Η νοθεία του ελαιόλαδου δεν σχετίζεται με κίνδυνο της δημόσιας υγείας αλλά με απάτη που έχει ως σκοπό το οικονομικό όφελος, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, στην ΕΡΤ3.

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση και να αναζητούν φθηνές λύσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε και σε αύξηση των νοθευμένων ελαιολάδων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το νοθευμένο ελαιόλαδο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα, η νοθεία στο ελαιόλαδο γίνεται με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, ενώ μεγαλύτερος φόβος υπάρχει για ανάμιξη του extra παρθένου που είναι και το πιο ακριβό, ιδίως όταν αυτό αγοράζεται χύμα.

Η σήμανση που πρέπει να υπάρχει σε κάθε μπουκάλι ελαιολάδου για την ασφάλεια του καταναλωτή
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν το τυποποιημένο προϊόν, σε συσκευασία έως πέντε κιλά, και να ελέγχουν εάν στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη el και ένα νούμερο που σημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει περάσει από διαδικασία έγκρισης.

Όταν οι καταναλωτές εντοπίζουν κάτι προβληματικό στο λάδι που αγόρασαν, είτε στην οσμή είτε στη γεύση, μπορούν να απευθύνονται στο 11717 για καταγγελίες και αναφορές.

 

 

 

Πηγή:dnews.gr