Σε ποιους θα κάνουν… επισκέψεις οι ελεγκτές

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστημα e-send της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους στην αγορά εξαπολύει η ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές που αφορούν στην εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους της οικονομίας, την ενεργοποίηση των ταμειακών μηχανών νέου τύπου και του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS καθώς και την υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με κάρτες.

Στόχος είναι να εντοπισθούν περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου με μη έκδοση αποδείξεων, μη διαβίβαση των στοιχείων στο MyDATA, παρεμβάσεις στους φορολογικούς μηχανισμούς και παραβιάσεις του νόμου για πληρωμές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης το κύριο βάρος των ελέγχων θα πέσει στην διασύνδεση ταμειακών και POS προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση η χρησιμοποιούν πειρατικά λογισμικά εκδίδοντας αποδείξεις που δεν εμφανίζονται στο myDATA αποκρύπτοντας έτσι τον πραγματικό τζίρο από την εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστημα e-send της Ανεξάρτητης Αρχής για να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν και αποστέλλουν κανονικά τις αποδείξεις αλλά και στοιχεία πωλήσεων με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Στο «μικροσκόπιο» λαϊκές αγορές και ταξί
Στο επίκεντρο των ελεγκτών θα βρεθούν λαϊκές αγορές και τα ταξί που ενώ από τον Ιούλιο είναι υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιούσαν διάφορα κόλπα και δικαιολογίες για να πληρώνονται με μετρητά.

Επίσης θα ελεγχθεί αν εφαρμόζεται η διάταξη που ψηφίσθηκε τροπολογία από τη Βουλή που προβλέπει ότι θα πρέπει να τοποθετούν ειδική σήμανση (ταμπέλα) στα ελληνικά και στα αγγλικά με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS ενώ παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες.

Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Παράλληλα στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν:

Επαγγελματίες εάν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και κατ επέκταση εάν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Η προθεσμία να ενεργοποιήσουν το IRIS παρήλθε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Για όσους υπόχρεους δεν έχουν εγγραφεί στο IRIS προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι με τη σύνδεσή τους στην υπηρεσία, οι επαγγελματίες μπορούν να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους με σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών.

Επιχειρήσεις εστίασης για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί όλες αντικαθιστώντας τις παλαιούς τύπου ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, που κλείνουν παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν.

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εμφάνισαν για τη χρήση του 2023 αρνητικό μικτό κέρδος ή μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος, από έτος σε έτος, συνεχόμενες ζημίες, και περίεργες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Για αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρατευθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.

Βαριά πρόστιμα στους παρόχους
Στο μεταξύ διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει βαριά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα:

15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας.

50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ.

Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

 

Πηγή:flash