Με αφορμή ένα θέμα που προέκυψε στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, τις τελευταίες ημέρες ο νομός Πιερίας συνεχίζει να εκπέμπει αρνητική εικόνα μέσα από ειδήσεις, σχόλια και διαπληκτισμούς που παρουσιάζονται σε τοπικής, περιφερειακής αλλά και εθνικής εμβέλειας ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τα οποία όμως εκπέμπουν ζωντανά και στο παγκόσμιο διαδίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα νέα που κυκλοφόρησαν, κατά την διαδικασία σύνταξης του προγράμματος και επιλογής θεμάτων των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου, μεταξύ των άλλων καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών σχημάτων που επέδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής, η Διοίκηση του Φεστιβάλ είχε συζητήσεις και με τον Κύπριο  σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, ο οποίος εδώ και 18 χρόνια συμβάλλει, ως Κατερινιώτης πια, στην προώθηση του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι του νομού.
Είναι προφανές ότι μια επιλογή συνεργασιών του Φεστιβάλ γίνεται στην βάση κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων που σχετίζονται με την καλλιτεχνική προϊστορία, το έργο, την παρουσία του καλλιτέχνη, τις συνεργασίες του, την συμμετοχή του σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συμβούλια, επιτροπές κλπ. Σε δεύτερο επίπεδο υποθέτουμε ότι συζητείται το περιεχόμενο της παράστασης ή της συναυλίας που θα παρουσιαστεί, το πού θα γίνει εκδήλωση, ο χρόνος πραγματοποίησης κλπ. Στην περίπτωση του Ανδρέα Μιχαήλ φαίνεται, από αυτά που ακούσαμε, ότι ενώ πέρασε τα παραπάνω «τεστς» και προετοίμαζε την παρουσίαση, ξαφνικά, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, του ανακοινώνεται ότι …κόβεται!
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, το Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ολύμπου έχει βαρύτατες ηθικές ευθύνες τις οποίες οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει και ταυτόχρονα να εξηγήσει στο κοινό της Πιερίας ποίοι  καλλιτεχνικοί λόγοι επέβαλαν αυτήν την ανακολουθία. Να εξηγήσει το γιατί κόπηκε ένας σκηνοθέτης ο οποίος επελέγη στην βάση των προσόντων και του «Βιογραφικού» του και γιατί το συγκεκριμένο θεατρικό έργο, ενώ εγκρίθηκε σε πρώτη φάση, αποκλείστηκε ως ασύμβατο με το φετινό θέμα του Φεστιβάλ. Και να σκεφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο έργο, που σχετίζεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Λαού, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και έχει δεόντως τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αν οι λόγοι για την ανακολουθία και ασυνέπεια του Φεστιβάλ απέναντι στον κ. Μιχαήλ είναι καθαρά καλλιτεχνικοί, έστω και αν αυτοί διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων, νομίζω ότι θα πρέπει τεκμηριωμένα να παρουσιαστούν στο κοινό της Πιερίας και να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις. Αν τυχόν οι λόγοι είναι άλλοι, π.χ. μεμονωμένες εισηγήσεις μέλους ή μελών του Δ.Σ., κάποιες άνωθεν ή έξωθεν παρεμβάσεις και, ενδεχομένως απειλές κλπ, δεν χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση. Από την σιωπή θα καταλάβει ο κόσμος τί μπορεί να έγινε…
Ευχαριστώ
Αντώνης Ι. Ζαρκανέλας