήμερα περισσότεροι από 110.000 άνεργοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση, η ΔΥΠΑ προχωρά στην επέκταση του προγράμματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.
Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν την κατάρτιση και επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα λάβουν έως 1.000 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60,3εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα κατάρτισης «νέας γενιάς» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και αποτελεί την μεγαλύτερη δράση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην χώρα, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας(upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Αρχικά αφορούσε σε 80.000 άνεργους, αλλάμετά την μεγάλη ανταπόκριση επεκτάθηκε για 40.000 επιπλέον ανέργους.
Στόχος είναι η αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και η διατήρηση μελλοντικών θέσεων εργασίας. Μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, υλοποιούνται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη, κατάρτιση, προγράμματα διάρκειας έως 200 ωρών, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης,
2. Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης, για 15.000 ανέργους 25-45 ετών
Με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΔΥΠΑ προχωρά στην υλοποίηση μίας καινοτόμου δράσης που συνδυάζει την κατάρτιση ανέργων με την επιδοτούμενη απασχόλησή τους σε νέες θέσεις εργασίας.
Ο διττός στόχος είναι αφενός η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, ώστε να προετοιμαστούν για εργασία σε τομείς υψηλής ζήτησης και αιχμής, και αφετέρου η προώθησή τους σε θέσεις 6μηνης πλήρους απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες που μόλις απέκτησαν.
Το έργο αφορά 15.000 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, μέσω επιταγών κατάρτισης (training vouchers) 80 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Όσοι ολοκληρώσουν και λάβουν πιστοποίηση θα δικαιούνται έως 400 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα.
Μετά την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα επιδοτούμενης 6μηνης απασχόλησης σε επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν και να εξασκήσουν τις νέες δεξιότητες και γνώσεις τους, με τη ΔΥΠΑ να καλύπτει:
• το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών (έως 6.132ευρώ ανά θέση εργασίας)
• και το 80% για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-45 ετών (έως 4.906 ευρώ ανά θέση εργασίας).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 88,7 εκατ. ευρώ.
3. Πρόγραμμα κατάρτισης για Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφαλείας, για 5.000 άνεργους 18-50 ετών
Για την κάλυψη του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η νέα δράση για 5.000 ανέργους θα περιλαμβάνει προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 105 ωρών, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που οδηγούν σε απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφαλείας επιπέδου 1 (μεταγυμνασιακό) και σχετική πιστοποίηση (από τον ΕΟΠΠΕΠ σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ), με στόχο την άμεση επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί μέσω επιταγών κατάρτισης (training vouchers) από πάροχο επιλογής των ίδιων των 0ωφελούμενων, από το ειδικό για αυτό το έργο μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αναβάθμισης των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο τόσο την αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και τη διατήρηση των μελλοντικών θέσεων εργασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 5,77 εκατ. ευρώ.
4. Πρόγραμμα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας 2.000 πρώην ανέργων 30-55 ετών
Μέσω της δράσης θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ οι νέες επιχειρήσεις που έχουν συστήσει άνεργοι 30-55 ετών,από 1/1/2022 και μετά, στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας. Οι πρώην άνεργοι θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, και όσοι εγκριθούν θα λάβουν τη επιχορήγηση σε 3 δόσεις:
• 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
• 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
• 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 29,6εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» 2014-2020.
Πηγή:dnews.gr