Ε. Σκούφα: Η παρούσα κυβέρνηση προχωρά στις σωστές ενέργειες χωρίς να υπολογίζει μικροκομματικά και κοντόθωρα πολιτικά οφέλη, έχοντας πάντα μπροστά το συμφέρον της χώρας
Συνέντευξη της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΞ» του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου
«Το ερώτημα που μπαίνει μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι κατά πόσο έχουμε φτιάξει, από την μεταπολίτευση και μετά, μια δημοκρατία ανθεκτική στην κριτική. Δηλαδή εάν κάθε φορά κάποιος βουλευτής, κάποιο ενεργά πολιτικά άτομο, ο οποιοσδήποτε από εμάς, βγαίνει και λέει πράγματα που ενοχλούν, γιατί είναι οι αλήθειες, και η «απάντηση» του υποσυστήματος, συγκεκριμένων κύκλων, είναι η βία, είναι το ξύλο, είναι οι απειλές, τότε αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Όχι μόνο να μας προβληματίζει, αλλά και να μας συσπειρώνει για να εγκαθιδρύσουμε ακόμη πιο ισχυρά την Δημοκρατία και να μάθουμε σε αυτή την χώρα να λέμε επιτέλους την αλήθεια, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς μισαλλοδοξίες και σεβόμενοι όλες τις διαφορετικές απόψεις και με σκοπό να φθάνουμε σε συγκλίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019 στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΞ» του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου.
➤Η Συνθήκη των Πρεσπών
Όπως ανέφερε η βουλεύτρια, δεν γίνεται μια ζωή οι πολίτες, ή τα πολιτικά πρόσωπα για σημαντικά γεγονότα να κρατούμε σιγή ιχθύος, ή να κάνουμε λαϊκώς ειπωμένο «μούγκα στη στρούγκα». Θα πρέπει να μιλάμε χωρίς πάθη, χωρίς να ανασαλεύουμε πάθη, θα πρέπει να μιλάμε και να καταθέτουμε τις απόψεις μας. Η ελεύθερη κατάθεση απόψεων είναι συστατικό στοιχείο ακριβώς της ίδιας της Δημοκρατίας με Δ κεφαλαίο. Με αφορμή τα όσα συνέβησαν, όπως εξήγησε η κα Σκούφα, επιτακτικά τίθεται το πρόταγμα της συσπείρωσης των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, όλων των δημοκρατικών πολιτών, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλότητα στην χώρα, την σταθερή πορεία της χώρας, γιατί χωρίς σταθερότητα, χωρίς ομαλότητα, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε οικονομική ανάπτυξη, ούτε και να ανασάνουν οι πολίτες, ούτε και η οποιαδήποτε κυβέρνηση να ασκήσει το κυβερνητικό της έργο. Θα πρέπει να είμαστε με τεταμένη την προσοχή όλοι μας ως πολίτες απέναντι σε φαινόμενα που σκοπό έχουν να υπομονεύσουν την ίδια την Δημοκρατία, σημείωσε.
➤Έμφαση στην Παιδεία για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος
«Η έλλειψη δυστυχώς Παιδείας με Π κεφαλαίο, είναι ένα από τα τραύματα που κουβαλάμε ως χώρα και που θα πρέπει να αλλάξει «εχθές». Θέλω να πω τι παιδεία δίνουμε στα παιδιά μας, τι παιδεία και τι μόρφωση έχουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοινωνικό, αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς να δώσουμε έμφαση στην Παιδεία και στις αξίες που αυτή καλλιεργεί» επεσήμανε η βουλεύτρια Πιερίας και παραδέχθηκε, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι η παρατηρείται σχετική καθυστέρηση στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργηθεί το Νέο Λύκειο, που θα είναι ένας τύπος λυκείου όπου πλέον τα παιδιά δε θα το βλέπουνε σαν πάρεργο, ή σαν συμπληρωματικό των φροντιστηρίων προκειμένου να περάσουν μέσω των πανελλαδικών σε πανεπιστήμιο. Θα είναι λοιπόν ένας χώρος στον οποίο θα καλλιεργείται και θα αντλεί κανείς πραγματική μόρφωση και πραγματική παιδεία.Ένα λύκειο το οποίο δεν θα παράγει πολίτες με κατακερματισμένες γνώσεις ή πολίτες που θα έχουν απλά κάποιες δεξιότητες, αλλά θα βγαίνουν πολίτες και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου στα 17, πολίτες με κριτική γνώση για να μπορούν να ξεχωρίζουν την παραπληροφόρηση από την καθ’ αυτό πληροφόρηση και ενημέρωση, και πολίτες που θα έχουν και σφαιρική μόρφωση και σφαιρικές γνώσεις και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να απαντούν εμπεριστατωμένα στον κάθε επιτήδειο που πάει να τους εκμεταλλευτεί προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.
➤Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας
Αναφερόμενη στις σχέσεις εκκλησίας κράτους η κα Σκούφα υπογράμμισε ότι αυτός ο διάλογος έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες. «Όχι μόνον να ανοίξει και να θεμελιωθεί ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους όπως επιδιώκουμε να καταστεί η Ελλάδα με την εκκλησία, αλλά κατά την ταπεινή μου εκτίμηση θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα, διότι και εκεί παρατηρούμε κάποιες ελάχιστες δυνάμεις να παραμένουν σε έναν άγονο συντηρητισμό, εν αντιθέσει με τους επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου οι οποίοι τονίζουν ότι η εκκλησία θα πρέπει να πραγματοποιεί τον πραγματικά θεολογικό της ρόλο που είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο. Δε νοείται το εκκλησιαστικό σώμα, ή έστω ένα μερικό τμήμα του, ανά πάσα ευκαιρία να προσπαθεί να εμπλακεί στη χάραξη πολιτικής και πολύ περισσότερο στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα είναι επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει με αργά-σταθερά-μεθοδικά βήματα ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας, προκειμένου να αποδίδονται πραγματικά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα της πολιτείας στην οργανωμένη πολιτεία, και τα του Θεού στον Θεό. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση αποδεικνύει και αν θέλετε με έναυσμα και τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι κατόπιν ωρίμου σκέψεως και σχεδιασμού, προχωρά στις σωστές ενέργειες χωρίς να υπολογίζει μικροκομματικά και κοντόθωρα πολιτικά οφέλη, έχοντας πάντα μπροστά το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον της οργανωμένης πολιτείας, το συμφέρον της ευρύτερης πλειοψηφίας των κατοίκων στην Ελλάδα».