Εγκεφαλική ομίχλη: Τι μπορεί να την προκαλεί;
Τι είναι ακριβώς η εγκεφαλική ομίχλη και πότε μπορεί να εκδηλωθεί; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την καταπολεμήσουμε;
Η εγκεφαλική ομίχλη, εξίσου γνωστή με τον όρο «brain fog» πρόκειται για σύμπτωμα που σχετίζεται μεταξύ άλλων παραγόντων, με το στρες αλλά και τις αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου. Όταν εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να συνοδεύεται από προβλήματα μνήμης και έλλειψη εστίασης.
Ενώ από μόνη της δεν αποτελεί ιατρική πάθηση, πρόκειται όπως αναφέρουν για έναν τύπο γνωστικής δυσλειτουργίας που περιλαμβάνει:
Προβλήματα μνήμης.
Έλλειψης νοητικής διαύγειας.
Μειωμένη συγκέντρωση.
Αδυναμία εστίασης.
Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν επίσης ως ψυχική κόπωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του φαινόμενου, η καθημερινότητα ενός ατόμου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Τι σας προκαλεί εγκεφαλική ομίχλη;
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις πίσω από το brain fog. Μόλις εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία, μπορείτε να ξεκινήσετε την επίλυση του προβλήματος.
#1 Στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και να προκαλέσει έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχική κόπωση.
Όταν ο εγκέφαλός σας είναι εξαντλημένος, γίνεται πιο δύσκολο να σκεφτείτε σε λογικά πλαίσια, να κάνετε τα πλάνα σας και να εστιάσετε σε όσα θέτετε σε προτεραιότητα.
#2 Έλλειψη ποιοτικού ύπνου
Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Natural Library of Medicine. Οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να μειώσουν την καλή σας συγκέντρωση και να μην σας επιτρέψουν να αποδώσετε τα μέγιστα.
#3 Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκεφαλική ομίχλη, σύμφωνα με έρευνα από το Department of Neurosciences, School of Medical Sciences, Health Campus, Universiti Sains Malaysia.
Τα επίπεδα των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων, που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη γνωστική εξασθένηση.
Ομοίως, μια πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, μειωμένη συγκέντρωση και «θολές» σκέψεις.
#4 Διατροφή
Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εγκεφαλική ομίχλη. Η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει brain fog, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.
Εάν έχετε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες, μπορεί να εμφανιστεί ομίχλη του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή συστατικών, όπως η ασπαρτάμη, τα φιστίκια ή τα γαλακτοκομικά, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Behavioural Brain Research. Η αφαίρεση των τροφών από τη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
#5 Ιατρικές παθήσεις
Ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή, κόπωση ή αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ψυχική κόπωση. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική ομίχλη είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, το οποίο περιλαμβάνει επίμονη κόπωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα στο Medical Journal of Australia.
Άλλες παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αναιμία, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, την ημικρανία, τον υποθυροειδισμό, τις αυτοάνοσες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η covid-19.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Η θεραπεία της εγκεφαλικής ομίχλης εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, εάν είστε αναιμικός, τότε θα χρειαστείτε σίδηρο για να αυξηθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μερικές φορές, η ανακούφιση από το brain fog είναι θέμα διόρθωσης μιας διατροφικής ανεπάρκειας, αλλαγής φαρμάκων ή βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σας. Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
Κοιμηθείτε για οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ.
Διαχειριστείτε το στρες.
Αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική καφεΐνη.
Κάντε γυμναστική.
Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης, λαχανικών και καλών λιπαρών.
Πηγή:vita.gr