Ειδικός αποκαλύπτει τι γίνεται στο δέρμα μας αν κάνουμε καθημερινά μπάνιο
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, σύμφωνα με την παροιμία, αλλά η υπερβολική φροντίδα της προσωπικής υγιεινής μπορεί να βλάψει το δέρμα.
Το μπάνιο είναι μια από τις συνήθειες που κάνουμε αναμφίβολα και όσοι έχουν έντονη σωματική εργασία ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, κάνουν ντους δύο φορές την ημέρα.
Είναι γνωστό ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο προσεκτική με την υγιεινή της όσο σήμερα και, μάλιστα, πολλά προϊόντα και θεραπείες για τη φροντίδα του δέρματος έχουν δημιουργηθεί.
Ωστόσο, ορισμένοι δερματολόγοι αρχίζουν να προειδοποιούν ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να φροντίζουν την προσωπική υγιεινή τους σε υπερβολικό βαθμό.
Σε ένα άρθρο για το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic», ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Τζέιμς Χάμπλιν, αναλύει τη θέση της καθηγήτριας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Σάντι Σκοτνίτσκι, σύμφωνα με την οποία όταν δέχεται ασθενείς με προβλήματα ερεθισμού στο δέρμα, δεν διστάζει να τους ρωτήσει για το πώς κάνουν μπάνιο.
Οι ασθενείς συχνά απαντούν ότι συνήθως κάνουν μπάνιο δύο φορές την ημέρα και τρίβουν ολόκληρο το σώμα με σφουγγάρι και η ειδικός δεν διστάζει να τους πει πως «μόλις σταματήσουν να το κάνουν αυτό και πλένουν τμήματα του σώματός τους, θα γίνουν καλά».
Με τον όρο «τμήματα του σώματος», ο επιστήμονας αναφέρεται στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή στα πόδια, καθώς όπως εξηγεί, αυτά τα σημεία πρέπει να πλένονται, κάτι που δεν είναι απαραίτητο με άλλες περιοχές, όπως οι βραχίονες και οι αγκώνες.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το υπερβολικό πλύσιμο απομακρύνει προοδευτικά τα έλαια που βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο, προστατεύοντάς το από την ξηρότητα και, συνεπώς, από ερεθισμούς και αλλεργίες.
Ακόμα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η ανησυχία της Σκοτνίτσκι είναι μέρος μιας αλλαγής στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στη σχέση των ανθρώπων και των μικροβίων τους.
Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να καταπολεμούν τα μικρόβια με κάθε κόστος, χρησιμοποιώντας όλα τα είδη χημικών ουσιών, αλλά πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί τους με μια ισορροπημένη σχέση.
Παραδόξως, η αλληλεπίδραση με μικρόβια δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση, καθώς οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν αμέτρητα προϊόντα υγιεινής και καλλυντικών που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Άλλωστε, η παρατεταμένη χρήση τους γεμίζει το σώμα με ουσίες που σκοτώνουν τα μικρόβια κατά εκατομμύρια, ακόμα και εκείνα που είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την παρουσία βακτηρίων στο σώμα τους με καλύτερο τρόπο από ό,τι στο δέρμα τους και η Αμερικανίδα γενετίστρια, Τζούλι Σεγκρ, τονίζει πως «δεν καταλαβαίνει ακριβώς γιατί τα άτομα έχουν μια διαφορετική αίσθηση για τα μικρόβια στο έντερό τους απ’ ό,τι στο δέρμα τους».
Πηγή:sputniknews.gr