Άνοιξαν στις 08:00 οι κάλπες και θα κλείσουν στις 17:00 – Τα πέντε σενάρια για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης – Το προφίλ των υποψηφίων προέδρων.

Τα ψέματα τελείωσαν και πλέον ήρθε η ώρα της ψήφου για τους γείτονες Τούρκους που καλούνται σήμερα, Κυριακή (24/06/2018) να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, που θα διαφεντεύει στο εξής τις τύχες τους, αλλά και τα μέλη που θα απαρτίζουν στο εξής την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι κάλπες στην Τουρκία άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 17:00.

Το στοιχείο που αλλάζει σε αυτή την εκλογική διαδικασία σε σύγκριση με τις προηγούμενες είναι ότι για πρώτη φορά οι κάλπες θα κλείσουν την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, κατόπιν απόφασης που έλαβε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Πού ψηφίζουν οι «μονομάχοι»

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του «Καλού Κόμματος», ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται. 

Τι ώρα θα ανακοινωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Πώς ψηφίζουν οι Τούρκοι

Οι προεδρικές εκλογές στη γείτονα διενεργούνται μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης και ήδη σχεδόν 60 εκατ. πολίτες ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μια αναμέτρηση που φαίνεται να κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Σε αυτούς, ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν άλλα 3 εκατ. ψηφοφόροι του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατ. σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 17:00, οπότε θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε δύο ψηφοδέλτια: Ένα για τον Πρόεδρο και ένα για την Εθνοσυνέλευση (Βουλή).

Πέντε διαφορετικά σενάρια

Το ζητούμενο της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης είναι αν και κατά πόσο είναι εφικτό ο Ερντογάν να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη από τον πρώτο γύρο κι αν το κόμμα του (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων του εκλογικού σώματος, τότε προβλέπεται η διενέργεια ενός β’ εκλογικού γύρου στις 08/07/2018.

Από εκεί και πέρα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, διαμορφώνονται πέντε διαφορετικά σενάρια:

1. Άνετη νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο σε Προεδρία και Βουλή

Ο «σουλτάνος» καταφέρνει να πάρει ψήφους άνω του 50%, με το κόμμα του να διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό είναι το ιδεώδες σενάριο για τον Ερντογάν, ο οποίος θα πλασαριστεί στο εξής ως ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας.

2. Η διενέργεια β΄ εκλογικού γύρου

Ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει ποσοστό άνω του 50% και η εκλογική διαδικασία μετατρέπεται σε «θρίλερ», πηγαίνοντας σε β’ γύρο. Στο σενάριο αυτό αναμένεται μια σκληρή μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον Μουχαρέμ Ιντζέ,, αν και οι αναλυτές της γείτονος εκτιμούν πως ο Ερντογάν παραμένει το φαβορί και σε αυτό το σενάριο. Ωστόσο αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο την Κυριακή, «ο Ερντογάν θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution.

3. «Πύρρειος νίκη»: Ο Ερντογάν ξανακερδίζει το προεδρικό χρίσμα, αλλά το κόμμα του χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.

4. Πολιτική αλλαγή και τέλος εποχής για το «σουλτάνο»

Ο Ιντζέ κερδίζει τον Ερντογάν στο β’εκλογικό γύρο και η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ελέγχει την Εθνοσυνέλευσης. Αυτό το σενάριο συνιστά μια δεινή πολιτική ήττα για το «σουλτάνο» και μια δραματική αλλαγή πλεύσης για την Τουρκία, που θα κληθεί να περάσει σε μια νέα περίοδο, μακριά από το κυνήγι μαγισσών, τους διωγμούς και τους υψηλούς τόνους της ρητορικής Ερντογάν.

5. Πρόεδρος ο Ιντζέ με νίκη του κόμματος Ερντογάν στη Βουλή

Ίσως το πλέον «εκρηκτικό» σενάριο είναι αυτό της «συγκατοίκησης» του Ρεπουμπλικάνου Ιντζέ με το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται μεγάλη πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Τα προφίλ των υποψηφίων

Ο «σουλτάνος» Ερντογάν

Ο νυν πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία. Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στην συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.

Ο «καθηγητής» Ιντζέ

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Γεννήθηκε ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık της Γιάλοβας, είναι καθηγητής Φυσικής, ενώ εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γωνιών κρατάει από τον Πόντο.

Η ακροδεξιά Mεράλ Ακσενέρ

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στην Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά την δεκαετία του ’90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν. Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997 , στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το εν πέμπτον του πληθυσμού της χώρας.

Ο υπερασπιστής των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

Ο ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάογλου

Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας (SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah). Σύμφωνα με την βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν. Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά την διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Τούρκων διανοουμένων.

Ο αριστερός Ντογκού Περιντσέκ

Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980. Έγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.

Πηγή: www.newsbomb.gr