Εκδήλωση μνήμης από την ΟΝΝΕΔ Πιερίας για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο
Στις 23 Αυγούστου 2024 η ΟΝΝΕΔ Πιερίας διοργάνωσε μια σημαντική εκδήλωση με θέμα “50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ” τιμώντας την επέτειο μνήμης για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο. Η εκδήλωση, μία από τις λίγες ευκαιρίες ανάδειξης του θέματος πανελλαδικά, συγκέντρωσε πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, του πολιτισμού, πολίτες, μέλη και φίλους της ΟΝΝΕΔ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της μνήμης, της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης πραγματικότητας για τον Ελληνισμό.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο οποίος στο λόγο του εξέφρασε τη χαρά και την τιμή του για την παρουσία του, ευχαριστώντας θερμά την ΟΝΝΕΔ Πιερίας για την πρόσκληση. Ο Πρόξενος αναφέρθηκε στα πιο μελανά σημεία της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία στην Κύπρο. «Είμαστε στα πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόξενος υπογράμμισε επίσης ότι, μισό αιώνα μετά, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν μακριά από τη γη τους, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου συνεχίζει να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές. Αναφερόμενος στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης, υπενθύμισε ότι η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί την τρίτη ένοπλη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά ενός τμήματος του νησιού στον 20ό αιώνα με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών της Άγκυρας.
Παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου και των Βουλευτών Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, Φώντα Μπαραλιάκου και Σπύρου Κουλκουδίνα καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Πιερίας, Μπάμπης Μπρουσκέλης. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία της εκπροσώπου του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), Μίνας Παπανικολάου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, και της Προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας “Ο Ευαγόρας”, Αιμιλίας Ζαχαριάδου. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Γιάννης Ζάχος συνεχάρη την οργανωτική ομάδα για την πρωτοβουλία και τόνισε την ουσιαστική παρουσία της Οργάνωσης αγγίζοντας σημαντικά εθνικά, πολιτικά και άλλα θέματα.
Στην κεντρική θεματική της εκδήλωσης, ο Αναστάσιος Παπαθανασίου, συντονιστής της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία της τουρκικής εισβολής του 1974, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η τουρκική εισβολή του 1974 δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση. Ήταν μια πράξη κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, μια κατάφωρη αδικία κατά του κυπριακού λαού και μια απειλή για την ελευθερία και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.”
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αντώνιος Βελώνης, Φιλόλογος – Ιστορικός ΑΠΘ, και ο Γεώργιος Δουλδούρας, Διεθνολόγος – Οικονομολόγος, MSc. Ο Αντώνιος Βελώνης παρουσίασε μια ιστορική ανάλυση της κατάστασης και της πορείας της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού από την Αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του 1960. Ανέλυσε τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις χιλιετίες και εστίασε στις επιδράσεις που δέχτηκε η Μεγαλόνησος από διάφορους κατακτητές, αλλά και τη σχέση της με τη μητέρα Πατρίδα γενικά και ειδικά. Ο Γεώργιος Δουλδούρας, μέσα από το πρίσμα των διεθνών σχέσεων, ανέλυσε διεξοδικά τα αίτια και τους στόχους της τουρκικής εισβολής, εξετάζοντας την κατάσταση του ελληνικού στρατού πριν την εισβολή και τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία της Χούντας να προετοιμαστεί και να αμυνθεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, ανέφερε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα και τους διπλωματικούς χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οδήγησαν στις καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό και κυπριακό λαό. Υπογραμμίστηκε επίσης η στρατηγική της Τουρκίας, βασισμένη στον ρεαλισμό και στη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, που στόχευε στη διασφάλιση και ενίσχυση της περιφερειακής της ισχύος. Τέλος ο Γεώργιος Δουλδούρας τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα και η Κύπρος να αναδειχθούν σε “έξυπνα κράτη”, επενδύοντας στην τεχνολογία, την καινοτομία και τις ισχυρές συμμαχίες, για να διασφαλίσουν την εθνική τους κυριαρχία και να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές απειλές.
Στο τέλος των εισηγήσεων ο Αναστάσιος Παπαθανασίου έδωσε το λόγο στο κοινό για παρεμβάσεις και ερωτήσεις, με την εκδήλωση να κλείνει με έντονο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους, πολλοί εκ των οποίων κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα του πρώτου ορόφου στο Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης. Η ΟΝΝΕΔ Πιερίας δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από κρίσιμα εθνικά θέματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.