Εκπαιδευτικά μαθήματα στον Σύλλογο Διαβητικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Α & Β
Με τη συγχρηματοδότηση του του προγράμματος «Στηρίζω» τού Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και με συμμετοχή πολιτών αλλά και σπουδαστών νοσηλευτών τού Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας (μέλος τής ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συνεργαζόμενος με την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαβητικών) πραγματοποίησε μια σειρά από εκπαιδευτικά μαθήματα που αφορούσαν τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Α και Β.
Ενημέρωση από ειδικούς
Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση, όπου συμμετείχαν ενεργά σπουδαστές νοσηλευτές τού Νοσοκομείου καθώς και σπουδαστές τού Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης, στην ειδικότητα της Ποδολογίας με παρουσία τής υπεύθυνης του τμήματος κ. Ευαγγελίας Δεδόγλου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως χρήσιμη ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Α και Β.
Τους σπουδαστές εκπαίδευσαν ο Βιολόγος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαβητικών (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και μέλος τού IDF, Χρήστος Δαραμήλας, καθώς και ο Ιατρός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, Ιωάννης Τούρτας.
Το «παρών» στις συναντήσεις αυτές έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας με επικεφαλής την Πρόεδρο, κ. Σωτηρία Ουσταμπασίδου.
Ασθένεια που λαμβάνει διαστάσεις «επιδημίας»
Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ασθένεια του Διαβήτη, για τους τύπους αυτής της ασθένειας, για τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά οι Διαβητικοί, για το πώς και το πού επηρεάζει η νόσος το ανθρώπινο σώμα καθώς και την ψυχολογία τού ασθενούς αλλά και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτού του είδους τα προβλήματα υγείας τόσο από τους ίδιους τούς Διαβητικούς όσο και από τους νοσηλευτές.
Οι σπουδαστές που παρακολούθησαν αυτά τα μαθήματα, πέρα από την απόκτηση γνώσεων μέσα από τις εισηγήσεις που έγιναν, είχαν και την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα με σκοπό να ενημερωθούν πλήρως γι’ αυτή τη σοβαρή ασθένεια η οποία, στην εποχή μας, έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και μάλιστα εντοπίζεται ολοένα και περισσότερο σε μικρές ηλικίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν στις 8/4, 15/4 και 6/5/2019, έγιναν ξεχωριστά για τους τύπους Α και Β του Σακχαρώδους Διαβήτη, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο ειδών διαβητικούς ασθενείς με διαφορετικές δυσκολίες και επομένως με διαφορετική αντιμετώπιση.