Τη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ στο Μαυροβούνιο σχετικά με τον τρόπο που θα συμβάλει η πολιτική συνοχής στη διεύρυνση και ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή των ταμείων συνοχής, άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερευνητικής γνωμοδότησης ECO/639-Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στους προσεχείς γύρους της διεύρυνσης της ΕΕ.

Στόχος της ήταν  να ακούσει όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που προέρχονται από το Μαυροβούνιο καθώς μία από τις προτεραιότητες της ΕΟΚΕ είναι η διεύρυνση της ΕΕ. Στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση με τον Έντι Ράμα, πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον Milojko Spajić, πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες χώρες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):

«Η ΕΕ θεμελιώθηκε στις αξίες της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, του σεβασμού και της συνοχής! Ήδη από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, υπήρχε ο στόχος της μείωσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ περιφερειών και με την παροχή στήριξης στις λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες. Αυτή η οικονομική και κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στη συνέχεια, το 2007, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προστέθηκε ένα τρίτο στοιχείο: η εδαφική συνοχή.

Η πολιτική συνοχής, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της ΕΕ, έχει στηρίξει κάθε βήμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Όπως πολύ σωστά είπε ο Jacques Delors, κάθε διεύρυνση της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένη συνοχή.

Αλλά η πολιτική συνοχής δεν είναι μόνο τα ταμεία. Αφορά τους ανθρώπους, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για την ψυχή της ΕΕ. Είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι αναγκαίο να βοηθηθούν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να συνεισφέρουν, να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Πώς θα είναι αποτελεσματική η πολιτική συνοχής και για το Μαυροβούνιο; Θα πρέπει να βασίζεται στην επιμερισμένη διαχείριση, τον από κοινού σχεδιασμό και την εταιρική σχέση με την τοπική κοινωνία των πολιτών και τους περιφερειακούς φορείς – μια πολιτική συνοχής δηλαδή που θα βασίζεται στον τόπο και στον άνθρωπο».

Η κ. Maria del Carmen BARRERA CHAMORRO, ως εισηγήτρια, παρουσίασε το σχέδιο της γνωμοδότησης με θέμα «Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στους προσεχείς γύρους της διεύρυνσης της ΕΕ». Στην ακρόαση παρέστησαν και μίλησαν πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών του Μαυροβουνίου- εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τον πλήρη κατάλογο των ομιλητών.

Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη

Αξιότιμα μέλη, Αγαπητοί εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών,

Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία σε αυτή τη συνάντηση!

Μπορώ ήδη να πω ότι αυτή η συνάντηση είναι από κάθε άποψη επιτυχής!

Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά σας να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και την ΕΟΚΕ και να ανακαλύψετε πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, από την πλευρά μας, θα μάθουμε πολλά από εσάς και ποιες είναι οι ανάγκες, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας και θα συνεργαστούμε ώστε η διεύρυνση να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Η ΕΕ θεμελιώθηκε στις αξίες της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, του σεβασμού και της συνοχής! Ήδη από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, υπήρχε ο στόχος της μείωσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ περιφερειών και με την παροχή στήριξης στις λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες.

Αυτή η οικονομική και κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στη συνέχεια, το 2007, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προστέθηκε ένα τρίτο στοιχείο: η εδαφική συνοχή.

Η πολιτική συνοχής, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της ΕΕ, έχει στηρίξει κάθε βήμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Όπως πολύ σωστά είπε ο Jacques Delors, κάθε διεύρυνση της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένη συνοχή.

Αλλά η πολιτική συνοχής δεν είναι μόνο τα ταμεία. Αφορά τους ανθρώπους, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών.

Πρόκειται για την ψυχή της ΕΕ. Είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι αναγκαίο να βοηθηθούν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να συνεισφέρουν, να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Πώς θα είναι αποτελεσματική η πολιτική συνοχής και για το Μαυροβούνιο; Θα πρέπει να βασίζεται στην επιμερισμένη διαχείριση, τον από κοινού σχεδιασμό και την εταιρική σχέση με την τοπική κοινωνία των πολιτών και τους περιφερειακούς φορείς – μια πολιτική συνοχής δηλαδή που θα βασίζεται στον τόπο και στον άνθρωπο.

  • Όταν λέμε «τοποκεντρική» εννοούμε ότι τα εδαφικά χαρακτηριστικά και η αρχή «δεν βλάπτουν τη συνοχή» πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται πλήρως βάσει εκτιμήσεων εδαφικού αντικτύπου.
  • Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση «με βάση τον άνθρωπο» για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που σέβεται πλήρως την αρχή της εταιρικής σχέσης και έχει ως ακρογωνιαίους λίθους προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή.

Μία από τις σημαντικότερες αρχές της πολιτικής συνοχής είναι η αποτελεσματική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη αποφάσεων είναι περιθωριακή: οι απόψεις όσων βιώνουν οι ίδιοι που κατανοούν καλύτερα την κατάσταση και τα ζητήματα συγκεκριμένων περιοχών δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαβούλευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μάθουμε και να διερευνήσουμε ποια είναι η κατάσταση στο Μαυροβούνιο. Πόσο συμμετέχετε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ; Υπάρχει κοινωνικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων;

Πιστεύετε ότι το να γίνετε μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕ θα είναι σημαντικό για εσάς; Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες του Μαυροβουνίου; Υπάρχουν ανισότητες στη χώρα σας που θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;

Δεν θέλω να πω περισσότερα σε αυτό το στάδιο, αλλά θέλω να σας ακούσω! Αυτή η ακρόαση είναι αφιερωμένη σε εσάς. Στις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρά σας.

Θα δώσω τώρα τον λόγο στην κ. Barrera για να κάνει μια μικρή παρουσίαση του σχεδίου γνωμοδότησης.

Σας ευχαριστούμε και πάλι που είστε εδώ μαζί μας!

 

 

(Δελτίο τύπου)