Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν οι ασυνεπείς οφειλέτες του ΕΦΚΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θέλουν να αναβιώσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη τους πριν το 2019 καλούνται να ρυθμίσουν και τις νέες τους οφειλές μετά το 2019 για να μπορέσουν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συγκεκριμένα οι ασυνεπείς οφειλέτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους από το 2019 και μετά σε 24 δόσεις και να αναβιώσουν και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις παλιές οφειλές τους.

Στις προϋποθέσεις για την αναβίωση των 120 δόσεων αναφέρεται ρητά ότι «η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση».
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα δύο δόσεις οφειλών μία των 120 δόσεων και μία των 24 δόσεων.

Τρία βήματα για την αναβίωση

Ο οφειλέτης θα πρέπει να:

1.Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται στον σύνδεσμο www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».

Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.

2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω Τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr