Αναμένεται να πετάξει σε περίπου δύο χρόνια

Σε τελικό στάδιο μπαίνει η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone), που υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη συνεργασία της ΕΑΒ με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν νέες πτυχές του προγράμματος «Αρχύτας», που θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνια, συμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΒ. Θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Το drone θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίδει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (της τάξης των 20lt και 15kg έως 20kg, αντίστοιχα), ανέφερε σε παλιότερη ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΑΒ.

Η προσγείωση και απογείωσή του θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα. Έτσι, θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων. Θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΑΒ, το drone θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (πτήση σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 μποφόρ) οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του. Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών. «Η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας. Είναι σαφές ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μετά την ημερίδα, η ΕΑΒ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης, όπως και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας τους για προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας που θα ενισχύσουν την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: lifo.gr